Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jääkärien muisto

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat

Jääkäreillä on tänään merkkipäivä. On kulunut 50 vuotta siitä, kun Lockstedtin leirillä alkoi heidän ensimmäisen ryhmänsä koulutus ns. Pfadfinder-kursseilla.

Tuota puolen vuosisadan takaista päivää voidaan tällä hetkellä sanoa historialliseksi kahdessakin mielessä. Se on ajallisesti jo "historiaa" eli niin kaukana, että useimmilla meistä ei ole siihen mitään henkilökohtaista kosketusta; tietomme silloisista kokemuksista ja mielialoista ovat enimmäkseen toissijaisia.

Mutta tuo päivä on historiallinen myös siinä mielessä, että silloin konkreettiset muodot saanut jääkäriliike on esittänyt sangen merkittävää ja laajakantoista osaa maamme itsenäisyyden vaiheissa.

Itsenäisyytemme alun traaginen veljessota ja sen heijastukset ovat kauan lyöneet leimansa myös jääkäriliikkeen ja jääkäreitten työn arviointeihin. Väärinkäsitykset puolin ja toisin ovat synnyttäneet erheellisiä kuvia, jotka monien kaltaistensa tavoin ovat sitkeästi pysyneet ihmisten mielissä.

Ajan mittaan on jääkäriliike kuitenkin saanut maamme historiassa oman vakiintuneen sijansa eikä nuorten ylioppilasaktivistien toiminnan motiiveista voida enää olla muuta kuin yhtä mieltä: he nousivat taisteluun venäläistyttämispyrkimyksiä vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit