Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matemaatikko oli verkko-opetuksen edelläkävijä

Mika Seppälä 1951–2015

Ihmiset
 
Jouko Väänänen
Mika Seppälä
Mika Seppälä

Professori Mika Seppälä kuoli Yhdysvalloissa Tallahasseessa 23. tammikuuta äkilliseen sairauteen. Hän oli 63-vuotias, syntynyt 24. elokuuta 1951 Helsingissä.

Seppälä oli tunnettu matemaattisen analyysin tutkija, joka ajoi voimakkaasti matematiikan virtuaaliopetusta.

Seppälä kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin normaalilyseosta 1970. Jo lukioaikana hän istui matematiikan oppituntien sijasta yliopistolla tunnettujen suomalaisten matemaatikkojen luennoilla. Tohtoriksi hän valmistui 1978 kompleksianalyysin piiriin kuuluvalla Riemannin pintojen teoriaan liittyvällä väitöskirjalla Teichmüller spaces of Klein surfaces.

Myöhemmin Seppälä tutki muun muassa kysymystä, miten annettuun algebralliseen käyrään voidaan liittää Riemannin pinta. Tällaista matematiikkaa käytetään esimerkiksi kännyköissä.

Seppälä teki tutkimusmatkoja muun muassa Saksaan ja Italiaan. Väiteltyään tohtoriksi hän työskenteli tutkijana Suomen Akatemiassa, assistenttina silloisessa Kauppakorkeakoulussa ja apulaisprofessorina Joensuun ja Helsingin yliopistoissa. Vuonna 1995 Seppälä nimitettiin matematiikan professoriksi Floridan valtionyliopistoon Tallahasseessa. Hänet nimitettiin vuonna 2001 Helsingin yliopiston tietokoneavusteisen matematiikan professoriksi.

Seppälä ymmärsi jo varhain tietokoneiden tarjoamat mahdollisuudet matemaatikoille. Hän toi Helsingin yliopistoon 1970-luvun lopulla Stanfordissa kehitetyn TeX-tekstinkäsittelykielen, josta on muodostunut kansainvälinen standardi. Seppälä pyrki parantamaan TeX-järjestelmää Openmath-protokollalla, joka tuo matemaattiseen tekstiin sisällön, kun TeX tarjoaa vain ulkonäön. Vaikka Openmath-suunnitelma kokonaisuudessaan ei ole vielä toteutunut, sen keskeiset osat sisältyvät nykypäivänä jokaiseen sylitietokoneeseen ja älypuhelimeen.

Seppälän visio oli, että koulut tarjoaisivat oppilailleen matematiikan verkko-opetusta, joka olisi kaikkien saatavilla. Seppälä toteutti tätä visiota kotimaassa ja ulkomailla, Nicaraguaa ja Afrikkaa myöten. Hän johti useita suuria alan tutkimushankkeita. Hän oli paljon käytetty asiantuntija Valkoista taloa myöten ja perusti kaksi yritystä vauhdittamaan visiotaan, WebAlt-yhtiön vuonna 2005, WEPS-yhtiön vuonna 2012.

Seppälä ymmärsi massiivisten ilmaisten online-kurssien merkityksen jo varhain, paljon aiemmin kuin niistä tuli muotia.

Seppälä oli nuoresta alkaen eteenpäin pyrkivä ja muita innostava uusien ajatusten ajaja. Hänen positiivinen ja optimistinen asenteensa jää malliksi hänet tunteneille ihmisille.

 

Jouko Väänänen
Kirjoittaja on Mika Seppälän kollega ja ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit