Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uhkailua, kiristystä ja korruptiota:

Riitta Kujalaa syytettiin homopropagandasta Ugandassa – "Uhattiin, etten pääse elävänä lentokentälle"

Lääkärinä työskentelevä Kujala teki kehitysyhteistyötä Ugandassa lähes 30 vuotta

Ihmiset
 
Pauli Jokinen
Outi Pyhäranta HS
Riitta Kujalan mielestä Uganda on naisten oikeuksien suhteen täysin takapajula.
Riitta Kujalan mielestä Uganda on naisten oikeuksien suhteen täysin takapajula. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Vuonna 1986 Riitta Kujalalla oli paljon asiakkaita ja kohtuullisen isot tulot. Hän työskenteli terveyskeskuslääkärinä Turengissa, eli yksin ja mietti, onko elämä pelkkää rahan tekemistä eläkeikään saakka.

Kun Mannerheimin lastensuojeluliitto etsi lääkäriä Ugandaan, Kujala päätti hakea.

"Kävin maanantaina työhaastattelussa ja tiistaiaamuna kello 7:ään mennessä piti tehdä päätös. Lähdin kahdeksi vuodeksi, mutta se venyi sitten lähes 30 vuodeksi", Kujala kertoo nyt Helsingissä.

Kujala, 68, on tehnyt kehitysyhteistyötä ympäri Ugandaa. Hänet nähdään valkokankaalla huhtikuussa, jolloin ensi-iltansa saa Iiris Härmän ohjaama dokumenttielokuva Hyvästi Afrikka. Elokuva kertoo Kujalasta ja hänen ugandalaisesta ystävästään Catherine "Kata" Othienosta.

Guerilla Films
Catherine "Kata" Othieno ja Riitta Kujala ystävystyivät Ugandassa.
Catherine "Kata" Othieno ja Riitta Kujala ystävystyivät Ugandassa.

Kujala ja Othieno opettavat seksuaalivalistusta maassa, jossa naisen asema on äärettömän heikko. Othieno kertoo elokuvassa, että hänet on raiskattu kahdesti.

Yleinen käytäntö maassa ovat myötäjäiset: nainen ostetaan vaimoksi.

"Mies antaa naisen vanhemmille lehmiä, vuohia, paloöljyä tai vaikka paikallista viinaa. Nainen on pelkkä tavara. Hän ei omista mitään, eikä voi periä mitään. Miehellä voi olla useita vaimoja. Monesti ainoa ulospääsy tästä on itsemurha."

Hyvästi Afrikka sai kesken kuvausten yllättävän käänteen. Ystävystyneet Kujala ja Othieno asuivat samassa talossa. Ugandan parlamenttiin lähetettiin nimetön kirje, jossa kaksikkoa syytettiin homo- ja lesbopropagandan levittämisestä ja opettamisesta.

Homoseksuaalisuuteen suhtaudutaan Ugandassa jyrkästi, ja Kujalan ja Othienon työ oli vaakalaudalla. Heitä uhkailtiin ja kiristettiin.

"Sähköpostissa uhattiin, että tullaan takavarikoimaan passia. Uhattiin, etten pääse elävänä lentokentälle. Aivan suunnattoman psykopaattisia juttuja. Se oli pelottavaa aikaa", muistelee Kujala.

Ugandaa vaivaa korruptio, ja se näkyi myös tässä tapauksessa.

Kolme nopeaa

Näitä asioita Riitta Kujala kaipaa Ugandasta

1. Ihmiset

" Kata ja hänen perheensä ovat minulle erityisen rakkaita. Tunnen olevani heille kuin perheenjäsen."

 

2. Luonto ja ilmasto

"Victoriajärven takia Uganda on lähes ikivihreä. Siellä ei myöskään ole liian kuumaa. Ilma on puhdasta, kun 85 prosenttia ihmisistä asuu maalla."

 

3. Yhteisöllisyys

"Kun menee isoista kaupungeista avustusjärjestöjen kohteisiin maaseudulle, niin rakastan niitä ihmisiä siellä. Vaikka moni ei osaa lukea, heillä on sydämen sivistystä."

"Eräs poliisi pääsi tutkimuksissa pitkälle, mutta sitten hänet siirrettiin toisiin tehtäviin."

Kujala sai tietää, että tempauksen taustalla oli eräs katkeroitunut nainen, joka oli koulutusprojektissa jäänyt sivuraiteelle. Kujalan onneksi paikalliset puolustivat heidän toimiaan ja todistivat syytökset valheeksi. Tapausta puitiin jopa presidentinkansliaa myöten, ja koulutustyö sai jatkua.

"Täytyy nostaa ugandalaisille hattua. He tiesivät, miten koulutuksemme oli tuonut muutosta kyliin. Varkaudet olivat vähentyneet, tytöt kävivät koulua, tyttöjä ei kiusattu kuukautisista ja rinnoista. Oltiin saavuttamassa jonkinlaista yhdyskuntarauhaa. Kyläpäälliköt tiesivät, että syytökset olivat puppua."

Kun Kujala aikoinaan saapui Ugandaan, maa oli sekasortoisessa tilassa Idi Aminin ja Apollo Milton Oboten hirmuhallintojen jäljiltä. Kujalan mukaan Uganda oli käytännössä poltettu maan tasalle.

"Kaupungista ei saanut ostettua edes tulitikkuja. Tiessä oli enemmän reikiä kuin asfalttia. Paikallisten pelko ja epäluottamus poliisia ja sotilaita kohtaan olivat hyvin suurta. Olen todella etuoikeutettu, kun olen saanut nähdä Ugandan kehityksen."

Uganda on edelleen köyhä maa, mutta sen talous kasvaa. Yhä useampi lapsi käy koulua ja naisten asema kohenee. Othieno on esimerkiksi opiskellut Englannissa. Kehitystä tapahtuu, mutta se on hidasta.

Palaaminen Suomeen 26 vuoden jälkeen oli Kujalalle suurempi kulttuurišokki kuin Afrikkaan lähtö. "Surettaa, että suomalaiset ovat kaikkeen niin tyytymättömiä. Valitetaan pikkuasioista, vaikka kaikki on niin hyvin."

Ugandalaiset sen sijaan osaavat riemuita pienistä, vaikka maa onkin maailman köyhimpien maiden listalla. Järjestäytyneen yhteiskunnan ihmisen oli aluksi vaikea tottua paikalliseen huolettomuuteen.

"Kerran minut ja ystäväni oli kutsuttu päivälliselle. Kun pääsimme täsmällisesti kello 14 paikalle, niin vasta silloin lähdettiin etsimään ja teurastamaan kanoja", Kujala muistaa nauraen.

Kujala palasi Suomeen ja takaisin Turenkiin vuonna 2013. Hän miettii päivittäin, mitä ugandalaisille kuuluu. Keväällä Kujala lähtee taas käymään Ugandassa.

"Ehkä vain luen siellä kirjoja, enkä tee mitään. Mutta mieluummin luen kirjoja siellä kuin täällä."

 

Hyvästi Afrikka tulee ensi-iltaan elokuvateattereissa 3. huhtikuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit