Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Rakennustyömaa keskellä puistoa

Ihmiset
 
Martti Peltonen
Rakennustyömaa sijaitsee keskellä puistoa. Missä ja milloin kuva on otettu?
Rakennustyömaa sijaitsee keskellä puistoa. Missä ja milloin kuva on otettu? Kuva: Martti Peltonen
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Viime viikon Bongaa paikka -lukijakilpailuun tuli määräaikaan mennessä vajaat 50 vastausta, joista hiukan yli puolet meni oikein.

Harri Honkavaara oli kuitenkin ainoa, joka tiesi hämmentävän täsmällisesti, milloin kuva on otettu ja miksi: "Helsinki-päivä 12. kesäkuuta 1996, Tervasaari, koirien uimarannan avajaiset."

Mistä tiesit?

"Tervasaari tuli mieleen heti, merellinen ympäristö ja nuo mustat koirat, jotka olen itsekin nähnyt. Mutta loppu oli sitten Google-salapoliisityötä", Honkavaara vastaa.

Itse asiassa kuva on otettu jo 11. kesäkuuta, mutta Tervasaaren koirauimarannan avaamisesta osana Helsinki-päivän juhlallisuuksia kerrottiin HS:ssä 12. kesäkuuta: "Tervasaaren rantaan avataan tänään kaupungin ensimmäinen koirien uimaranta, jonka laineissa hauvat pääsevät heittämään talviturkin yltään muista uijista häiriintymättä. Noin 50 metrin pituinen koirasanta on aidattu Tervasaaren koirapuiston yhteyteen, ja uusia suunnitellaan Lauttasaareen ja Rajasaareen."

Moni vastaaja myös veikkasi, että kuvassa olisi Rajasaari. Tervasaaren bonganneidenkin vastauksissa vuosiluvut heittelivät 1970-luvulta viime vuoteen. Outi Salo, Markku Jalonen ja Jyrki Lönnström ryhtyivät vastauksissaan muistelemaan Tervasaaren allasta.

"Muistini mukaan presidentti Kekkonenkin kävi kalastamassa louhitussa kalastusaltaassa, kun se avattiin", sanoo Lönnström.

"Keskellä saarta oli suorakaiteenmuotoinen, noin 12 x 8 metrin reikä. Siinä käytiin kesällä polskimassa. Kun se myöhemmin tyhjennettiin, kävi ilmi, että aika vaarallinen uimapaikka se oli ollut. Pohjasta löytyi polkupyöriä, huonekaluja ja muuta roinaa", kertoo Jalonen.

Outi Salo muistelee, että täyttäminen tapahtui samoihin aikoihin, kun koirapuisto uusittiin. "Suuressa 'remontissa' tehtiin myös aidattu leikkipuisto", hän sanoo.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Juha Koposen. Hän saa Petri Pietiläisen teoksen Koirien Suomi – Kansanperinnettä ja historiaa (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura).

Tämän viikon arvoituksessa on rakennustyömaa. Missä ja milloin kuva on otettu? Entä tiedätkö, mitä kuvassa rakennetaan ja onko sinulla paikasta omakohtaisia muistoja? Lähetä vastauksesi 5. maaliskuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kirjoita otsikoksi Bongaa paikka. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Pentti Koskinen HS
Niki (vas.) ja Tiitu ottivat varaslähdön Tervasaaren koirauimarannalla 11. 6. 1996. Seuraavana päivänä uimaranta avattiin virallisesti.
Niki (vas.) ja Tiitu ottivat varaslähdön Tervasaaren koirauimarannalla 11. 6. 1996. Seuraavana päivänä uimaranta avattiin virallisesti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit