Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teatterit riitelivät filmeistä

Lyyran omistaja Hjalmar V. Pohjanheimo oli autonomian ajan elokuvamoguli

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
HS
Enrico Guazzonin 1913 ohjaama Italialainen "7-osainen historiallinen taidefilmi" Cleopatra ja Antonius pyöri Helsingin elokuvateatteri Lyyrassa 100 vuotta sitten.
Enrico Guazzonin 1913 ohjaama Italialainen "7-osainen historiallinen taidefilmi" Cleopatra ja Antonius pyöri Helsingin elokuvateatteri Lyyrassa 100 vuotta sitten. Kuva: HS

Sadan vuoden takaisessa Suomessa elokuvakulttuuri oli alkutekijöissään, mutta rönsyili jo moneen suuntaan. Ensimmäinen suomalainen näytelmäelokuva Salaviinanpolttajat sai ensi-iltansa 1907 ja ensimmäinen pitkä draamaelokuva Sylvi 1913.

Ensimmäinen kotimainen elokuvalehti Biograafi (myöhemmin Bio) julkaisi ensinumeronsa 14. helmikuuta 1915.

Myös elokuvateatterit olivat toimineet pääkaupunkiseudulla jo kymmenkunta vuotta ja kilpailu katsojista oli kovaa. Välillä vauhtia haettiin maistraatista.

Helsingin Sanomat kertoi 8. helmikuuta 1915 kuvariidasta. "Kuten pääkaupunkilaiset tietävät, näyttelee Uusi Lyyra niminen, hra H. Pohjanheimon omistama elävienkuvien teatteri parhaillaan 'Cleopatra ja Antonius' nimistä, italialaisen Cines-yhtiön kuvanäytelmää. Kun se ensi kerran toissa lauantaina piti esitettämän, jätettiin Olympia-teatterin puolesta maistraattiin vaatimus, että mainittu kuvafilmi olisi otettava takavarikkoon, koska vaatijalla ilmoitettiin olevan sen esittämiseen yksinoikeus Suomessa. Maistraatti antoi eilen päätöksensä hyläten vaatimuksen."

Kirjoituksessa kuvaillaan mitä moninaisimmin sanakääntein, kuinka kolmiodraama italialaisen elokuvayhtiö Cinesin ja kotimaisten elokuvateattereiden Olympian ja Lyyran välille syntyi.

Artikkelissa mainittu Lyyran omistaja Hjalmar V. Pohjanheimo (1867–1936) oli aikansa merkittävin suomalainen elokuvamoguli. Puutavara-alalla omaisuutensa hankkinut sahamestari vaihtoi 1910 yllättäen täydellisesti toimialaansa ja hankki omistukseensa Lyyra-nimisen elokuvateatteriketjun. Helsingissä toimi kaksi hänen teatteriaan: Vanha Lyyra Yrjönkadulla ja Uusi Lyyra Erottajalla.

Perheyhtiön palvelukseen valjastettiin myös Pohjanheimon vaimo ja neljä poikaa. Yhtiö harjoitti myös elokuvien maahantuontia ja vuokrausta. 1911 Pohjanheimo perusti Lyyra Filmin, joka tuotti autonomian ajan kotimaisista 25 näytelmäelokuvasta peräti 15.

Aina ei maistraatissa Pohjanheimolle käynyt yhtä hyvin kuin Cleopatra-elokuvan kanssa.

"Uuden Lyyran omistaja tuomittiin tänään maistraatissa 20 mk:n sakkoon sen johdosta, että teatterin varaovet olivat olleet suljettuina, varalyhdyt sammutettuina ja portaissa liian paljon yleisöä, HS kertoi 22. helmikuuta 1915.

Myös Pohjanheimon lehtimainonta teki parhaansa houkutellakseen katsojia. Teksti vetosi häpeämättömästi tunteisiin ja alimpiin vietteihin. Lyyran ilmoitus Helsingin Sanomissa 13. helmikuuta 1915 oli tällainen:

"Näytäntöjen aikana ensiluokan jouhiorkesteri. Tänään lauvantaina suuri premiääri. Suurilla kustannuksilla hankittu yksinesittämisoikeus Suomessa. Suuri amerikkalainen taidefilmi Taistelu valkoista orjakauppaa vastaan. Mukaansatempaava yhteiskunnallinen murhenäytelmä 6:ssa osassa. Tapahtuu New Yorkissa meidän päivinämme. Kaksi pelkoa ja inhoa herättävää sanaa: Valkoinen orjakauppa saavat äidin sydämen vapisemaan, ja isän poskille nousemaan häpeänpunan; tämän liikkeen harjoittajat inhoittavalla hävittömyydellä uhmaavat nykyisen vuosisadan sivistystä, ja saattavat tuhansia naisia vuosittain ainaiseen kadotukseen."

Seuraavan päivän mainoksessa kierroksia lisättiin ja kerrottiin, että tämä "loistofilmi" toimii vakavana varoituksena nuorille siirtolaistytöille.

Hjalmar V. Pohjanheimon omat seikkailut elokuvan maailmassa päättyivät 1922, jolloin hän taloudellisten ongelmiensa vuoksi luopui Lyyra Filmistä. Viimeiset elinvuotensa hän vietti halkokauppiaana.

Hjalmar V. Pohjanheimo
Hjalmar V. Pohjanheimo
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit