Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Renny Harlinin sisarenpoika aikoo valloittaa maailman lastenanimaatiolla Kikattava Kakkiainen

Anttu Harlin aloitti uransa alalla rakentamalla laivastotukikohdan valeputkia Deep Blue Sea -elokuvan kuvauksissa

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Näin syntyy animaatio Kikattava Kakkiainen
Näin syntyy animaatio Kikattava Kakkiainen
Anttu Harlin ja Joonas Utti esittelevät, miten Pikku Kakkosessakin pyörivä lastenanimaatio Kikattava Kakkiainen syntyy. Sarja on myyty yhteentoista maahan, ja kaksikon yhtiö Gigglebug Entertainment on tehnyt myös suositun nauru- ja kutituspelin Applen laitteille. Toimittaja: Jaana Rinne, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru.

Ilma on tiheä keskittymisestä. Kuuden hengen animaatioryhmä piirtää televisiosarja Kikattavaa Kakkiaista Gigglebug Entertainmentin tiloissa Helsingin Töölössä.

Kikattavasta Kakkiaisesta pyörii Pikku Kakkosessa 10-osainen sarja, ja nyt tekeillä oleva 26-osainen sarja on myyty ennakkoon Suomen lisäksi kymmeneen maahan. Kikattavasta Kakkiaisesta ilmestyy myös Otavan kustantama kirja tänä keväänä.

"Tässä vaiheessa käsikirjoitusideat alkavat elää", kaksi vuotta sitten perustetun startup-yrityksen toimitusjohtaja Anttu Harlin kuiskaa.

Harlin osoittaa yrityspartneriaan, luova johtaja Joonas Uttia, joka piirtää leveää hymyä Kakkiaisen korvasta korvaan.

Esa Syväkuru HS
"Haluan, että omat lapseni ovat yhtä ylpeitä minusta kuin minä olen omista vanhemmistani", Anttu Harlin sanoo.
"Haluan, että omat lapseni ovat yhtä ylpeitä minusta kuin minä olen omista vanhemmistani", Anttu Harlin sanoo.

Naurava ötökkä syntyi, kun Utti tuli esittelemään Harlinille tarttuvan naurun ideaa neljä vuotta sitten. Vähitellen pienten lasten isät ystävystyivät ja alkoivat kehitellä pelisovellusideaa kutittamisen avulla tarttuvasta naurusta.

Syntyi noin 750 000 kertaa Applestoresta ladattu nauru- ja kutituspeli, ja siihen liittyvät tarinat. "Lasten synnyttyä mietin, millaista arvomaailmaa minun pitäisi heille välittää. Se oli vaikeaa, koska aikuisen monimutkaista elämää ei pysty jakamaan hyvä ja paha -kategorioihin. Nyt kun teen Kakkiaista, voin olla tyytyväinen ötökän viestin lapsenomaiseen rehellisyyteen."

Näillä tarinoilla Harlin tähtää maailmanvalloitukseen.

"Naurulla ei ole kulttuurillisia rajoja."

Harlinin äidillä Tuire Harjolalla oli tapana sepittää lapsilleen tarinaa Kanilaaksosta. "Äiti oli mestari, sillä isän kertoessa tarina lässähti."

Koti oli täynnä opettajia. Äiti työskenteli luokanopettajana Tehtaankadun ala-asteella. Äidin mies Visa Pohjola oli luokanopettaja, ja Harlinin biologinen isä Kalevi Tourunen opetti taloustiedettä ja matematiikkaa.

Opettajuutta jatkaa juuri opettajaksi valmistunut Harlinin pikkusisko Linnea Pohjola.

Hippikodin kasvatti ei leikkinyt sotaa. Hänellä ei ollut He-Man-lelua, vaan puinen junarata.

"Olin ulkona kavereiden kuvioista, koska en tiennyt, mikä on Tähtien sota."

Kikattava Kakkiainen nauraa isosti.
Kikattava Kakkiainen nauraa isosti.

Kun äiti päätti lähteä lasten kanssa reppureissulle maailman ympäri, seitsemänvuotias Anttu pääsi populaarikulttuurin ytimeen. Matkan ensimmäinen etappi oli nimittäin Los Angeles, missä Anttu ihmetteli äidin veljen Renny Harlinin Die Hard 2 -elokuvan kuvauksia.

Enemmän hän ihaili silti ohjaajan kuvakäsikirjoituksia.

Lukion jälkeen Anttu Harlin haki Renny-enon assistentiksi Deep Blue Sea -elokuvaan.

Pääset tuotanto-organisaation pohjimmaiseksi, eno ilmoitti, ja viiden kuukauden ajan Harlin rakensi laivastotukikohdaksi lavastettavan varastotalon seiniin valeputkia 30 muun apulaisen kanssa.

Vaikka Renny Harlinin elokuvatuotanto oli loisteliasta, toimintaleffojen tarinat eivät koskettaneet Anttu Harlinia.

Mutta nähtyään Helsingin Kellariteatterissa erään intensiivisen esityksen Anttu Harlin päätti lähteä Englannin Brightoniin opiskelemaan teatteria. Kolmen vuoden teatterirupeaman jälkeen hän teki vuoden visuaalisia efektejä Renny Harlinin Mindhunters-elokuvaan Lontoossa. Omasta mielestään Anttu Harlin oli suuri taiteilija.

"Kävin enon kanssa pitkiä keskusteluja viihteestä ja taiteesta. Muistan, miten hän halasi minua joulukirkon jälkeen ja vannotti pysymään aina taiteilijana."

Toisin kävi. Uttiin tutustuminen mahdollisti Harlinin arvomaailmaa vastaavien tarinoiden kertomisen viihteen kautta.

"Joonas on lahjakkain tuntemani tarinankertoja ja piirtäjä. Meillä on samanlainen lapsellinen huumorintaju."

Lapsenmielisyys on kahdessa vuodessa kasvattanut Gigglebug Entertainmentin henkilöstön kahdesta kahteentoista. Harlin uskoo, että tulevaisuudessa myös liikevaihto kymmenkertaistuu ensimmäisen toimintavuoden 100 000 eurosta.

Animaattoreiden keskellä touhuava Harlin ei ole loppujen lopuksi kulkenut kovin pitkälle enonsa tieltä. Renny Harlinin toimintaelokuvien väkivallan on korvannut Kikattavan Kakkiaisen maailmaa syleilevä nauru, mutta intohimo kuvakäsikirjoituksiin on sama.

"Muutin nimeni Pohjolasta Harlinksi vasta kun sain omia lapsia. Koen olevani sukujuuriltani äidin sukua, Harjoloita eli Harlineja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!