Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Useista rippilauluistaan tunnettu Jaakko Löytty sai myös kritiikkiä teksteistään: "Puhuin Jumalasta rauhan ja oikeudenmukaisuuden kautta, mutta se ei kelvannut toiselle joukolle."

Lapsuus Afrikassa jätti syvän jäljen – Löytty erosi koulusta 16-vuotiaana ja ryhtyi gospelmuusikoksi

Ihmiset
 
Tiina Juujärvi
Rami Marjamäki
Ylöjärven kirkko on Jaakko Löytylle tärkeä paikka, koska hänen isänsä työskenteli siellä aiemmin kirkkoherrana. Sitä ennen perhe asui Afrikassa.
Ylöjärven kirkko on Jaakko Löytylle tärkeä paikka, koska hänen isänsä työskenteli siellä aiemmin kirkkoherrana. Sitä ennen perhe asui Afrikassa. Kuva: Rami Marjamäki

Puistonpenkeillä saivat istua vain valkoiset. Kun valkoinen mies löi mustaa kadulla, se ei kiinnostanut ketään.

Jaakko Löytyn lapsuudenkokemukset Afrikasta saivat hänet pitämään heikoimpien puolta. Samalla Löytty tottui paikalliseen musiikkiin. Kun hän kuuli levyiltä länsimaista klassista musiikkia ja oopperaa, hän pelästyi mylvimistä.

Kolme nopeaa

Näin Afrikka näkyy elämässäni

1Hidas kävely

"Pehmeällä hiekalla ei päässyt kovaa."

 

2Kova ääni

"Namib-erämaa ja Atlantin kohina kouluttivat kantavaan ääneen. Muut lapset pyysivät minua apuun, kun piti huutaa vaikka jollekin kauas, että 'tule tänne'."

 

3Vävypojat

"Afrikka on antanut minulle kaksi työtäpelkäämätöntä ja iloista vävypoikaa Zimbabwesta ja Senegalista. Opin Senegalissa sereeriä, ja kolme tyttärenpoikaani puhuu myös sitä."

Sen sijaan gospelia edeltävien mustien rukouslaulujen yhteiskunnallisuus ja sointuvuus avasivat koulupojan silmät. Tätä nykyä Löytty tunnetaan suomalaisen gospelmusiikin pioneerina, joka on julkaissut yli 30 levyä.

Löytty oli 10 kuukautta, kun perhe seilasi lähetystyöntekijöiksi Ambomaana tunnettuun Pohjois-Namibiaan.

"Elimme siellä lintukodossa hyvin vanhanaikaista ja hiljaista elämää. Kodissa ei ollut sähköä, ja kaikki kaverit olivat ambolaisia", Löytty kertoo.

Kaikki Afrikassa aistittu muokkasi poikaa. "En ole lapsena katsonut kuusimetsää ja järvimaisemaa, vaan Namib-aavikkoa, sisämaan jylhiä vuoria ja rannatonta Atlanttia. Maisemassa oli tilaa ja avaruutta."

Kavereidensa kanssa Löytty puhui kwanyamaa ja lastasi leikkiauton kyytiin aasin papanoita. Idylli särkyi, kun Löytty muutti suomalaiseen sisäoppilaitokseen maan rannikolle. "Valtava koti-ikävä jätti minuun sellaisen jäljen, että poden sitä koko elämäni."

12 vuoden jälkeen perhe palasi Suomeen, missä Löytty oli käynyt vain kerran.

"Elämäni romahti. Kaikki oli niin totaalisen erilaista, eikä kukaan osannut auttaa minua. Olin pärjännyt koulussa, mutta poikakoulu Tampereella alkoi mennä huonosti."

Ruotsin kieli oli hankalaa, ja Löytty jäi luokalle. Muut pojat kutsuivat häntä Amboksi. Löytty ei tuntenut musiikkia tai tv-ohjelmia ja oli yksinäinen.

Koulussa oli silti meneillään jotain kiinnostavaa: alkuasukasvillitys. Oppilaat rummuttivat pulpettejaan, kasvattivat hiuksiaan ja rämpyttivät kitaraa. Löyttykin alkoi soittaa sitä.

Täytettyään 16 vuotta hän marssi rehtorin kansliaan ja erosi koulusta, jotta voisi harrastaa musiikkia täysillä. Hän alkoi tehdä lauluja ja tapasi tulevan vaimonsa, nykyisen kirjailijan Kaija Pispan. "Alusta asti oli selvää, että Kaija oli runotyttö, jolle suomen ilmaiseminen oli tarkkaa. Hän alkoi heti kouluttaa minua."

Pari alkoi tehdä tekstejä yhdessä.

Martin Luther Kingin laulu, Sateenkaariunet, Tilkkutäkki ja Palmumatolla ovat Löytyn kappaleita, jotka moni muistaa rippikoulusta. Ensin genren nimi oli nuorten hengellinen musiikki tai rautalankavirret, kunnes 1970-luvulla Löytty kavereineen alkoi kutsua musiikkia gospeliksi.

Löytty erottui yhteiskunnallisilla sanoituksillaan ja sai kritiikkiä, koska kappaleet eivät kertoneet ihmisen uskoontulosta.

"Se ei kiinnostanut ollenkaan ja ärsytti suunnattomasti. Puhuin Jumalasta rauhan ja oikeudenmukaisuuden kautta, mutta se ei kelvannut toiselle joukolle."

Nyt hän on tyytyväinen kehitysvammaisten oikeuksien paranemisesta ja puolustaa seksuaalivähemmistöjä, mutta jälkimmäinen ei miellytä kaikkia. Joku naulasi toissa viikolla konserttivieraille uhkausviestin Tampereen Finlaysonin kirkon oveen.

Pitkän Suomessa olon jälkeen Löytty koki, että Afrikalla oli vielä annettavaa.

Kun muusikko-kirjailija-pariskunta oli saanut kaksi tytärtä, he lähtivät 1988 kuudeksi vuodeksi Senegaliin lähetystyöhön.

Lapsuuden namibialaiset olivat hiljaisia ja arastelivat eurooppalaisia, mutta hyvällä itsetunnolla varustetut senegalilaiset puhuivat kovaa ja kulkivat pystyssä päin. "Kaija sanoi, että avauduin siellä. Hän oppi tuntemaan minut arkana, ujona ja sosiaalisesti pelkurina, mutta kuoriuduin siellä vitsailijaksi, joka pärjäsi ihmisten kanssa."

Nykyään Löytty uudistaa körttien Siionin virsiä ja työskentelee Herättäjä-yhdistyksen aluesihteerinä Lounais-Suomessa eli veisaa ja pitää puheita seuroissa.

Muusikon huippuhetkiä ovat ihmisten tapaamiset, kun vuosia sitten kohdatut ihmiset kertovat, miten elämä on mennyt ja miten Löytyn musiikki on auttanut. Sellainen lämmittää pitkään.

Ajomatkat sen sijaan syövät miestä. "Joudun pyytämään apuvoimia ajamaan autoa, koska keikkapaikalle siirtyminen ei kerta kaikkiaan enää tahdo onnistua", sanoo Löytty, joka aloittaa maaliskuussa 60-vuotisjuhlakiertueensa.

Veisaaja vaimoineen asuu Ylöjärvellä. Vanhempi tytär on pappi ja nuorempi kestävän kehityksen ympäristönsuunnittelija. Perhe vaikuttaa maailmanparantajilta. "Kyllä, olemme kova joukko tällä rintamalla."

Tiina Juujärvi
Tampere

Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Muusikko Jaakko Löytty kuvattuna kitaransa kanssa vuonna 1998.
Muusikko Jaakko Löytty kuvattuna kitaransa kanssa vuonna 1998.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit