Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Salakapakoita" ja pomppulinnoja – Sonja Wikström suunnittelee työkseen häitä

Sonja Wikström toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja ryhtyi hääsuunnittelijaksi

Ihmiset
 
Hanna Reinikainen
Kimmo Räisänen
Asiakastöiden lisäksi hääsuunnittelija Sonja Wikströmiä työllistävät hänen oman tyttärensä elokuussa järjestettävät häät. Viimeksi he ovat käyneet yhdessä etsimässä mekkoja kaasoille.
Asiakastöiden lisäksi hääsuunnittelija Sonja Wikströmiä työllistävät hänen oman tyttärensä elokuussa järjestettävät häät. Viimeksi he ovat käyneet yhdessä etsimässä mekkoja kaasoille. Kuva: Kimmo Räisänen
Palstalla kirjoitetaan häistä
ja kaikesta niihin liittyvästä.

Sonja Wikströmin mielestä on todella ihana saada järjestää häitä. Hän on siis selvästi unelma-ammatissaan.

"Saa nähdä ihmiset iloisina ja olla niissä tunnelmissa mukana", hän kuvailee.

Vantaalainen hääsuunnittelija Wikström, 54, jätti neljä vuotta sitten taakseen uran matkatoimistossa ja toteutti pitkäaikaisen haaveensa perustamalla hää- ja juhlasuunnittelua tarjoavan yrityksen.

Artikkeliin liittyvät

"Hirveän ihanaa ja inspiroivaa", Wikström hehkuttaa.

Hääsuunnittelija on Suomessa vielä melko harvinainen ammatti, ja vain harva pystyy elättämään itsensä pelkästään häitä järjestämällä. Wikströmin tapaan useimmat hääsuunnittelijat työllistävätkin itseään myös muulla juhla- ja tapahtumasuunnittelulla.

Wikströmin kädenjälki näkyy vuosittain yli kymmenessä hääjuhlassa. Hääsuunnittelijan osuus järjestelyistä voi olla mitä vain muutaman tunnin juhlakonsultoinnista koko hääjuhlan koordinointiin.

Wikström on toteuttanut häihin somistuksia ja tehnyt pareille ja heidän vierailleen järjestelyjä bussikuljetuksista pomppulinnoihin.

Kerran Wikström ideoi häihin 'salakapakan', jonka tuotot ohjattiin sulhaselle morsiamen huomenlahjaa varten.

Vaikka hääsuunnittelijoiden käyttö on vähitellen lisääntynyt suomalaisissakin häissä, arastelevat monet hääparit edelleen maksetun avun hankkimista. Järjestelyjä hoidetaan sitkeästi itse ja lähipiirin avulla. Wikströmin mukaan nekin, jotka hääsuunnittelijan puoleen kääntyvät, saattavat pitää siitä matalaa profiilia.

"Suunnittelijan käytöstä ei aina kerrota häävieraille. Saatetaan pelätä, että joku pääsee sanomaan, että ettekö te itse osaa järjestää", Wikström pohtii.

Useimmiten hääsuunnittelijan työ on hääparin avustamista arkisissa asioissa, kuten juhlapaikkojen varaamisessa, kutsumateriaalien teettämisessä tai juhlapaikan koristelussa häitä edeltävänä iltana.

Maailmalla asiat ovat toisin, mitä myös Wikström on päässyt todistamaan.

Pari vuotta sitten hän osallistui Lontoossa julkkisten ja kuninkaallisten luksushäitä suunnittelevan Niemierko Academyn hääsuunnittelukurssille.

"Siellä puhuttiin esimerkkeinä miljoonan punnan hääbudjeteista. Pääsimme tutustumaan esimerkiksi julkkisfloristi Rob van Heldenin kukkatukkuun, jossa tilauksen arvon tulee olla vähintään 10 000 puntaa. Kurssi antoi inspiraatiota, mutta käytännön vinkit eivät kyllä oikein sopineet Suomeen", Wikström kertoo ja nauraa.

Entä millaiset häät Wikström sitten järjestäisi, jos hän saisi tehdä ne oman makunsa mukaan ja käytettävissä olisi miljoonan euron hääbudjetti?

Hän valitsisi juhlapaikaksi kartanon, jossa on kaunis ympäristö ja meri lähellä. Ulkona olisi telttoja, joista voisi noutaa syötävää ja joissa soitettaisiin musiikkia.

"Koristeilla, valoilla ja teemaväreillä loisin kokonaan oman maailman, jossa kaikki yksityiskohdat olisi huomioitu ja joka saisi vieraat huokailemaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!