Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keihäänheittäjä kiersi arvokisoja

Väinö Kuisma 1934–2015

Ihmiset
 
Mari Holm
Väinö Kuisma
Väinö Kuisma

Keihäänheittäjä  Väinö Kuisma kuoli 11. helmikuuta Kouvolassa. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Karjalan Vuoksenrannassa Pöyryniemen kylässä 7. elokuuta 1934.

Väinö oli viisivuotias, kun hän ensimmäisen kerran jätti perheensä kanssa kotinsa ja lähti evakkoon talvisodan alta. Kesäkuussa 1944 neuvostoarmeijan suurhyökkäyksen johdosta perhe joutui jättämään lopullisesti kotinsa ja asettumaan Joutsaan.

Väinö Kuisma lähetettiin sotalapseksi Mariestadin kylään kirkkoherra Einar Rutbergin perheeseen.

Hän oppi hyvin puhumaan hyvin ruotsia, ja yhteys Ruotsin perheeseen säilyi tiiviinä aikuisikään asti.

Keihäänheitto vakiintui Kuisman päälajiksi Vuonna 1952. Pääsy Helsingin olympialaisiin seuraamaan urheilijoiden ja keihäänheittäjien kisaamista oli mieleenpainuva kokemus nuorelle urheilijanuorukaiselle ja samalla vahvistus sille, että jonain päivänä Kuisma haluaa edustaa Suomea olympialaisissa.

1953 Kuisma heitti nuorten Suomen ennätyksen 70,84 metriä Oslossa ja saavutti ensimmäisen yleisen sarjan SM-mitalinsa.

Kuisma työskenteli useissa kaupungeissa liikkuvan poliisin ryhmässä, jonka päätehtävä oli alkoholin salakuljetuksen ja huumekaupan torjunta. Tehtäviin kuului myös liikennevalvontaa. Urheilu oli Kuismalle aina harrastus, ja virkavapaata järjestyi kisamatkoille.

Artikkeliin liittyvät

Kesällä 1958 Kuisma voitti Suomen mestaruuden kotikaupungissaan Kouvolassa. Unelma edustaa Suomea olympialaisissa toteutui 1960, kun Kuisma osallistui ainoana suomalaisena keihäänheittäjänä Rooman olympialaisiin ja kiskaisi kisoissa tuolloisen ennätyksensä 78,40 metriä. Hän jäi tuloksellaan neljänneksi, vain 17 senttiä pronssimitalista.

Omasta terveydestä huolehtiminen oli Kuismalle tärkeää. Hän innostui kasvisruokavaliosta ollessaan Juntusen opistolla urheiluhierojakurssilla. Kuisma noudatti kasvisruokapainotteista ruokavaliota noin kymmenen vuotta.

Kaksi kutsua kisamatkoille Kuubaan 1965 ja 1966 olivat Kuismalle mieluisia. 1960-luvun puolivälissä hän myös heitti oman ennätyksensä 85,04 metriä.

EM-kilpailuihin hän osallistui kolmasti, 1958, 1962 ja 1966. Paras sijoitus oli viides Tukholmassa 1958.

Suomen mestaruuden Kuisma voitti vuosina 1958 ja 1960 ja hopealle hän sijoittui kuudesti. Lisäksi hän voitti muun muassa kaksi kultaa poliisien EM-kisoissa.

Väinö Kuisman elämän viimeinen virallinen edustustilaisuus oli presidentti Sauli Niinistön kutsu saapua 6. joulukuuta 2014 edustamaan suomalaisia keihäänheittäjiä itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoon presidentin linnaan.

Väinö Kuisma ja hänen puolisonsa olivat otettuja huomionosoituksesta.

Mari Holm
Kirjoittaja on Väinö Kuisman tytär.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit