Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljonääri Sam Huberin alter ego on syntynyt New Yorkissa – nyt hän haluaa esiintyä siellä kerran viikossa

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Outi Pyhäranta HS
Vuosien varrella Sam Huber on huomannut, ettei viihde ole Suomessa enää kirosana. "Se on terapiaa, ja hyvä niin!"
Vuosien varrella Sam Huber on huomannut, ettei viihde ole Suomessa enää kirosana. "Se on terapiaa, ja hyvä niin!" Kuva: Outi Pyhäranta HS

Muusikko Sam Huber on antanut itselleen synttärilahjan, jota kannattaa odottaa ensi talveen. Silloin hän lähtee kolmeksi kuukaudeksi New Yorkiin tunkemaan jalkaa musiikkiklubien ja teattereiden oven väliin.

"Minulle riittäisi paikka, jossa voisin esiintyä kerran viikossa", sanoo Huber, joka rakastaa New Yorkia.

Itse asiassa hän rakastaa kaupunkia niin paljon, että hänen alter egonsa, Rick Lover, on syntynyt siellä.

"Lover on kovan koulun käynyt newyorkilaisheppu, joka tuli Lappiin puhdistautumaan huumeista ja alkoi samalla jammailla suomalaismuusikoiden kanssa", Huber satuilee.

Rick Lover -nimellä Huber on häärinyt funkbändi Eternal Erectionin nokkamiehenä parikymmentä vuotta. Tämä kesä menee Rick Loverina keikoilla sekä näyttelijänä teatteri Marsin Tšehovin Lokissa, joka tulee ensi-iltaan 20. maaliskuuta.

Huber uskoo pärjäävänsä ensi talvena New Yorkissa, koska osaa englantia vähintään yhtä hyvin kuin kuka tahansa sikäläinen taksikuski. Vai onko se Rick Lover, joka siellä pärjää? Mitä yhteistä Huberilla on alter egonsa kanssa?

"Olemme häpeilemättömiä. Rick Lover on tosin vielä härskimpi ja rohkeampi kuin minä."

Sam Huber Rick Loverina vuonna 1998.
Sam Huber Rick Loverina vuonna 1998.

Ikuinen erektio iski Huberiin 1990-luvun puolivälissä, kun hän hurmioitui Larry Grahamin ja Grand Central Stationin rasvaisesta funkista.

Huber hämmästeli siitä, voiko valkoinenkin mies soittaa funkia. Mutta se unohtui, kun hänen bändinsä nousi ensikertaa lavalle Helsingin KY:n kellarissa 1994.

"Alkuaikoina jengin piti olla kännissä joratakseen, nyt ne uskaltavat tanssia jo ensimmäisessä biisissä."

Musiikin ohella Huber on nuoresta pitäen näytellyt – varsinkin teatterissa. Kun Huber valmistui Teatterikorkeakoulun ruotsinkielisestä koulutusohjelmasta 1991, hänet palkittiin kaksi vuotta myöhemmin Jussi-palkinnolla Ripa ruostuu -elokuvan pääroolista.

Vuosien aikana miestä on nähty Universum-kattojärjestön vapaissa ryhmissä.

Kunhelsinkiläinen Huber meni armeijassa Lappiin tykistöleirille, pohjanmaalaiset alokkaat pilkkasivat, että noilla käsillä ei ole koskaan tehty oikeita töitä. Asenne muuttui, kun he kuulivat, että Huber on muusikko, ja Huberin luonteeseen he tutustuivat tykistöleirin viimeisinä päivinä, kun pakkanen laski alle 32 asteeseen.

Pohjanmaalaisetkin lamaantuivat, mutta Huber jatkoi kahvin keittämistä ja soitteli muille alokkaille c-kaseteille nauhoittamiaan suosikkibiisejä.

"En ollut fyysisesti vahva, mutta mielialani oli jo silloin tiukasti positiivinen."

Kolme nopeaa

Tärkeimmät ihmiset

1Äiti

"Kannustava ja suvaitsevainen ihminen, joka on aina hyväksynyt kaiken, mihin olen ryhtynyt."

 

2Max Bremer

"Pari vuotta minua vanhempi Max Bremer on paras ystäväni. Hän tutustutti minut nykyisiin muusikko- ja teatterikollegoihini Finns folkhögskolanissa ja veti mukaansa Studentteaterniin ja houkutteli teatterikorkeakoulun pääsykokeisiin."

 

3Pianonsoiton opettaja Maire Hynninen

"Nuori ja älykäs Hynninen ei lyönyt minua sormille soittaessani väärin Mozartia, vaan antoi boogie woogie -vihon, jonka kautta lähestyin rock'n'rollia. Lopetin yhdeksän vuotta kestäneen pianonsoiton, kun aloin tehdä biisejä ja improvisoida."

NykyäänHuber on neljän puolimaratonin ja jatkuvan treenaamisen jäljiltä fyysisestikin karskissa kunnossa. Oman lisänsä mielenrauhaan tuo mittava omaisuus, joka on peruja äidin puolelta Ahlströmin metsäteollisuussuvulta ja isän puolelta Huberin putkiyrityssuvulta.

Miljoonaperijänä hän sanoo olevansa etuoikeutettu. "Raha on kuin stipendi tai lottovoitto. Se tuo mukanaan vastuuta, mutta siitä pitää myös osata nauttia."

Kymmenen vuotta sitten, 40 vuotta täyttäessään Huber perusti Samuel Huberin Säätiön, joka on jakanut taideapurahoja musiikin, teatterin, tanssin, sekä sirkus- ja performanssitaiteen parissa työskenteleville freelancereille.

"Hakekaa mahdollisimman monesta paikasta. Se kannattaa", Huber vinkkaa.

Yhdeksänvuotiaan Samin jalat tärisivät, kun hän kuuli kaverinsa luona Hurriganesin Get On -kappaleen. Hän ihmetteli, mitä tämä oikein on ennen kuin radiojuontaja ilmoitti, mikä bändi oli kyseessä.

Kotonakin soi musiikki. Äiti, tekstiilitaiteilija-galleristi Mona Huber soitti usein kasettimankalta jazzia ja rockia, mutta Sam-poika suorastaan inhosi Jimi Hendrixin kitaranvinguttelua ennen kuin oli kypsä ottamaan sen vastaan.

Teini-ikäisenäkään hän ei kapinoinut, koska sallivan kotikasvatuksen lisäksi hän kävi Zilliacuska skolania, jossa oppilaat saivat muun muassa sisustaa luokkansa sellaiseksi kuin itse halusivat. Huber kävi klassisen pianon tunneilla, mutta kaikkein mieluiten hän esiintyi.

Kun kotona järjestettiin juhlia, Sam viihdytti vieraita. Mutta siinä vaiheessa kun hän tunki esiin jo "sadantena sketsihahmona", hän näki äidin ilmeestä, että nyt riittää.

Poika oli kuitenkin päässyt vasta esiintymisen alkuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit