Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Tosiasiat pöytään" – Suomen ensimmäinen tv-kuuluttaja ei ollut Teija eikä Lenita, vaan Outi Helsingistä

Outi Lilljegren oli kuuluttajana Televisiokerhon kanavalla jo 1956 ja on myös käräytellyt yksityisetsivänä uskottomia aviomiehiä

Ihmiset
 
Jaana Laitinen
Mika Ranta HS
"Olen ollut monen huussin seinällä", naistenlehtien kuvissa aikoinaan poseerannut Outi Lilljegren naurahtaa.
"Olen ollut monen huussin seinällä", naistenlehtien kuvissa aikoinaan poseerannut Outi Lilljegren naurahtaa. Kuva: Mika Ranta HS

Se ei ollut Teija. Eikä se ollut Lenita.

"Eikä kukaan muukaan missi. Miksi kaikki tahtovat olla ensimmäisiä", puuskahtaa Outi Lilljegren, 80.

"Se olin minä. Olen ensimmäinen virallinen tv-kuuluttaja Suomessa."

Häntä harmittaa, kun niin moni on viime aikoina ilmoittautunut siihen pestiin. Hän on kauan kieltäytynyt haastatteluista, mutta haluaa nyt tehdä tämän asian selväksi kaikille.

"Tosiasiat pöytään", hän sanoo ja kopauttaa rystysillä pöytään kolme kertaa.

Outi Lilljegren on leikellyt talteen albumiinsa Hopeapeili-lehden joulukuussa 1956 ilmestyneen numeron sivuja.
Outi Lilljegren on leikellyt talteen albumiinsa Hopeapeili-lehden joulukuussa 1956 ilmestyneen numeron sivuja.

Lilljegren kaivaa esiin yhden monista leikekirjoistaan. Siihen on koottu lehtijuttuja ja muita dokumentteja hänen värikkään elämänsä varrelta.

Hopeapeili-lehden joulukuun numero vuodelta 1956 esittelee lukijoilleen nuoren, kauniin tummaverikön Outi Vahteran, nykyisen Lilljegrenin. Hän on Suomen ensimmäinen tv-kuuluttaja, teksti kertoo.

Samaa vakuuttaa toinenkin lehtijuttu myöhemmiltä vuosilta, kun hänestä tuli menestyvä tekstiilitaiteilija.

Yleisradio vahvistaa asian. Teija Sopanen aloitti Yleisradion tv-kuuluttajana 1957. Hän oli siis Yleisradion ensimmäinen kuuluttaja. Lenita Airisto istahti Tesvision ruutuun samana vuonna.

Heitä ennen ehti siis kuitenkin Outi Vahtera. Hän oli ensimmäinen kuuluttaja Suomessa julkiset tv-lähetykset aloittaneen Televisiokerhon tv-kanavalla 1956. Kanavan koelähetyksissä kuuluttajana oli muun muassa Kyllikki Forssell.

Televisiokerho muutti pian nimensä TES-TV:ksi ja Tesvisioksi. Yleisradio osti sen 1964.

"Kyllä minuakin pyydettiin missikisoihin. En mennyt, sillä haluan aina voittaa, mihin menen. Olin varma, etten voita missikisoja. En halunnut tekoripsiä tai muovikynsiä."

Kolme nopeaa

Suosikkiohjelmat televisiossa

1. Uutiset

"Haluan tietää, mitä missäkin tapahtuu. Pystyn sitten keskustelemaankin ystävien kanssa. Ihmisestä kyllä näkee, seuraako hän maailman tapahtumia." 

 2. A-studio
"Siellä lähetykset perustuvat tähän päivään. Sivistän itseäni ja pysyn ajan tasalla, kun katson sitä." 

 3. Lääkärit

"Olen oppinut ohjelmasta monta tärkeää terveysasiaa. Minulle terveys on numero 1. Ja hymyllä pärjää aina."

Lilljegren päätyi televisioon teatterin kautta. Hän työskenteli perheen kirjakaupassa Topeliuksenkadulla Helsingissä. Muotia oli korkea tupeerattu kampaus, ja hän istui kerran kampaamossa sen tekemistä varten. Kampaamoon sattui teatteriohjaaja, joka pohti, mistä löytyisi näyttelijöitä Jääkärin morsiamen Sabinaksi.

"Sanoin, että voin tulla, jos saan pääroolin."

Niin kävi, ja Lilljegren päätyi näyttelijäksi Helsingin Ympäristöteatteriin, joka esitti myöhemmin Alaston lounas -näytelmää Tesvision tv-kanavalla. Siellä häntä pyydettiin kuuluttajaksi.

Yritteliäs ja rohkea paperikaupan myyjä tarttui täkyyn. Siitä lähtien hän myi kyniä, paperia ja kirjoja päivät ja kuulutti tv:ssä illat. "Juonsin ohjelmia ja kerran taisin juontaa hartaushetkenkin."

Tesvisiolta hänet nappasi Veikkaus, joka houkutteli juontamaan Viikon veikkaus -ohjelmaa. Lähetyksiä kertyi yli sata.

Tv-uran ohessa Lilljegren esiintyi mainoksissa, harrasti laulua, käräytti yksityisetsivänä uskottomia aviomiehiä ja näytteli pikkuroolin Juha-elokuvassa.

Kerran perheen kirjakauppaan tuli kynäostoksille diplomi-insinööri Rolf Simberg, ja Vahtera päätyi onnellisiin naimisiin.

Puoliso kuoli lento-onnettomuudessa 1963. Kymmenen päivää myöhemmin Lilljegren synnytti pojan. "Sain surukukkia ja ilokukkia."

Sitten hän perusti kotikutomon. "Aloin suunnitella ja teettää villasta verhoja ja shaaleja."

Menestystä ja palstatilaa lehdissä tuli runsaasti. "Finnairin koneissa oli minun huovat, ja sain niitä myyntiin Stockmannille. Se oli iso juttu silloin."

1967 Lilljegren osallistui kansainvälisille tekstiilialan messuille Yhdysvalloissa ja sai yksitoista kultamitalia. Todisteeksi hän näyttää taas lehtijuttuja.

Samana vuonna hän meni toisen kerran naimisiin. Uusikin puoliso oli diplomi-insinööri, ruotsalainen Nils Lilljegren.

"Enkä ollut häissä raskaana", hän napauttaa.

Avioliitto vei hänet 45 vuodeksi ulkomaille. Perheeseen syntyi neljä lasta. Koti oli vuosien varrella Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Sveitsissä ja Nigeriassa. Kesiä perhe vietti Suomessa, muun muassa Multialan kartanossa Luumäellä. Eläkeiässä pariskunta muutti Suomeen, jossa asuu osa lapsista, muun muassa meikkitaiteilija Tahiti Charpentier.

Nils Lilljegren kuoli 2012, ja Outi Lilljegren asuu nyt Myllypurossa. Koti on täynnä maailmalta mukana kulkeneita tauluja, patsaita ja muita muistoja.

"Painan nyt vähemmän kuin ruutuaikoina", hän sanoo ja hypähtää korkokengissä jumppalevylle, jolla voi tehdä kiertoliikettä. "Monet ihmettelevät, miten olen vielä niin iloinen ja hyvässä kunnossa. Salaisuuteni ovat puristettu porkkanamehu ja appelsiinimehu. Enkä ole ikinä tupakoinut."

"Ikuisena partiolaisena teen hyvän työn joka päivä. Avaan oven ja autan vanhuksia kauppakassien kanssa."

Mainoksiin ja tv-ruutuun Lilljegren palaisi vielä mielellään. "Voisin vetää vaikka mummojen keskustelukerhoa, K80."

"Ja täällä on aina ovi auki diplomi-insinöörille."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit