Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perun ympäristöministeri oli Suomen ystävä

Antonio Brack Egg 1940–2014

Ihmiset
 
Mikko Pyhälä Anna Björnberg-Michelsson
Antonio Brack Egg
Antonio Brack Egg

Perun ensimmäinen ympäristöministeri Antonio Brack Egg kuoli Limassa 30. joulukuuta. Hän oli 74-vuotias, syntynyt 3. kesäkuuta 1940.

Brackilla oli merkittävä vaikutus luonnonsuojeluun ja -tutkimukseen sekä kestävään kehitykseen koko Latinalaisessa Amerikassa hänen toimiessaan muun maussa YK:n, Amazonian sopimusjärjestön ja Andien yhteisön puitteissa.

Hänen ministerikaudellaan (2008–2011) perustettiin uusia suojelualueita miljoonille hehtaareille ja hyväksyttiin ensimmäinen kansallinen ympäristönsuojeluohjelma.

Peru on elokirjoltaan maailman rikkaimpia maita. Brack teki suurtyön arvokkaiden luonnonvarojen kartoituksessa, tunnetuksi tekemisessä ja kestävässä hyödyntämisessä. Hän torjui muuntogeenisen viljelyn katsoen sen tuhoavan kansallista geenivarantoa. Brack onnistui ministerinä ollessaan rauhoittamaan mielivaltaisesta kullankaivuusta johtuvaa väkivaltaista konfliktia sademetsissä.

Brack kävi Suomessakin ja oli läheinen yhteistyökumppani Suomen Liman suurlähetystölle sen uudelleen perustamisesta, vuodesta 1998 lähtien.

Ollessaan yliopiston professorina, YK:n kehitysohjelmassa ja kansallisissa ympäristöalan luottamustehtävissä hän oli viimeisiin hetkiinsä saakka tärkeä tuki Suomen kehitysyhteistyöhankkeille Perussa sekä Andien maissa.

Brack syntyi köyhään perheeseen Andien vuoriston itäpuolella Oxapampassa ja eli tervettä maalaiselämää kaukana kaupunkien palveluista ja maanteistä. Luontaisparannukseen perehtyneen äidin ja saksalaista syntyperää olevan isän neuvokkuuden ansiosta perhe vaurastui ja onnistui kouluttamaan lapsensa.

Jo varhain Brackissa syttyi kiinnostus luontoon ja hän kirjoitti ensimmäisen silmälasikarhua käsittelevän tieteellisen artikkelinsa 21-vuotiaana. Kirjoja ja julkaisuja ilmestyi sittemmin kymmenittäin. Tärkeimpiin kuuluvat muun muassa Perun maantiedettä ja ekologiaa käsittelevät yleisteokset, Perun hyötykasveja, hedelmiä, kotieläimiä ja metsiä käsittelevät teokset sekä Perun ja Bolivian alkuperäiskansojen atlakset.

Brackin ponnistelut auttoivat pelastamaan Andeilla elävän kamelieläimen vikunjan sukupuuton partaalta paikallisyhteisöjen tulonlähteeksi arvokkaan villansa ansiosta.

Antonio Brack oli innostava, sovitteleva ja luottamusta herättävä. Hän osallistui usein rakentavalla tavalla palavereihin, jotka koskivat muun muassa Suomen hanketta Amazonian elonkirjon tutkimisessa sekä Andien yhteisömaiden elonkirjostrategiaa ja -toimintasuunnitelmaa.

Hän kirjoitti ympäristöopetuksen oppikirjan Perun opettajia varten. Sen julkaisemisen rahoitti Suomen Liman suurlähetystö.

Mikko Pyhälä
Anna Björnberg-Michelsson
Kirjoittajat ovat Suomen entinen Perun-suurlähettiläs ja Antonio Brack Eggin työtoveri YK:ssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit