Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Ikkunanpesijän painajainen

Ihmiset
 
Jarmo Matilainen
Missä talon kuva sijaitsee ja mihin maailman aikaan kuva on otettu?
Missä talon kuva sijaitsee ja mihin maailman aikaan kuva on otettu? Kuva: Jarmo Matilainen
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Viime viikon Bongaa paikka -lukijakilpailuun tuli määräaikaan mennessä vajaat 70 vastausta, joissa lähes kaikissa paikka oli osattu tunnistaa.

Kuva Munkkiniemen päässä olevalta Kone Oy:n pääkonttorin rakennustyömaalta oli otettu 20. joulukuuta 1971.

Tekijätiimi ei kuitenkaan harmittele tehtävää liian helpoksi, sillä lukijat lähettivät roppakaupalla mielenkiintoisia tarinoita.

Rakennustyömaa oli aikoinaan kiivaan kädenväännön kohde. Hissiyhtiö Kone oli ostanut ja kunnostanut ränsistyneen Munkkiniemen kartanon ja saanut sopimuksen mukaan kaupungilta tontin uudelle pääkonttorilleen. Paikalliset asunto-osakeyhtiöt valittivat asemakaavasta, mutta KHO hylkäsi valitukset.

"Äänekkäin valittaja oli näyttelijä ja ohjaaja Edvin Laine, joka asui yhdessä näyttelijöiden eläkesäätiön rakennuttamasta kolmesta aravatalosta, joita kutsuttiin Apinalinnaksi", muistelee Ilpo Aarniala.

"Laine käynnisti julkisuudessa kiivaan vastustuksen, mikä suututti Kone Oy:n toimitusjohtajan Pekka Herlinin. Tämä nosti Lainetta vastaan herjauskanteen. Laine voitti tämän taistelun, mutta pääkonttori rakennettiin."

Äkäisen ohjaajan muistaa myös Heikki Hämäläinen, joka oli tuohon aikaan töissä rakennustyömaalla.

"Laine kävi usein metelöimässä ja heristelemässä kävelykeppiään meille, että pilaamme hienon puistomaiseman."

Apinalinnan asukkaita olivat muun muassa näyttelijät Markus Rautio ja Tarmo Manni, jonka parveke näkyy kuvan oikeassa laidassa autotallin yläpuolella ensimmäisessä kerroksessa. Parvekkeeltaan hän joskus jakoi karkkeja lapsille ja esitti heille pieniä näytelmiä.

"Siellä Manni myös kuivatteli Jokamies-paitojaan", Pirjo Virtanen muistelee.

Arkkitehti Keijo Petäjän suunnittelema rakennus vaatii kunnon paalutuksen, sillä maaperä oli paikalla hyvin vetinen.

Ennen Koneen pääkonttoria paikalla sijaitsi lasten iltapäiväkerho.

"Lapset saivat sieltä myös ruokaa, joka jaettiin lähinnä soppatykistä. Silloin jäin elämäni ajaksi koukkuun, koska yhtenä päivänä oli pinaattikeittoa, jota en aikaisemmin ollut koskaan maistanut", kertoo Kari Tuompo.

Moni muisteli lämmöllä lampea, jonka päälle talo on osittain rakennettu. "Odotimme aina jään tuloa, ja oli jännittävää mennä luistelemaan lammen jäälle. Myöhemmin varoittelin aina omia lapsiani menemästä lammen heikoille jäille", kirjoittaa Ritva Riikonen.

Uusi rakennus valmistui vuonna 1973. Koska kyseessä oli hissifirma, talon hissit olivat viimeistä huutoa, kertoo Koneella tuolloin työskennellyt Reijo Heikkinen. Toisinaan testihissit aiheuttivat pientä häiriötä.

"Yksi hauska kokeilu oli puhuvat hissit. Tuotekehityksen pojat ohjelmoivat konehuoneessa erilaisia tekstejä, joita kuultiin hissikorissa. Sieltä saattoi kuulua esimerkiksi ulos mennessä tiedotus 'muistithan ottaa sateen varjon mukaan, ulkona sataa'."

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Elina Kivelä-Taskisen. Hän saa John Simonin teoksen Koneen ruhtinas (Otava).

Tämän viikon arvoituksessa on matala, mutta laaja rakennus. Missä ja milloin kuva on otettu? Entä tiedätkö, mitä talossa on tapahtunut ja onko sinulla paikasta omakohtaisia muistoja?

 

Lähetä vastauksesi 12. maaliskuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kirjoita otsikoksi Bongaa paikka. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

HS
Maaperää paalutettiin Munkkiniemessä joulukuussa 1971.
Maaperää paalutettiin Munkkiniemessä joulukuussa 1971.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit