Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Koirat ovat irti

Ihmiset
 
Pentti Koskinen
Kaksi koiraa meuhkaa tohkeissaan. Missä kuva on otettu?
Kaksi koiraa meuhkaa tohkeissaan. Missä kuva on otettu? Kuva: Pentti Koskinen
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Taas kerran lukijat bongasivat myös Bongaa paikka -lukijakilpailun kuvassa näkyviä ihmisiä. Kuvassa vasemmalla on metsänhoitaja, Maaseudun tulevaisuuden toimittaja Jouko Kajas.

"Äitini arveli, että kuva on 1950-luvun puolelta, koska '1960-luvulla isäsi ei enää tuota hattua muistaakseni käyttänyt. Ja nuo vaaleat kiharat siinä vieressä voisivat olla minun hiukseni. Mutta en se minä ole, koska en muista, että olisin ollut tuollaisessa katsomossa'", Jari Kajas kertoo äitinsä puolesta.

Mutta tällä kertaa hattu hiukan harhautti, sillä kyseessä ovat Eläintarhan ajot 1960.

"Kuvan tarkempi katsominen kertoo, että lehdistön edustajat istuvat papereineen pöydin varustetussa katsomonosassa, jota hihamerkein varustetut sihteeristön edustajat palvelevat", Jari Kajas jatkaa kertomusta.

Mutta kuva lienee otettu siksi, että sen keskellä, sihteeriä vastapäätä kaiteeseen nojailee Carl-Otto Bremer. Heikki Haaksiala ja Matti Herlevi tunnistivat Bremerin, joka voitti Eläintarhan ajot vuonna 1959 urheiluautot yli 2 000 cm3 -luokassa Ferrari Monzalla. Hän osallistui kisaan myös 1960 Formula Junior -luokassa kaksitahtisella Elvalla, mutta joutui keskeyttämään.

Vastauksia tuli määräaikaan mennessä lähes 60, ja niistä miltei kaikki menivät oikein. Tosin myös muun muassa Vermoa ja Käpylän ravirataa veikattiin.

Moni tunnisti, että kuva on maalisuorilta eli parhailta paikoilta, nykyiseltä Vauhtitieltä.

"Katsomo oli rakennettu pääjunaradan ratapenkkaan. Penkan päällä veturinkuljettajat päättivät usein seurata kisoja aitiopaikalta ilmaiseksi, kun siihen aikaan radalla oli vielä vähän liikennettä", muistelee Reijo Laakso.

"Takana näkyvä rakennus oli kilpailun toimisto juuri maalilinjan kohdalla. Pikkupojilla oli tietysti omat kanavat livahtaa ilmaiseksi kyseiseen katsomoon kilpailujen parhaalle paikalle", sanoo Raimo Sarkola, joka myös kuvasi tapahtumia katsomosta.

Iso joukko vastaajia arveli, että kuva on vuoden 1963 Eläintarhanajoista, jotka jäivät viimeisiksi.

Ne päättyivät dramaattisesti, kun Formula Junior -luokan lähdön jälkeen sattui kolari, jossa ruotsalaisajaja Örjan Atterberg kuoli välittömästi.

"Tilanne oli kaoottinen. Katsojat ryntäsivät radalle kohti onnettomuuspaikkaa. Atterbergin autoa käännettiin ympäri. Poliisit pyrkivät ylläpitämään järjestystä ja pelastushenkilökunta teki, mitä heille kuului. Ensimmäiseltä kierrokselta tulleet kilpailijat pysäytettiin maalilinjan kohtaan ja kilpailu keskeytettiin", kertoo Matti Kujala, joka oli tuolloin isänsä kanssa katsomossa lähtölinjan tuntumassa.

"Olisin uteliaana mennyt katsomaan onnettomuusautoja, mutta isäni esti sen. Hän varmaan tiesi minua paremmin, mitä todella oli tapahtunut."

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Tuula Vainion. Hän saa Arto Terosen ja Jouko Vuolteen teoksen Urana olympiakisat – Peter Tallbergin tuulinen elämä (Kirjapaja). Tämän viikon arvoituksessa juoksentelevat koirat. Missä ja milloin kuva on otettu? Entä tiedätkö, mihin koiramaisen tärkeään tapahtumaan kuva liittyy? Lähetä vastauksesi 26. helmikuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kirjoita otsikoksi Bongaa paikka. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Lehtikuva
Helsingin Sanomat kertoi 16. 5. 1960, että Eläintarhanajoissa oli 69 964 maksanutta katsojaa.
Helsingin Sanomat kertoi 16. 5. 1960, että Eläintarhanajoissa oli 69 964 maksanutta katsojaa.
Raimo Sarkola
Raimo Sarkola otti kuvia maalisuoran katsomosta 1950–1960-lukujen taitteessa.
Raimo Sarkola otti kuvia maalisuoran katsomosta 1950–1960-lukujen taitteessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit