Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maanviljelijä kunnostautui kaukopartiomiehenä

Karl-Johan Norrgård 1922–2015

Ihmiset
 
Patrik Berghäll
Päämajan kaukopartiomies -kirjan kuvitusta
Karl-Johan Norrgård hiihtopartion etunenässä matkalla tuhoamaan Petrovski Jamin huoltokeskusta.
Karl-Johan Norrgård hiihtopartion etunenässä matkalla tuhoamaan Petrovski Jamin huoltokeskusta. Kuva: Päämajan kaukopartiomies -kirjan kuvitusta

Kaukopartiomiehenä jatkosodassa palvellut maanviljelijä Karl-Johan Norrgård kuoli 17. tammikuuta Turussa. Hän oli 92-vuotias, syntynyt Lapinjärvellä 24. tammikuuta 1922.

Vuonna 1923 perhe muutti Ruissalon kartanoon, jonka he olivat vuokranneet. Karl, hänen siskonsa Marianne ja veljet Anders ja Matts kävivät koulua Turussa, Samskolanissa.

Vuonna 1930 perhe hankki Eskola-nimisen maatilan Liedosta, jonne he muuttivat saman vuoden keväällä.

Jatkosodan alkaessa vuonna 1941 Norrgård ilmoittautui vapaaehtoisena palvelukseen. Joulukuussa 1941, Norrgårdin ollessa Keuruun HTK-keskuksessa, paikalle ilmestyi vänrikki, joka haki suunnistus- ja hiihtotaitoisia miehiä yksikköönsä. Norrgård ilmoittautui, ja pian hän oli Päämajan kaukopartio-osastossa, Osasto Kuismasessa.

Osaston johtaja kapteeni Into Kuismanen näki heti, että Norrgårdista tulisi mainio kaukopartiomies. Hän oli oikeassa: Norrgård viihtyi hyvin erikoisosastossa ja teki peräti kolmetoista partiomatkaa.

Kaukopartiomiehiltä vaadittiin kovaa henkistä ja fyysistä kuntoa, kokemusta luonnossa liikkumisesta sekä ampumataitoa.

"Kuismanen sanoi meille, että komppaniasta saa siirron halutessaan ensimmäisen retken jälkeen. Kymmenen miestä jätti leikin kesken. Minä olen niin fatalisti, että olin päättänyt ennen retkeä, että pysyn mukana", Norrgård kertoi HS:n haastattelussa 23. marraskuuta 2014.

Sotien jälkeen Norrgård kotiutui Lietoon. Hänestä tuli hetkessä maanviljelijä, jolla oli iso velkataakka maksettavanaan. Pian kuitenkin punainen Valpo ilmestyi kotipihalle, ja Norrgård joutui vankilaan. Hän oli kiven sisällä 25 päivää ja pääsi sitten vapaaksi, koska sotasyyllisyyttä ei voitu osoittaa.

Norrgård meni pian naimisiin Sirkka-Liisa Tervahartialan kanssa ja perusti perheen. Syntyi kolme lasta, Juhani vuonna 1947, Liisa vuonna 1949 ja Karl-Erik vuonna 1952.

Tapasin Norrgårdin ensimmäisen kerran vuonna 2003 vapaaehtoisessa maanpuolustusharjoituksessa, jossa hän kertoi kaukopartiotoiminnasta.

Kiinnostukseni heräsi, ja päätin kerätä hänen tarinansa kirjaksi. Lopulta syksyllä 2013 ilmestyi kirja I Fjärrpatrullerna, joka kertoi Norrgårdin partiomatkoista, ja seuraavana syksynä ilmestyi suomenkielinen käännös Päämajan kaukopartiomies.

Syksyn jälkeen Karlin terveys heikkeni. Vanhan kaukopartiomiehen muisti oli edelleen tarkka ja selkeä, vaikka hän olisi pian täyttänyt 93 vuotta. Hän kuitenkin kuoli viikkoa ennen syntymäpäiväänsä.

Patrik Berghäll
Kirjoittaja on tehnyt kirjan
Karl-Johan Norrgårdista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit