Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Susanna Rahkamo tekee nyt väitöskirjaa, neuvoo johtajia ja johtaa olympialiikettä

Konsulttina työskentelevä entinen jäätanssija vaikuttaa nyt olympiakomiteassa ja työstää väitöskirjaa luovasta johtamisesta

Ihmiset
 
Laura Oja HS
Entinen jäätanssija Susanna Rahkamo kaipaa huippu-urheiluajaltaan eniten tarinoiden rakentamista kilpailuesityksiin.
Entinen jäätanssija Susanna Rahkamo kaipaa huippu-urheiluajaltaan eniten tarinoiden rakentamista kilpailuesityksiin. Kuva: Laura Oja HS

Täällä se tapahtui, Tikkurilan jäähallissa. Susanna Rahkamo tunsi nilkassaan ikävän napsahduksen nivelsiteiden repeydyttyä hypyn alastulossa.

Taitoluistelun kesäleirillä 1984 tapahtunut haaveri ei sen jälkeen ottanut parantuakseen. Kun Rahkamo väänsi saman nilkan myöhemmin vielä kuusi kertaa, hän päätti laittaa luistimet naulaan.

Kolme nopeaa

Rakkaimmat vapaaohjelmat

1Helmi ja Heikki

"Koreografisesti nokkela, teknisesti vaikein ja haastavin. Oli vaikea kehittää siitä sarjakuvamainen fiilis. Suoritus oli niin hakkaavaa, että kroppa oli tosi kovilla. Voin ihan fyysisesti pahoin sen suorituksen jälkeen."

 

2Punainen kuu -tango

"Ensimmäinen ohjelma, joka tehtiin Jorma Uotisen kanssa. Se oli semmoinen intohimoinen argentiinalaistango. Olin pieni ja kiltti, blondi tyttö silloin, joten se rooli oli hieman haastava, enemmänkin koominen."

 

3Sibeliuksen Valse Triste

"Se on hienoin ohjelmamme. Jos saisin nimetä neljä ohjelmaa, valitsisin myös La Stradan."

Mutta halu luistella ei kadonnut minnekään.

Lahjakas taitoluistelija päättikin vaihtaa vain lajia. Idean siihen hän sai luistelupiireissä aikoinaan hyvin viihtyneeltä lehtikustantajalta Aatos Erkolta.

"Aatos oli joskus monta vuotta aiemmin sanonut, että minun pitäisi mennä jäätanssiin. Johonkin takaraivoon se oli jäänyt. Ajattelin, että noh, menen katsomaan", Rahkamo kertoo.

Loppu onkin historiaa. Naapuriseurasta löytyi pian vierelle Petri Kokko. Alle kymmenessä vuodessa pari nousi jäätanssin maailman huipulle.

Rahkamo ja Kokko opittiin tuntemaan rajoja rikkovana parina, joka esitti jäällä aina jotain uutta. "Tulimme maasta, joka ei kiinnostanut ketään. Jos olisimme tehneet samaa kuin muut, meidät olisi ollut helppo laittaa jonon jatkeeksi."

Suomalaiset laativat strategian. He yrittäisivät hurmata ensin yleisön, sillä siihen on arvostelulajissa helpompi vaikuttaa kuin tuomareihin. Siksi he sanoivat aina kisoissa luistelevansa vasta ensi vuoden tuloksia.

Käänne tapahtui 1989. Pari osallistui EM-kisoihin omalla koreografiallaan, jota oli viilattu pitkään ja hartaasti. Esityksen jälkeen yleisö oli haltioissaan. Se nousi seisomaan, eikä lopettanut taputtamista pitkään aikaan. Tuomaripisteille buuattiin, sillä Rahkamo–Kokon sijoitus oli vasta 12:s.

"Silloin noteerasimme, että nyt tässä tapahtui jotain. Se oli yllättävin ja makein tunnekokemus koko uralla."

Jäätanssijoiden kilpaura päättyi Euroopan mestaruuteen ja MM-hopeaan 1995. Kilpa- ja sitä seuranneen menestyksekkään ammattilaisuran jälkeen Rahkamo on luonut työuraa johtamisen konsulttina. Parhaillaan hän valmistelee väitöskirjaa luovuuden johtamisesta.

Psykologia kiinnostaa, ihminen tietynlaisena toimijana, Rahkamo sanoo. "Helposti ajatellaan, että luovuutta ei voi johtaa, mutta mielestäni luovat ihmiset toimivat hyvin systemaattisesti. Esimerkiksi koreografian valmistumisessa tai teoksen kasaantumisessa on ihan selkeä struktuuri. Ja jos siinä on selkeä hahmo, kyllähän sitä prosessia voi johtaa."

Esa Pyysalo Lehtikuva
Susanna Rahkamo ja Petri Kokko voittivat uusitulla jäätanssiohjelmallaan ylivoimaisesti SM-kultaa Helsingissä vuonna 1995.
Susanna Rahkamo ja Petri Kokko voittivat uusitulla jäätanssiohjelmallaan ylivoimaisesti SM-kultaa Helsingissä vuonna 1995.

Suomen olympiakomitean varapuheenjohtaja valittiin hiljattain Euroopan olympiakomiteoiden valiokunnan puheenjohtajaksi.

"En ollut urheilu-uralla koskaan ajatellut, että olympialiike on yksi maailman suurimpia rauhanliikkeitä. Minusta se on aika kova juttu, kun ajattelee, miten rakentaa kontaktia eri kulttuureista tulevien ihmisten välille. Sen linkin haluaisin rakentaa paremmin tunnistettavaksi."

Tämä on se hetki, jossa Rahkamo innostuu. Punainen tukka väräjää ideoiden ja ajatusten sinkoillessa. Rahkamo puhuu olympia-aatteesta, sen taustalla olevasta filosofiasta, ihmisen potentiaalin löytämisestä.

"Eikö jokainen ihmisenä yritä päästä kehittymään omissa rajoissaan?" hän kysyy.

"Tämä on se, mitä haluan saada sieltä irti. Nyt täytyy vain pohtia konkreettisia tekoja, miten se tehdään." 

Urheilu-uraltaan Rahkamo kaipaa monia asioita, mutta ehdottomasti eniten tarinoiden rakentamista.

Hänet totuttiin näkemään jäällä erilaisissa rooleissa, sillä pari teki vapaaohjelmistaan aina kokonaisia tarinoita.

"Minulle sopi aina, että siinä on hahmo, että se en ole minä vaan joku muu. Mitä selkeämpi pikku hahmo minulla oli, sitä kivempi ohjelmaa oli tehdä."

Viime marraskuussa Rahkamo päätti kymmenen vuoden pestinsä Taitoluisteluliiton puheenjohtajana.

Se oli hedelmällistä aikaa, sillä suomalaisluistelijat saavuttivat yli kaksikymmentä arvokisamitalia ja Suomessa järjestettiin kolmet arvokisat.

Taitoluistelupiireissä Rahkamo pysyy silti tiiviisti, siitä pitää huolen hänen ja Petri Kokon tytär, jonka Rahkamo toi juuri Tikkurilan jäähalliin harjoituksiin. Heidän poikansa harrastaa pikaluistelua.

Moni jatkaa uran jälkeen valmentajana, mutta Rahkamolle se ei ole koskaan ollut vakavasti otettava vaihtoehto.

"Tuli aika täyteen tehtyä urheilua. Oli kivempi lähteä katsomaan, onko elämää jäähallin ulkopuolella. Ja yllättävästi sitä oli."

Dylan Martinez Reuters
Susanna Rahkamo ja Petri Kokko voittivat MM-hopeaa Birminghamissa vuonna 1995.
Susanna Rahkamo ja Petri Kokko voittivat MM-hopeaa Birminghamissa vuonna 1995.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!