Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suusyövästä toipunut Ulf Sundqvist on töiden takia "online käytännössä 24/7"

Entinen demarijohtaja ja ministeri työskentelee nykyään konsulttina

Ihmiset
 
Kari Pullinen
Ulf Sundqvist on selviytynyt suusyövästä ja jatkaa 70-vuotiaanakin täysipäiväistä työelämää.
Ulf Sundqvist on selviytynyt suusyövästä ja jatkaa 70-vuotiaanakin täysipäiväistä työelämää. Kuva: Kari Pullinen

Villakangastakin helmat heiluvat, kun entinen Sdp:n puheenjohtaja ja STS-pankin pankinjohtaja, nykyinen liikkeenjohdon konsultti Ulf Sundqvist harppoo Paasitornin portaita ylös Helsingin Siltasaaressa.

Ajat ovat muuttuneet siitä, kun Sundqvist innostui työväenliikkeestä 1960-luvun alussa: Sdp:n kannatus on romahtanut vuosikymmenten saatossa tutuiksi tulleista noin 25 prosentista 17:ään prosenttiin ja Paasitorni, Helsingin työväentalo, markkinoi itseään kongressikeskuksena, jonka "kokousmaailman" tilat ovat "omailmeisiä" ja "muunneltavia".

Tänään sunnuntaina Sundqvist täyttää 70 vuotta. Takana on toipuminen kahdeksan vuotta sitten havaitusta suusyövästä, mutta vauhti on edelleen kova.

"Eläkkeelle jäämistä en ole kuitenkaan vielä suunnitellut. Elämä on aktiivista", Sundqvist sanoo.

Matti Tapola
Ulf Sundqvist opetusministerinä 1972.
Ulf Sundqvist opetusministerinä 1972.

Sundqvist muistetaan poliitikkona, mutta tosiasiassa hän on tehnyt elämänsä aikana kolme työuraa. Ensin oli politiikka. Sundqvistista tuli vuonna 1970, vain 25-vuotiaana, kansanedustaja, ja jo kahden vuoden päästä hänet valittiin Rafael Paasion hallitukseen opetusministeriksi. 1980-luvulla eduskunta vaihtui pankkialaan, kun Sundqvist nimitettiin Suomen Työväen Säästöpankin johtoon.

Sundqvist palasi vielä hetkeksi politiikkaan 1991. Hänet valittiin Sdp:n puheenjohtajaksi, mutta muutos oli taas jo tulossa.

Suomeen oli iskenyt muutamaa vuotta aiemmin pankkikriisi, ja myös Sundqvistin johtama STS-pankki oli ajautunut vaikeuksiin. Vuonna 1993, STS-pankista Siltapankiksi muuttunut pankki ilmoitti hakevansa Sundqvistilta oikeusteitse miljoonien vahingonkorvauksia.

Valtion vaatimuksesta nostettujen kanteiden mukaan Sundqvist oli toiminut pankin johdossa huolimattomasti. Lopulta Sundqvist joutui maksamaan 1,2 miljoonan markan korvaukset.

Pankkisotkujen seurauksena Sundqvist erosi Sdp:n puheenjohtajan paikalta. Työväen aatteen ajaminen vaihtui yritysten konsultointiin.

"Politiikka minulla on kuitenkin aina ollut veressä. Sitä samaa pätevyyttä olen hyödyntänyt nykyisissäkin tehtävissä."

Liikkeenjohdon konsultointi on työtä, jonka todellisesta sisällöstä yritysten neuvonantajilta kuulee yleensä vain vältteleviä ympäripyöreyksiä. Sundqvist ei tee poikkeusta.

Kolme nopeaa

Poliittisen uran merkittävimmät saavutukset

1 "Koulu-uudistus oli vuosisadan uudistus Suomessa. Peruskoulu on tänään Suomen tunnetuimpia kansainvälisiä brändejä, joka tunnetaan ympäri maailma. Olin opetusministerinä vastuussa sen toimeenpanosta, joka onnistui täysin suunnitelmien mukaan."

 

2 "Kauppa- ja teollisuusministerinä olin myymässä Televan Nokialle. Telenokiasta tuli menestystarina ja kivijalka tämän päivän Nokian verkkoliiketoiminnalle."

 

3 "SDP:n puheenjohtajana ollessani puolueen kannatus kunnallisvaaleissa 1992 oli 27,1 ja seuraajani Paavo Lipponen nosti sen 28,2:een eduskuntavaaleissa 1995. Tästä alkoi SDP:n johdolla laman jälkeinen jälleenrakennustyö. Samanlaista konsensushakuista kasvuhenkeä tarvitaan edelleen."

"En halua kovin paljon puhua yksittäisistä tapauksista", Sundqvist kertoo.

Suuremmat linjat eivät kuitenkaan ole salaisia. Sundqvist toimii vanhempana neuvonantajana yritys- ja yhteiskuntasuhteisiin erikoistuneelle viestintätoimisto Kreabille ja kansainväliselle investointipankki Rothschildille.

Kreabin palveluksessa hän pyrkii asiantuntemuksensa ja suhteidensa avulla avaamaan suomalaisyrityksille EU-ovia Brysselissä – siis auttamaan niitä edistämään omaa asiaansa. Rothschildille Sundqvist taas analysoi Suomen markkinoita ja yhteiskunnallisia oloja.

Käytännössä työ on lobbaamista, tapaamisten järjestämistä, asiakasyritysten neuvontaa ja markkinoiden analysoimista.

"Mä olen...'online' käytännössä 24/7", Sunqvist sanoo.

"Yksittäisistä töistä voin mainita julkisia yrityskauppoja. Esimerkiksi Outokummun ja saksalaisen Thyssenin yrityskaupan, jossa Rothschild oli Thyssenin neuvonantaja."

Vaikka Sundqvist on vetäytynyt aktiivipolitiikasta jo vuosikymmeniä sitten, hän kertoo seuraavansa Sdp:n kohtaloa yhä tarkasti.

Puolueen alamäki selittyy hänen mukaansa osin teollisuuden rakennemuutoksen aiheuttamalla teollisuustyöpaikkojen katoamisella, mutta vikaa on ollut puolueessa itsessäänkin. Yhteistyö kokoomuksen kanssa ei Sundqvistin mukaan ole toiminut, eikä lupauksista ole pidetty kiinni. Soteratkaisustakin on tullut hallinnollinen sekasotku, ja nyt vaalikausi on jo lopullaan.

"Vallalla on ollut paniikinomainen uudistusmentaliteetti. Se on johtanut siihen, että hosutaan joka suuntaan, mutta aika vähän saadaan lopulta aikaiseksi", Sundqvist sanoo.

Hän uskoo, että Sdp:n vanha suosio on saatavissa takaisin.

"Nyt olisi ryhdistäydyttävä päätöksenteossa. Ja palattava Sdp:n perusarvoihin. On pidettävä huolta tasa-arvon toteutumisesta ja heikompiosaisista. Ja ihmisille on saatava töitä."

Kun ikää on 70 ja takana vuosikymmeniä yhteiskunnan näköalapaikoilla, aletaan ihmiseltä odottaa muistelmia. Niitä Sundqvistkin on jo alkanut koostaa.

"Muutoin sitten harrastan perhe-elämää. Minulla on kaksi lasta ja kolme lastenlasta. Vaimon kanssa meillä on mieluisia tehtäviä sillä puolella."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit