Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merisotataktiikan opettaja: "Suomen saisi helpoiten polvilleen meriliikennettämme häiritsemällä"

Ville Vänskä päivitti Suomen merisodan teorian, joka oli lähes sata vuotta vanha

Ihmiset
 
Sirpa Räihä HS
"Sotilaillakin olisi paljon sanottavaa turvallisuuspolitiikasta, vaikka poliitikot älähtävätkin heti, jos sotilaat sitä yrittävät", kokee yleisesikuntakomentajakapteeni Ville Vänskä.
"Sotilaillakin olisi paljon sanottavaa turvallisuuspolitiikasta, vaikka poliitikot älähtävätkin heti, jos sotilaat sitä yrittävät", kokee yleisesikuntakomentajakapteeni Ville Vänskä. Kuva: Sirpa Räihä HS

Suomenlinnan Pikku-Musta-nimisellä saarella käy kova tuuli. Rannalla seisoo Ville Vänskä, 40, ja kolme vanhaa tykinputkea osoittavat merelle.

Näkymässä kiteytyy osa meripuolustuksemme monista mullistuksista.

Kolme nopeaa

Sotilasuran tärkeimmät vaiheet

1. Varusmieskouluttaja

"Reservin koulutus sodan varalle on vain yksi yleisen asevelvollisuuden ulottuvuus. Nuoret saavat samalla taitoja, joilla voi pärjätä yhteiskunnassa ja välttää syrjäytymistä. Sen näin selvästi ollessani Gyltön linnakkeessa kouluttajana."

 

2. Kansainväliset tehtävät

"Naton, YK:n ja EU:n lippujen alla ollessani sain arvokasta ammatillista kokemusta toimimisesta myös poikkeusoloissa."

 

3. Merisotataktiikan
opettaja

"Jo opiskeluaikanani opettajat moittivat, että yritin opettaa heitä. Pidän nykyistä opetustyötäni merkityksellisenä, ja olen voittanut jopa esiintymiskammoni."

"Tsaarinvallan perintönä Suomi sai Pietari Suuren merilinnoituksen pohjoisen sivustan, jossa oli 1900-luvun alussa rakennettu ja silloin moderni rannikkopuolustus", Vänskä kertoo.

Meripuolustus nojasi kauan rannikkotykistöön ja pieniin, liikkuviin laivastovoimiin.

Kiinteästä rannikkotykistöstä luovuttiin 2000-luvun alussa, ja merivoimien tuoreimman uudistuksen jälkeen taistelualukset on ryhmitetty Turkuun ja rannikkojoukot Suomenlahdelle.

"Nykyisin satsaamme liikkuviin rannikkojoukkoihin. Voimia voidaan siis siirrellä painopisteajattelun mukaan tarvittaessa paikasta toiseen."

Vänskä tuntee aiheen läpikotaisin, sillä hän on Maanpuolustuskorkeakoulun merisotataktiikan opettaja.

Merisotakoulun kirjastossa hän esittelee tuoreinta kirjaansa, Merisota – historia, teoria ja nykypäivä (Docendo).

Yleistajuinen teos on ensisijaisesti oppikirja, joka syntyi tarpeeseen. Edellinen kirja Suomen merisodan teoriasta ilmestyi 1920-luvulla.

Opettajana aloittaessaan Vänskä sai eteensä vanhoja oppituntipaketteja, joissa jopa iskusanojen sisällöt olivat hänelle paikoin epäselviä.

"Päätin perehtyä aiheeseen ja koota siitä materiaalia, josta osa päätyi kirjaani. En aluksi tosin edes kuvitellut tekeväni kirjaa."

Hänen opiskelijansa ovat jatkokoulutuksessa esiupseeri- tai yleisesikuntaupseerikurssilla olevia kokeneita upseereita.

Heillekin Vänskä painottaa merivoimien tehtävän erikoislaatuisuutta. "Kun 1920- ja 1930-luvuilla valmistauduttiin maihinnousun torjuntaan, kylmän sodan jälkeen merivoimien päätehtävä on turvata meriyhteytemme."

Sitä hän pitää perusteltuna.

"Suomen saisi helpoiten polvilleen meriliikennettämme häiritsemällä. Mitkään rekat eivät voisi korvata tänne laivattavia tavaramääriä."

Ammattisotilasta huolestuttavat kutistuneet puolustusmäärärahat ja merivoimien pian vanheneva taistelualuskalusto. Hän sanoo kunnon kaluston määrää hyvin vähäiseksi viimeistään vuonna 2025.

Miinalaivoille Pohjanmaa, Uusimaa ja Hämeenmaa sekä neljälle Rauma-luokan ohjusveneelle korvaajien etsintä on menossa, mutta kesken.

"Jos resurssit eivät riitä, pitää muuttaa tehtäviä tai pienentää vastuualuetta. Se ei tosin ole laivastojoukoissa mahdollista", Vänskä muotoilee ongelman.

Suomen meriraja on pitkä, saaristo rikkonainen ja vedet matalia, joten meille ei voida yleensä kopioida maailmalta sellaisenaan meripuolustuksen parhaitakaan uusia ideoita.

"Siinä mentäisiin metsään niin kuin osin mentiin 1930-luvulla koko sotaväen mittakaavassa. Hankintoja lyötiin sikäli laimin, että ostettiin myös hyödytöntä ja kallista kalustoa."

Suomi hankki silloin muun muassa pommikoneita, pari panssarilaivaa ja viisi sukellusvenettä. Se oli suurvaltojen jäljittelyä, johon pienellä valtiolla ei ole varaa.

Hyötyisimmekö nykyisin mitään sukellusveneistä?

"Suomenlahdella on meren keskisyvyys vain yli 20 metriä, kun normaalikokoinen sukellusvene tarvitsee 40–50 metrin syvyyttä toimiakseen kunnolla. Se sopisi paremmin eteläiselle Itämerelle, jos olisi turvattava meriyhteyksiä siellä."

Helsingissä syntynyt Ville Vänskä asuu perheineen Suomenlinnassa, jossa hän työskenteli ennen Merisotakoulun taktiikan pääopettajana.

Aiemmin 2000-luvulla hän palveli myös Bosniassa Naton Sfor-rauhanturvaoperaatiossa, Libanonissa ja Golanilla YK:n sotilastarkkailijana ja Englannin Northwoodissa, josta johdettiin EU:n Somalian Atalanta-kriisinhallintaoperaatiota.

"Vaikka suomalaisia joskus moititaan rallikuskienglannista, ammatillista osaamistamme arvostettiin kansainvälisissä tehtävissä selvästi korkealle."

Parhaillaan Vänskä valmistelee sotatieteiden alan väitöskirjaa puolustushaarojen yhteisoperaatioista.

Hän on aina halunnut sotilasuralle. Sille ensimmäinen askel oli varusmiespalvelus Vekaranjärvellä 1993–94. Muisto saa hänet naurahtamaan.

"Korpivaruskunnan jälkeen ovat ainakin merivoimien palveluspaikat hyviä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit