Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osmo Kolu tuo marjoja Murmanskista Suomeen, mutta niiden alkuperästä ei juuri huudella

"Marjat saattavat olla parempilaatuisia kuin suomalaiset", sanoo Kolu, mutta suomalaiset haluavat silti kotimaisia marjoja

Ihmiset
 
Juha Metso
Kun Osmo Kolulle tulee Venäjällä koti-ikävä, hän menee kävelemään metsään. "Siellä ei huomaa olevansa ulkomailla."
Kun Osmo Kolulle tulee Venäjällä koti-ikävä, hän menee kävelemään metsään. "Siellä ei huomaa olevansa ulkomailla." Kuva: Juha Metso

Vaikka pelkästään suomalaisia yrityksiä toimii Venäjällä satoja, karu Murmansk ei ole se paikka itänaapurissa, joka varsinaisesti vetäisi suomalaisia puoleensa.

Paitsi Osmo Kolua, 35. Hän on viihtynyt pohjoisessa suurkaupungissa niin hyvin, että työkeikka paikallisessa yrityksessä on venähtänyt kymmenen vuoden pituiseksi.

Kolme nopeaa

Murmanskin parhaat turistikohteet

1. Rock'n Roll Music Bar (Prospekt Lenina 11)

"Uusi rokkibaari avattiin viime vuonna. Aiemmin Murmanskissa oli joitain yrityksiä perustaa rock-klubeja, mutta ne eivät menestyneet. Olutta, ruokaa, rokkia, live-musiikkia."

2. Ydinjäänmurtaja Lenin, (Portovyi projezd 25)

"Maailman ensimmäinen ydinkäyttöinen siviilialus. Nykyään museona Murmanskin matkustajasatamassa. Lenin palveli 30 vuotta muun muassa Koillisväylällä ja se poistettiin käytöstä 1989."

3. Ravintola Mega Kružka (Kolski prospekt 158)

"Useamman sadan asiakkaan ravintola, jossa on ohjelmaa ja tanssia viikonloppuisin. Lempiruokani on kanašašlik ranskanperunoilla."

Suomalaiset eivät innostuneet investoimaan Murmanskiin huolimatta takavuosien arktisesta energiabuumista. Murmanskin suomalaisyhteisö koostuu lähinnä konsulaatin työntekijöistä.

"Meitä taitaa olla tällä hetkellä kaksi konsulaatin ulkopuolista suomalaisasujaa", Kolu kertoo.

Tummalla puulla verhoillussa rokkibaarissa moskovalaisyhtye Znaki virittelee kitaroitaan, ja Kolu kättelee tuttuja yleisöstä.

Venäjän valtaama Krim ja Ukrainan sota ovat lietsoneet Kolun ja venäläisten ystävien välille kiivaitakin väittelyitä, mutta poliittinen kriisi ei ole saanut häntä lähtemään Venäjältä. Ruoan tuontikielto EU-maista aiheuttaa pientä vaivaa.

"Ajan 300 kilometriä Ivaloon hakemaan suomalaisia juustoja ja muuta ruokaa, jota Venäjältä ei nyt saa."

Vaimo Anastasia Kolun kanssa ei onneksi tarvitse riidellä politiikasta, koska hän on Kolun tavoin keskivertovenäläistä liberaalimpi. "Emme riitele oikeastaan mistään."

Kun Kolu saapui Murmanskiin ensimmäistä kertaa vaihto-oppilaaksi vuonna 2002, kaupungissa ei ollut yhtään supermarkettia. Ruokatavarat olivat hyllyillä tiukkojen murmanskilaismyyjien selkien takana.

"Osasin vähän venäjää tullessani vaihtoon, mutta ruokaostoksilla oppi kieltä tehokkaasti."

Nyt marketit ovat arkipäivää, ja uusia ostoskeskuksia kasvaa kaupungin laidalle. Kolu taas puhuu erinomaista venäjää.

Tradenomiksi Kemi-Tornion ammattikorkeakoulussa opiskellut Kolu ymmärsi, että tutkinnon oheen pitäisi hankkia muita kykyjä. Työllistymisen kannalta Venäjään erikoistuminen vaikutti 2000-luvun alussa hyvältä ratkaisulta.

Vaihtoaikana luotujen suhteiden avulla Kolu pääsi työharjoitteluun venäläis-saksalais-norjalaiseen liikematkailuyritykseen, jossa hän on yhä. Puolet työajasta menee marjoja Venäjältä Suomeen ja muihin Pohjoismaihin tuovan Nordberryn leivissä.

Pakotteiden kuristamien yritysten joukossa Nordberry on poikkeus. Ruplan kurssi on heikentynyt niin voimakkaasti, että venäläinen marja tulee halvaksi Venäjän ulkopuolella.

"Pystymme tarjoamaan marjaa kilpailukykyiseen hintaan."

Lakkaa, puolukkaa, mustikkaa ja karpaloa poimitaan Murmanskin alueella, Karjalan tasavallassa sekä Arkangelin ja Vologdan alueilla. Pikkukyliin toimitetaan pakastekontit, joihin poimijat tuovat saaliinsa. Sieltä ne kerätään ja kuljetetaan Murmanskiin, jossa ne lajitellaan, testataan laboratoriossa ja pakataan.

Myös suomalainen ruokateollisuus käyttää venäläisiä marjoja. Alkuperää ei haluta korostaa julkisuudessa, eikä Kolukaan mainitse asiakkaita nimeltä.

"Marjat saattavat olla parempilaatuisia kuin suomalaiset ja lakat isompia. Mutta tuoretta venäläistä marjaa eivät asiakkaat Rovaniemen torilla osta. Vanhempi sukupolvi haluaa suomalaista marjaa."

Aiemmin Kolu vei suomalaista perunaa ja vihanneksia Murmanskiin, mutta Venäjä kielsi perunantuonnin EU:sta jo 2013. Kaalinvienti törmäsi pakotemuuriin viime vuonna.

Murmanskissa Suomi on tuttu matkakohde, vaikka nyt matkailu onkin romahtanut. Koska suomalaisia toimijoita on kaupungissa vähän, Kolulla on kiire vastailla venäläisten kysymyksiin.

"Miten avata yritys tai hoitaa perintöasiat Suomessa, mistä löytää venäjänkielinen asianajaja tai lääkäri. Joku etsii varaosia tai rakennusmateriaaleja."

Noin 300 000 asukkaan väkiluku tekee Murmanskista pohjoisen mittakaavassa ison kaupungin. Sen suuruuden aika kangastelee kuitenkin takanapäin, sillä vuonna 1989 virallinen väkiluku oli 468 000. Muuttoliike Venäjän leudommille seuduille on vilkas, ja 1990-luvun talouslaman aikaan syntyvyys notkahti.

"Aiemmin nuoria näkyi kaduilla paljon enemmän."

Hyytävään säähän ja kesän yöttömiin öihin Kolu on tottunut. Sähkölämmitin auttaa kolkon kesän yli. Murmansk ei saa erikoiskohtelua, sillä lämmitys katkaistaan kesällä koko kaupungista kuten muuallakin Venäjällä.

Rajayhteistyö Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä ei ole Kolun mielestä kärsinyt Ukrainan sodan takia. Vain iskulauseet ovat vaihtuneet.

"Uusi mantra on, että yhteistyötä pitää jatkaa vaikeista poliittisista tilanteista huolimatta. Olen samaa mieltä."

Anneli Ahonen
Murmansk

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit