Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lavarunouden pioneeri

Teemu Hirvilammi 1955–2015

Ihmiset
 
Harri Hertell
Teemu Hirvilammi
Teemu Hirvilammi

Runoilija Teemu Hirvilammi kuoli sairauden uuvuttamana 6. maaliskuuta Helsingin Käpylässä viimeisen vaimonsa vierellä. Hän oli 59-vuotias, syntynyt 15. marraskuuta 1955 Helsingin Kirstinkadulle duunariperheeseen. Isänsä puolelta Hirvilammissa virtasi pohjalaista verta, mutta äitinsä puolelta hän oli neljännen polven stadilainen.

Nuori Hirvilammi opittiin tuntemaan poliittisesti aktiivisena Vallilan kundina, joka hämmästytti ystäviään runoillaan. Jo varhaisessa vaiheessa hänen lyriikassaan näkyi sille myöhemminkin ominaiset piirteet: rehellisyys, halu puolustaa heikompia, vahva liikkeen ja irrallisuuden tuntu sekä rakkaus kaupunkia ja luontoa kohtaan.

Hirvilammi kutsui itseään fennougriksi, hän oli metsien mies. Metsät houkuttelivatkin nuoren runoilijan 1980-luvulla Sipoon Martinkylään, jossa hän asui lähes 30 vuoden ajan – lukuun ottamatta Kreikassa vietettyjä talvia.

Hirvilammi on kertonut runoilijuutensa alkaneen sattuman kautta. Hän päätyi teinipoikana kirjastoon pitelemään sadetta, ja pian koko runohylly oli luettu.

Siitä alkoi ura, joka käsittää 14 runokirjaa, useita runovihkosia sekä kaksi uraa uurtavaa runomusiikkilevyä, jotka on tehty yhdessä säveltäjä Ari Taskisen kanssa. Runoilijan karismaattinen esiintymiskyky opittiin tuntemaan laajalti duon keikkaillessa aina näihin päiviin asti.

Hirvilammi oli pioneeri lavarunouden saralla. Hän on tiettävästi myös ensimmäinen runoilija Suomessa, joka on antanut esiintymiskoulutusta kollegoilleen. Lisäksi Hirvilammi oli merkittävä hahmo niin kutsutun Turun runoliikkeen synnyssä 1990-luvulla.

Itse tapasin Hirvilammin ensimmäistä kertaa nuorena runopoikana vuoden 2004 kieppeillä Kirjamessujen jatkoklubilla. Mukanani oli hänen Perheet haihtuvat historiaan -teoksensa, johon halusin omistuksen ihailemaltani runoilijalta. Väkevän esiintymisen jälkeen sain omistuksen lisäksi kutsun Hirvilammin pöytäseurueeseen.

Kutsu osoittautui elämäni kannalta merkitykselliseksi. Se oli ensimmäinen kerta, kun pääsin todistamaan sitä, minkä myöhemmin Teemusta opin tuntemaan: erityislaatuisen kyvyn saada ihmiset tuntemaan olonsa hyväksi ja turvalliseksi lähellään.

Vaikka taiteilijaelämä vei miestä, hän osasi tuoda ihmiset yhteen ja olla heidän parissaan aito, lämmin ja läsnäoleva. Neljä lasta ja lapsenlapset pysyivät läheisinä.

Tuon ensitapaamisen myötä olen saanut tulla osaksi Teemun laajaa perhettä, sillä samalla tutustuin myös yhteen hänen tyttäristään, josta myöhemmin tuli vaimoni.

Jokainen Hirvilammin esiintymisen nähnyt muistaa varmasti hänen tavaramerkikseen muodostuneen huudahduksen, joka surunkin keskellä käskee meitä pysymään liikkeessä: Vamos!

Harri Hertell
Kirjoittaja on
Teemu Hirvilammin vävy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit