Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Googlella työskennellyt Mikko Järvenpää kehitti t-paidan, jolla voi pelata ristinollaa

Nyt hän hakee t-paidalleen rahoitusta ja faneja Kickstarter-yhteisörahoituspalvelussa

Ihmiset
 
Miikka Skaffari
Ääninäyttelijä Robbie Jimenez (oik.) testaa Mikko Järvenpään yllä olevaa t-paitaa, jolla voi pelata ristinollaa.
Ääninäyttelijä Robbie Jimenez (oik.) testaa Mikko Järvenpään yllä olevaa t-paitaa, jolla voi pelata ristinollaa. Kuva: Miikka Skaffari

Mikko Järvenpää on pukeutunut t-paitaan ja farkkuihin niin kuin valtaosa muistakin sanfranciscolaisista. Järvenpään paita ei ole kuitenkaan mikä tahansa paita. Se on paita, jota voi pelata.

Idean 35-vuotias Järvenpää sai maailmanympärysmatkalla kuusi vuotta sitten. "Jaksoin päämäärätöntä mukavuutta puolitoista kuukautta. Olin Etelä-Afrikassa, kun alkoi poltella. Piti keksiä jotain uutta ja hauskaa."

Kolme nopeaa

Maailman parhaat pelit

1. Scrabble

"Olen verbaalisesti nokkela ja tykkään voittaa. Jos joku on minua parempi Scrabblessa, nautin myös siitä, koska voin oppia häneltä."

2. Shakki

"Klassikko ja äärimmäisen vaikea peli."

3. Gurps

"Roolipelisysteemi ja -sääntökokoelma, joka keskittyy hahmon luomiseen ja hahmon tarinan kertomiseen. Gurpsia voi soveltaa mihin tahansa maailmaan scifistä fantasiaan."

Järvenpää luonnosteli t-paidan, jonka rintamukseen on printattu pelilauta. Pelinappuloita voi liikutella tarranauhojen avulla. Järvenpää pohti eri pelivaihtoehtoja, mutta päätyi ristinolla-peliin, koska se on universaali ja helposti tunnistettava. Pelattavan paidan avulla voisi helposti solmia uusia tuttavuuksia.

Hän teki ensimmäiset luonnokset Hongkongissa ja sai valmiin t-paidan päälleen Singaporessa. "Ehdin kulkea kadulla kymmenen minuuttia, kun joku kommentoi: 'Hauska paita, mistä voin ostaa tuollaisen?'"

Järvenpää palasi Suomeen, perusti kavereidensa kanssa konsulttiyhtiön ja paitaidea hautautui useaksi vuodeksi. Kunnes puoli vuotta sitten Järvenpäästä alkoi tuntua, että nyt paita pitää viimein laittaa tuotantoon.

Järvenpää oli muuttanut San Franciscoon kaksi vuotta aiemmin. "Täällä ihmiset ovat joviaaleja ja avoimia. Olen pitänyt t-paitaa täällä itsekin enemmän ja saanut paidastani enemmän kommentteja kuin koskaan."

Nyt Järvenpää hakee t-paidalleen rahoitusta ja faneja Kickstarter-yhteisörahoituspalvelussa. Tavoitteena on kerätä noin 8 000 euroa, jolla t-paidan tuotannon saisi aloitettua.

Kampanjan puolivälissä Tic Tac Toe Tee -nimellä kulkeva paita on kerännyt puolet tavoitellusta summasta.

Järvenpää on ollut pelihullu pikkupojasta lähtien. "Opin lukemaan ennen kouluikää roolipeli Dungeons & Dragons -ohjekirjojen avulla."

Lappeenrantalaispojan mieleen olivat ennen kaikkea lautapelit ja roolipelaaminen.

"Tietokonepeleistä en ole koskaan innostunut. Pelaaminen on ollut minulle aina ihmisten kohtaamista. Jos minun ja pelin välissä on ruutu, en yleensä innostu."

Tic Tac Toe Tee -paidassakin on Järvenpään mukaan kyse ennen kaikkea ihmisten yhteen saattamisesta, ei niinkään pelaamisesta.

Puuhakkaalla pikkupojalla riitti myös yrittäjähenkisiä ideoita ja tarmoa niiden toteuttamiseen.

Järvenpää julkaisi kavereiden kanssa muun muassa kuratoitua sanomalehteä. He leikkasivat naapuruston vanhoista sanomalehdistä sarjakuvat, järjestivät ne uudelleen, liimasivat paperille ja myivät lehtiä markalla.

Pian nuoret yrittäjät kohtasivat kuitenkin skaalautuvuusongelman, kun naapurustosta alkoivat loppua sanomalehdet.

9-vuotiaana Järvenpää toi Kanavansuun kaupunginosaan halloweenin. "Sain jostain selville, mikä on halloween. Päivä jolloin pukeudutaan hauskasti, kierrellään ovelta ovelle ja saadaan paljon karkkia. Mahtava konsepti."

Järvenpää kirjoitti A4-paperiarkille, mistä halloweenissa on kyse. Äiti kopioi ohjeet sadalle kirkkaankeltaiselle paperille, Järvenpää jakoi ohjeet naapureille ja näin viikkoa ennen halloweenia juhla polkaistiin liikkeelle Kanavansuussa.

Käännekohta Järvenpään elämässä oli vaihto-oppilasvuosi Costa Ricassa. "Lähdin rastapäisenä, asennevammaisena murrosikäisenä. Perillä jättäydyin nopeasti pois koulusta ja aloin tehdä töitä isäntäperheen firmassa.

Nuorukainen oppi tekemään nettisivuja ja oivalsi ahkeran työnteon merkityksen. "Täysin odotusten vastaisesti."

Lukion jälkeen Järvenpää opiskeli kandidaatin tutkinnon kauppatieteissä Aalto-yliopiston Mikkelin yksikössä.

Työharjoittelu vei hänet Piilaaksoon Googlelle, jonka palveluksessa vierähti 4,5 vuotta.

Googlen jälkeen Järvenpää on suorittanut maisterin tutkinnon London School of Economicsissa sekä ollut perustamassa kahta firmaa, Gemic-konsulttiyhtiötä Suomessa ja videoteknologiaa kehittävää Vuactin San Franciscossa.

Tällä hetkellä hän työskentelee San Franciscosta käsin latvialaisessa Infogramissa, joka kehittää interaktiivisia työkaluja datavisualisointien ja infografiikan tekemiseen.

Nykyisin Järvenpäällä ei ole aikaa pelaamiseen. Mutta uusia ideoita sikiää miehen päässä vauhdilla.

"Niin paljon, ettei välillä saa unen päästä kiinni."

Liisa Jokinen
San Francisco

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit