Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metalliteollisuuden kehittäjä

Krister Relander 1933–2014

Ihmiset
 
Arne Relander
Krister Relander
Krister Relander

Tekniikan tohtori Krister Relander kuoli 23. joulukuuta Espoossa. Hän oli 81-vuotias, syntynyt 17. kesäkuuta 1933 Helsingissä. Relander teki elämäntyönsä metalliteollisuuden parissa ja hänen roolinsa silloisen Rautaruukin kehittämiselle 1960–70-luvulla oli merkittävä.

Valmistuttuaan diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta 1956 hän aloitti uransa Gebrüder Sulzer AG:lla Sveitsissä, ensin laboratorioinsinöörinä ja sen jälkeen tutkimusinsinöörinä. Sveitsissä hän myös tapasi saksalaissyntyisen elämänkumppaninsa.

Relander väitteli tekniikan tohtoriksi metallurgiasta 1964 ja siirtyi takaisin Suomeen, kun vuorineuvos Helge Haavisto pyysi häntä 1965 Rautaruukin Raahen terästehtaan kupeeseen suunnitteilla olevan metallurgisen tutkimuskeskuksen tutkimuspäälliköksi.

Relander yleni ensin yhtiön tutkimusjohtajaksi ja myöhemmin tutkimus- ja kehitystoimen johtajaksi 1971, jolloin hän siirtyi Helsinkiin yhtiön pääkonttoriin. Tuolloin hänet nimettiin 36-vuotiaana Rautaruukin johtokunnan jäseneksi. Tänä aikana Rautaruukki laajentui Pohjoismaiden suurimmaksi teräksen tuottajaksi.

Relander erosi Rautaruukin palveluksesta vuonna 1981 ja siirtyi ruotsalaisen ESAB-konsernin palvelukseen.

Saksalaisen kulttuurin tuntenut Relander kutsuttiin Saksassa sijaitsevan tytäryhtiön Esab GmbH:n toimitusjohtajaksi 1995. Kolme vuotta myöhemmin hän jäi eläkkeelle.

Nuorempana Relander harrasti sekä suunnistusta että maastojuoksua ja oli nuoresta pitäen myös innokas purjehtija. Sveitsissä hän haltioitui Alpeista, joilla vaelsi ja kiipeili. Suomessa hän harrasti maastohiihtoa.

Hänen suurin intohimonsa oli Sipoon saaristossa sijaitseva suvun kesänviettopaikka, jossa hän puuhasteli erilaisten projektien parissa. Suku ja perhe olivat Relanderille tärkeitä ja hän tunsi itsensä onnelliseksi saadessaan kokea lastenlasten varttuvan.

Eläkkeellä ollessaan Relander ja hänen vaimonsa viettivät keväisin ja syksyisin pitkiä aikoja Unkarin Balaton-järven rannalla, maisemissa joihin Relander oli jo työmatkoillaan ihastunut.

Arne Relander
Kirjoittaja on
Krister Relanderin poika.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit