Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkkitehti löysi geometrian

Erkki Valovirta 1942–2015

Ihmiset
 
Ilkka Sipilä Jan Söderlund
Erkki Valovirta
Erkki Valovirta

Arkkitehti Erkki Valovirta kuoli nopeasti edenneeseen syöpään 72-vuotiaana 15. tammikuuta Helsingissä. Hän oli syntynyt Helsingissä 23. toukokuuta 1942.

Kouluaikana luonnontieteet ja erityisesti linnut olivat Valovirralle tärkeitä. Taiteet olivat hänelle läheisiä ja hän seurasi aktiivisesti kehitystä niin modernin jazzin kuin konserttimusiikinkin alalla. Filosofia ja logiikka kuuluivat myös kouluaikana aktiivisiin harrastuksiin.

Piirustustaito ja visuaalinen hahmottaminen loogiseen ajatteluun yhdistettynä toivat Valovirralle myös ammatin. Hän aloitti opintonsa TKK:n arkkitehtiosastolla 1962. Vuodet 1963–1966 hän työskenteli opintojen ohella professori Aulis Blomstedtin toimistossa. Hän korosti aina tämän kauden merkitystä tärkeimpänä opinahjonaan.

Vuonna 1966 hän aloitti työnsä arkkitehtitoimisto Jan Söderlundilla. Söderlund ja Valovirta tekivät yhdessä ehdotuksen arkkitehtikilpailuun Turun ylioppilaskyläksi ja saivat ensimmäisen palkinnon.

Voitto oli nuorille aloittelijoille onnenpotku, koska toimeksianto kesti kaksitoista vuotta. Valmis projekti julkaistiin useissa kansainvälisissä lehdissä.

Valovirta oli hyvin kiinnostunut geometriasta ja etsi sen kautta uusia arkkitehtuurin ilmaisumahdollisuuksia. Hän voitti Kouvolan monitoimitalon kilpailun omaperäisellä ehdotuksella 1979. Talo valmistui 1983. Sen jälkeen toimisto jakaantui ja syntyi arkkitehtitoimisto Erkki Valovirta.

Valovirta suunnitteli suuren määrän asuintaloja. Vuonna 1992 hän suunnitteli Hämeen lääninvankilan ja 1997 Mikkelin maakunta-arkiston.

Eläkevuosina aktivoituivat nuoruusiän harrastukset. Luonnon ja erityisesti lintujen seuraaminen elpyi, kirjallisuus kului käsissä ja erityisesti Jorge Luis Borgesin tuotanto kiehtoi häntä jopa niin pitkälle, että hän käänsi pöytälaatikkoon joitakin teoksia, jotka olivat aikaisemmin jääneet kääntämättä. Uusi harrastus aikuisiällä oli gourmet-ruoan valmistaminen.

Ekku oli loistavaa seuraa niin retkeillessä, arktisten lintujen muuttoa seurattaessa kuin illanistujaisissakin. Lapset ja lastenlapset olivat hänelle tärkeitä.

Ilkka Sipilä
Jan Söderlund
Kirjoittajat ovat
Erkki Valovirran ystäviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit