Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkaupungin isät kierroksella Pitkänsillan pohjoispuolella

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Signe Brander
Signe Branderin vuonna 1912 Kallion kirkon tornista koilliseen ottamassa kuvassa näkyy alhaalla oikealla Kallion sähköasema, Kaarlenkatu 5. Kuva Helsingin kaupunginmuseosta.
Signe Branderin vuonna 1912 Kallion kirkon tornista koilliseen ottamassa kuvassa näkyy alhaalla oikealla Kallion sähköasema, Kaarlenkatu 5. Kuva Helsingin kaupunginmuseosta. Kuva: Signe Brander

Ryhmä Helsingin valtuuston jäseniä ja kaupungin virkamiehiä teki helmikuussa 1915 tarkastuskierroksen Pitkänsillan pohjoispuolelle tutustuakseen tienoon tärkeisiin uusiin rakennuksiin ja palveluihin. Lehdistö kulki joukon mukana raportoimassa.

Kaupunginisien autosaattueen ensimmäinen etappi oli Hakaniemen puoli vuotta käytössä ollut vilkas kauppahalli. Helsingin Sanomat kirjoitti 23. helmikuuta 1915 vierailusta. "Jo nyt on selville käynyt, kuinka tarpeellinen tässä seudussa tuo kolmatta sataa myymälää sisältävä kunnan laitos on. Rahatoimikamarin puheenjohtaja kertoi, että myymälät vuokrataan huutokaupalla – vuokra on noin 120–300 markkaa myymälältä.

––

Alimmassa kerroksessa sijaitsevan kalahallin vuokraamisjuttu oli myös vähän omituinen. Sillä kalakauppiaat olivat nähtävästi päättäneet boikotoida tätä kunnan laitosta – ei yhtään huutoa tehty, vaikka heitä oli montakin saapuvilla. Vihdoin oli kalahalli ilman huutokauppaa vuokrattava eräälle osuuskunnalle."

Hakaniemestä autoletka ajoi Viidennelle linjalle Sörnäisten uudelle kirjastotalolle, joka pian valmistumisensa jälkeen vuonna 1912 sai nykyisen nimensä Kallion kirjasto. HS kuvaili rakennusta. "Se on kaunis, hauskasti järjestetty ja sisustettu kirjastorakennus, jossa on eri suuri, siisti lukusali lapsia varten, eri tilava sanomalehtihuone – missä lehtiä seisaallaan luetaan, koska huoneessa ei ole yhtään tuolia, – ja vielä eri aikuisten lukusali."

Kirjastolta seurueen matka jatkui jalan läheiselle vajaan vuoden toimineelle Kallion paloasemalle. Modernia asemaa esiteltiin vieraille perusteellisesti, ja tehtiinpä vielä koehälytyskin laitoksen toimintakyvyn vakuudeksi.

"Yhtaikaa lennähtivät tallien ovet auki, hevoset astuivat ulos ja asettuivat taitavasti kukin kärryjensä eteen aisain väliin, ja samaan aikaan tippui miehiä, toinen toisensa perästä, tankoja myöten makuuhuoneestaan yläkerrasta alas. He valjastivat silmänräpäyksessä hevoset, istahtivat paikoilleen ajopeleihin, nykäsivät eräästä katosta riippuvasta köydestä, jolloin ulko-ovet pamahtivat auki, ja ajoivat samassa tuokiossa ulos. Hälytyshetkestä kului siihen hetkeen, jolloin kärryt olivat ulkona, ensi ajopeliltä 15 sekuntia ja viimeiseltä 25."

Kierroksen kolme viimeistä kohdetta olivat sähkölaitoksen Kallion keskusasema Kaarlenkadulla, vielä rakenteilla ollut kansakoulutalo Pasilassa sekä kaupungin vedenpuhdistuslaitos, josta myös käytettiin nimitystä "septitankit".

Sähkölaitoksella ihmetystä herättivät suuret halkopätsit. Helsingin sähkölaitosten verkostossa päivittäin poltettava halkomäärä tehtaiden, valaistuksen ja raitiovaunujen ylläpitämiseksi oli satoja kuutiometrejä, mikä tarkoitti jatkuvaa polttopuun kuormausliikennettä kaupungin voimalaitoksiin.

Koulutaloa, nykyistä Eläintarhan ala-astetta, joka tänä vuonna täyttää sata vuotta, kummasteltiin sen silloisen etäisen sijainnin vuoksi. "Fredriksbergin tai Pasilan kohdalla oleva uusi, suuri kansakoulutalo, sijaiten melkein kuin asumattomassa louhikkoisessa erämaassa."

Vierailijat päättivät kierroksensa septitankeille, mutta epävirallinen osuus jatkui sen jälkeenkin. "Fredriksbergistä ja sen läheisiltä pelloilta ja nevoilta lähtevä likavesi juoksee Töölön lahteen – muualle sitä ei ole voitu ohjata – ja se on juuri tämä likavesi, joka on turmellut Töölön lahden ja aiheuttanut siellä kesäisin vallitsevan, surullisen kuuluisan, pahan hajun.

––

Siihen valtuusmiesten tutkimusmatka päättyi. Monet heistä poikkesivat lopuksi lähes kolme tuntia kestäneen, sangen opettavan retkeilynsä jälkeen Alppilaan haukkaamaan suuruspalan, mutta tämä toimitus ei kuulunut enää kunnalliseen tarkastustehtävään."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit