Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaatejätit Zara ja H&M käyttävät suomalaiskuvittajan "anorektisia" hahmoja

"Kahdentoista kuvituksen tekeminen yhdessä viikossa oli opettavaista", Laine kertoo työtehtävästään Zaralle

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Heidi Piiroinen HS
Muotikuvittaja Laura Laine ammentaa ideoita ihmisistä, elokuvista ja taiteesta. "Minulle on tärkeää luoda joka hahmosta elävä persoonallisuus."
Muotikuvittaja Laura Laine ammentaa ideoita ihmisistä, elokuvista ja taiteesta. "Minulle on tärkeää luoda joka hahmosta elävä persoonallisuus." Kuva: Heidi Piiroinen HS
Kolme nopeaa

Laura Laineeseen vaikuttaneet taiteilijat

1. Sarjakuvataiteilija
Masami Kurumada

"Löysin japanilaisen sarjakuvan lapsena Italiassa. Suomesta ei vielä silloin ollut mahdollista löytää mangaa. Ensimmäinen manga, joka teki suuren vaikutuksen, oli Kurumadan Saint Seiya. Manga on ollut aikuisikään asti suuri inspiraation lähde."

 

2. Kuvittaja ja kirjailija

Edward Gorey

"Amerikkalaisella Goreylla on kiinnostava harmaan skaala ja surrealistinen kuva- ja tarinamaailma."

 

3. Kuvanveistäjä
Anish Kapoor

" Kapoor sai minut kiinnostumaan veistoksista. Kapoorin töissä vaikutuksen teki erityisesti tilallisuus."

Ennen joulua pitkäraajaisia ja valtavahiuksisia naisia ilmestyi New Yorkin Grand Centralin metroaseman pylväisiin ja valomainoksiin.

Sadattuhannet ihmiset kulkivat hiustuotemerkki Pantenen uusimman kampanjan ohi, mutta harvapa heistä tiesi mainosten piirtäjän. Hän on kansainvälisille muotimerkeille, lehdille ja tavarataloille työskentelevä muotikuvittaja, 31-vuotias helsinkiläinen Laura Laine.

Laineen kynän jälkeä ovat hyödyntäneet muotibrändit espanjalaisesta Zarasta ranskalaiseen Givenchyyn ja lehdet Vogue Japanista englantilaiseen The Telegraphiin ja New York Timesin T magazineen. "En tähdännyt minnekään. Halusin vaan piirtää", Laine kertoo.

Taide on Laineella geeneissä. Jo kymmenvuotiaana hän istui Roomassa ja katseli barokkimestari Caravaggion maalausta. Taidemaalari Lauri Laine oli jälleen kerran ottanut tyttärensä mukaan kirkkoon. "Olin utelias, mutta kiinnostuin eri asioista kuin monipuolisesti maalauksia tutkiva isäni. Minua kiinnostivat maalausten tarinat."

Laura Laine
Twin 2, työ New Nordic fashion Illustration -muotikuvitusnäyttelyyn, 2011.
Twin 2, työ New Nordic fashion Illustration -muotikuvitusnäyttelyyn, 2011.

Suomen Rooman-instituutti Villa Lantessa vietettyjen pitkien kesälomien aikana isä ja kuvataidepsykoterapeuttina työskentelevä äiti torjuivat tyttären ikävystymistä työntämällä hänelle piirustuslehtiön käteen.

Laine piirsi myös kotona. Opiskelemaan hän pyrki Taideteollisen korkeakoulun vaatesuunnittelulinjalle, koska "siellä olivat hauskimmat pääsykoetehtävät".

Hän pääsi sisään ensimmäisellä yrityksellä. Vähitellen muodista tavallisen 18-vuotiaan tavalla kiinnostunut Laine pääsi muotiin syvemmälle sisään.

"Tykkäsin kuitenkin muotia enemmän piirtämisestä. Käytyäni muotikuvituskurssin tajusin, että se on minun juttuni."

Laura Laine
Nude, lasiveistos, 2013.
Nude, lasiveistos, 2013.

Vielä isompi juttu oli rakastuminen muotitaiteilija Daniel Palilloon. Kymmenen vuoden yhteiselo on poikinut muun muassa Laineen printtejä Palillon vaatteisiin ja yhteisiä matkoja Pariisin muotimessuille.

Laine sanoo, ettei muoti ole hänelle erityinen intohimon kohde vaan paikka, josta ammentaa inspiraatiota.

Ulkopuolisuus näkyy myös hänen tavaramerkikseen muodostuneissa vääntyilevissä tytönvartaloissa, joilla on villeinä fysiikan lakeja uhmaavat hiukset ja synkkä ilme. "Minulle on sanottu, että hahmoni näyttävät kuolleilta, aneemisilta ja anorektisilta. Niitä on myös syytetty liian negatiivisesta ilmeestä."

"Ne ovat sellaisia kuin ovat, koska ole halunnut kuvata pelkästään kauniita tyttöjä, vaan kyseenalaistaa kauniina tai rumana pidetyn rajan."

Laura Laine
Spray, lasiveistos, 2014.
Spray, lasiveistos, 2014.

Rumuuden kauneus on jaksanut jo kahdeksan vuoden ajan kiinnostaa kansainvälisiä asiakkaita.

Menestys alkoi amsterdamilaisen Unit C.M.A. agentuurin innostuttua Laineen lähettämistä töistä. Aloittelija pääsi heti valmistumisensa jälkeen vuonna 2007 tekemään töitä vaatejätti Zaralle. "Ensimmäinen tilaus oli haastava. Kahdentoista kuvituksen tekeminen yhdessä viikossa oli opettavaista."

Pahimmillaan piirroshahmoa on haluttu kontrolloida yksityiskohtia myöten. Laine päättää kuitenkin itse, mihin hänen kuvituksiaan käytetään. Hän on kieltäytynyt muun muassa nuorille naisille suunnatusta alkoholimainoksesta. "H&M:lle tein tilauksesta kaksi t-paitaprinttiä. En tiedä, mitä olisin tehnyt, jos he olisivat pyytäneet sataa."

Kallion Pengerkadulla syntynyt Laine muutti pari vuotta sitten Palillon kanssa Hakaniemeen. Nyt hänellä siellä työhuone ja lähellä kouluaikojen hengailusta tutut Torkkelinmäen kuvataidelukion kulmat.

"Matkustamme aika paljon ulkomailla, mutta huviksemme, emme työn takia. Kiertelemme ja inspiroidumme", Laine kuvaa elämäntyyliään.

Kaikkein eniten kotona hän on piirtäessään. "Siinä aika katoaa ja paikka. On ihan sama piirränkö lasia vai kuvituksia."

Juuri nyt Laine on innoissaan lasiveistoksista. Lasi alkoi kiinnostaa, kun hänet kutsuttiin Hollannin Leerdamissa pidettyyn ryhmänäyttelyyn, jossa eri alojen taiteilijat tulkitsivat eläintutkija ja taiteilija Ernst Haeckelin piirustuksia.

Laura Laine
Gozo-vaatemerkille tehty kuvitus.
Gozo-vaatemerkille tehty kuvitus.

Leerdamissa Laine asui ja ystävystyi lasipuhaltajien kanssa. Hän piirsi ideansa paperille ja istui vieressä, kun ideoista puhallettiin lasiteoksia.

"En tiennyt aluksi mitään lasinpuhallustekniikoista, yritin vaan selittää, että haluaisin tehdä tällaisen kalan."

Laineen ja lasinpuhaltajien yhteistyönä syntyneet lasiveistokset syvänmeren elämästä yllättivät myös hänen kuvituksiaan nähneet museon kuraattorit, koska ne näyttävät niin groteskeilta. "Haluan jatkaa lasin kanssa työskentelyä. Ja tietysti olisi myös kiva oppia sukeltamaan."

 

Lasitaidenäyttely The Wet Collection on esillä Helsingin Designmuseossa (Korkeavuorenkatu 23) 15. 3. asti.

Laura Laine
Michael, Ghosts-näyttelyn teos, 2011.
Michael, Ghosts-näyttelyn teos, 2011.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit