Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historioitsijan suuri ihmetys: Vuonna 1918 suomalaiset tappoivat toisiaan, parikymmentä vuotta myöhemmin puolustautuivat yhdessä

Timo Soikkanen rupesi tutkimaan historiaa, koska hän kuuli lapsena kolme eri tulkintaa Suomen sisällissodasta

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Vesa-Matti Väärä
"Opiskelijoiden pitäisi enemmän kyseenalaistaa ja väittää vastaan proffilleen", vaatii monta luennoitsijapalkintoa saanut Timo Soikkanen.
"Opiskelijoiden pitäisi enemmän kyseenalaistaa ja väittää vastaan proffilleen", vaatii monta luennoitsijapalkintoa saanut Timo Soikkanen. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Turun yliopiston poliittisen historian laitosta on vuosikymmenet leimannut Timo Soikkasen räiskyvä hahmo. Häntä kutsutaan Turun Pavarottiksi. Opiskelijana, assistenttina ja professorina hän on viihtynyt talossa liki 48 vuotta.

Soikkanen polemisoi mielellään muissakin kuin akateemisissa piireissä, esitelmöi ja pitää puhetta kaikkialla, minne vain älytään pyytää. Hän tykkää popularisoida tutkimusta.

Kolme nopeaa

Tutkijan avainkokemuksia

1Tšekkoslovakian ja
Puolan raja 21. 8. 1968

"Automatkalla opiskelukaverien kanssa näimme, miten Tšekkoslovakiaan vyöryi miehittäjien tankkeja ja miten rajamiehiä oli tapettu. Sain kestorokotuksen liiallista punaisuutta vastaan."

 

2Ulkoministeriön
legendat

"Ulkoministeriön historiaa varten haastattelin aikakauden läpi, sellaisia hahmoja kuten Ralph Enckell, Ahti Karjalainen, Jorma Vanamo, Johannes Virolainen, Max Jakobson, Jaakko Hallama, Joel Toivola, Martti Ahtisaari."

 

3Itsenäisyyden alun arvoitus

"Miksi Suomen armeijaan tuli paljon tsaarinupseereita, mutta ulkoministeriöön ei Venäjältä saatu yhtään ammattidiplomaattia?"

Mutta maaliskuussa on pakko siirtyä eläkkeelle. Miltä tuntuu jättää oma rakas laitos?

"Meillähän on vaihtoviikot meneillään. Ville Pernaa lähti Suomen Kuvalehden päätoimittajaksi, Kimmo Rentola proffaksi Helsinkiin ja minä eläkkeelle", Soikkanen, 68, vastaa työhuoneessaan, joka pursuaa papereita, kirjoja ja kansioita.

"Mutta talo on hyvässä vireessä. Opetusta, tutkimusta ja väitöksiä riittää."

Soikkasta itseään odottaa jono tilaustöitä. Elämänurallaan historialle omistautunut mies ei osaisi laiskana ollakaan.

Soikkanen intoutui historiasta varhain. Hän havaitsi ristiriidan.

"Hyvin nuorena ihmettelin kuultuani kolme eri versiota sisällissodastamme. Koulussa opettaja esitti yhdenlaisen tulkinnan, kotona isä toisen, ja kolmannen talomme Linnankatu 29:n talonmies, joka oli istunut punavankina", Soikkanen sanoo.

Historia ja politiikan seuranta alkoi viedä enimmän ajan.

"Urheilukilpailuissa en ole koskaan käynyt", hän sanoo ja nauraa.

Peruuttamattomasti poliittiseen historiaan Soikkasen veti professori Juhani Paasivirta.

1970-luvun taitteessa nuorukaisella oli kolme vaihtoehtoa: ura ulkoministeriössä, toimittajaksi Turun Sanomiin tai tutkijaksi.

"Paasivirran tarjous houkutteli vahvimmin. Hän hallitsi maailmanpolitiikan ja kylmän sodan teemat, oli istunut Suomen YK-valtuuskunnissa ja tunsi taustoja. Ja mikä tärkeintä, halusi keskustella", Soikkanen kuvaa oppi-isäänsä.

Laitoksen kahvipöydästä tuli hänen metodikoulunsa.

"Pöydässä ei koskaan puhuttu rahasta tai rahoituksista, päinvastoin kuin nykyään."

Soikkanen alkoi tutkia osapuilleen sitä, mihin oli lapsena havahtunut: vuoden 1918 erkanevaa henkistä perintöä. Kysymys oli 1920–30-lukujen, ensimmäisen tasavallan, sosiaalipsykologisesta prosessista.

"Miten kukin omaa tietään pääsi siihen, että vuonna 1918 toisiaan ampuneet ihmiset voivat kaksikymmentä vuotta myöhemmin yhdessä puolustautua neuvostohyökkäystä vastaan?" hän määrittelee.

Väitöksessään Kansallinen eheytyminen – myytti vai todellisuus? (1984) Soikkanen paneutui syvästi asiaan: monta yhteiskunnallista yhteensattumaa pohjusti talvisodan yhteistahtoa. Ne olivat historian onnekkaita oikkuja.

Soikkasen suurtyöksi kohosi ulkoministeriön historia presidentti Urho Kekkosen pitkältä kaudelta. Se vaati tutkijalta aikaa, energiaa sekä lujia hermoja, ja jätti syvät jäljet.

"Se oli riitaisa ja stressaava projekti. Potkut sain virallisesti yhden kerran, kunnes otettiin taas takaisin", hän kuvailee.

Professoritason asiantuntijaryhmä tuki häntä koko ajan.

Työ venyi useista syistä, mutta viivästys ei koitunut pelkästään tappioksi. Ajan oloon avautui keskeisiä arkistoja, jotka olisivat nopeammalla aikataululla jääneet ulos tutkimuksesta. "Esimerkiksi Ahti Karjalaisen ja Johannes Virolaisen mappeja ehdin nyt hyödyntää."

Antoisinta oli mennä sisään Kekkosen ajan ajatteluun. "Oli fantastinen, silmiä avaava kokemus päästä näkemään läheltä ja sisältä, miten kokonainen aikakausi fundeeraa ja toimii. Haastattelin läpi koko kaartin."

Kaksiosainen kirja arvioitiin ja palkittiin ytimekkäänä, tavallisia hallintohistorioita avomielisempänä tutkimuksena.

Soikkanen sanoo Turun paikallisine historioineen tulleen itselleen läheisemmäksi. Ei se koskaan ole voinut hänelle etäinen ollakaan – miehelle, joka sentään on turkulaisuuden kuuluvimpia äänitorvia.

Hän on julkaissut kaskukirjoja Turun Akatemian ajalta asti sekä torjunut Helsingin nousukasmaista ylivaltaa.

Lopuksi paljastus. Soikkanen ei ole alkuperäinen turkulainen, hän kävi talvella 1947 syntymässä Helsingissä.

"Jokaisella on joku luuranko kaapissaan."

Veli-Pekka Leppänen
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit