Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miekkailijan poika

Klaus Härön Miekkailija kertoo Endel Nelisistä. Hänen poikansa Peeter Nelis tunnistaa isänsä elokuvasta ja on itse valmentanut lajin maailmanmestareita.

Ihmiset
 
Heidi Piiroinen HS
Useita miekkailun maailmanmestareitakin valmentanut Peeter Nelis jakaa aikansa Helsingin ja Haapsalun välillä.
Useita miekkailun maailmanmestareitakin valmentanut Peeter Nelis jakaa aikansa Helsingin ja Haapsalun välillä. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Hiljainen mies saapuu Haapsalun kaupunkiin liikunnanopettajaksi toisen maailmansodan loputtua. Joutessaan opettaja perustaa koululaisille miekkailukerhon.

Outo harrastus saa nuoret innostumaan. Tikkumiekat vaihtuvat hitaasti parempiin varusteisiin. Leningradin kilpailut alkavat houkuttaa nuoria.

Kolme nopeaa

Parhaat miekkailuelokuvat

1Rob Roy

" Tim Rothin esittämän aristokraatin miekkailussa on poikkeuksellisen paljon oikeita ideoita, kuten nokkelia hämäyksiä."

 

2Scaramouche – säilän sankari

"Elokuvissa miekkailu on yleensä enemmän koreografiaa kuin miekkailua. Niin tässäkin, mutta koreografiat ovat poikkeuksellisen hyvät. Näin sen elokuvateatterissa Haapsalussa jo lapsena."

 

3Kolme muskettisoturia

"Tämä tarina on filmattu monesti, esimerkiksi Neuvostoliitossa tehty televisioversio on hyvä. Kolme muskettisoturia oli nuorena suosikkini – luin sen kaikki osat viidesti."

Opettaja ei kuitenkaan halua kiinnittää viranomaisten huomiota ja empii kisoihin lähtöä.

Klaus Härön ohjaaman, perjantaina ensi-iltansa saavan Miekkailijan tarina on Peeter Nelisille tuttu. Ei ainoastaan siksi, että hän on nähnyt elokuvan jo neljästi. Eikä siksi, että koko elokuvan idea lähti käsikirjoittaja Anna Heinämaan tutustuttua Haapsalun lomalla miekkailuharrastuksen kautta Peeter Nelisin siskoon Helen Nelis-Naukakseen.

Hiljaisen miekkamiehen tarina on Nelisille tuttu siksi, että sen vaitelias päähenkilö, Endel Nelis, oli hänen isänsä.

"Kyllä minä siitä isän tunnistin", Nelis kertoo elokuvasta Helsingin miekkailijoiden harjoitussalilla Pasilassa.

"Isä oli salilla aina hyvin hiljainen, puhui vain sen mitä oli pakko. Muuten hän oli kyllä puheliaampi kuin elokuvasta voisi luulla."

Miekkailija kuvaa aikaa ennen vuonna 1953 syntyneen Peeter Nelisin syntymää.

Tietojensa pohjalta hän kuitenkin arvioi elokuvan tapahtumien pitävän suurimmalta osin paikkansa. Isällä oli oikeasti syynsä pitää aluksi matalaa profiilia.

Paikoitellen on tietysti otettu dramaattisia vapauksia. Esimerkiksi koulun johto ei koskaan oikeasti vastustanut miekkailukerhoa. Päinvastoin, sitä tuettiin ja rohkaistiin. Endel Nelis oli myös tutustunut vaimoonsa jo ennen Haapsalua, Tartossa.

Monissa yksityiskohdissa ollaan kuitenkin lähellä totuutta.

"Minua ilahdutti pääosaa esittävän Märt Avandin tapa laittaa kädet päälle jännittäessään. Isä teki ihan samoin – ja minä myös."

Miekkailuharrastus ei jäänyt yhteen sukupolveen. Peeter Nelis käytännössä kasvoi Haapsalun salilla, mutta rikki mennyt polvi katkaisi hänen miekkailu-uransa parikymppisenä.

Tilalle tuli kuitenkin valmennus. "Olin kahdeksantoista, kun jouduin vetämään koululaisten maajoukkueleiriä isän sairastuttua. Myöhemmin yksi leiriläisistä voitti Neuvostoliiton mestaruuden."

Siitä käynnistyi yli 40 vuotta jatkunut valmentajan ura. Vuonna 1991 Haapsalun miekkailuseura sai ensimmäisen maailmanmestarinsa, kun Kaido Kaaberna oli mukana voittamassa kalvan joukkuemestaruutta Neuvostoliiton maajoukkueessa.

Sen isä Endel Nelis ehti nähdä, samoin kuin Neuvostoliiton hajoamisen myöhemmin samana vuonna.

"Isä suhtautui Viron itsenäistymiseen huolestuneesti. Hän pelkäsi, mitä se tarkoittaa miekkailuseuralle."

Neuvostoliitossa seuran asema oli ollut hyvä, sillä urheilua pidettiin tärkeänä. Muutama ensimmäinen vuosi itsenäistymisen jälkeen olikin vaikea.

Endel Nelis kuoli 1993.

Pian asiat alkoivat taas sujua. Seura kasvatti nopeasti yhteyksiä ulkomaille. Jo 1991 Peeter Nelis aloitti valmentamisen myös Suomessa.

Pienestä Virosta kehittyi nopeasti miekkailun suurvalta. Itsenäistymisen jälkeen on ollut vain yksi vuosi, jolloin Viro ei ole voittanut miekkailussa arvokisamitalia.

Kaikkiaan Haapsalussa on opiskellut viisi maailmanmestaria. Kolme heistä on ollut Peeter Nelisin henkilökohtaisessa valmennuksessa.

Nykyään hän valmentaa Suomen menestyneintä miekkailijaa Niko Vuorista. Hän työskentelee muun muassa Suomen miekkailumaajoukkueen aikuisten päävalmentajana. Aikaa riittää myös työlle Haapsalussa.

Tuloksia katsoen poika on ollut isäänsä menestyneempi. Peeter Nelis on toista mieltä.

"Isän loi kokonaan uuden seuran. Se on vaikeaa. Hän joutui itse kouluttamaan ensimmäisillä kursseillaan tulevat opettajat, jotka sitten jatkoivat hänen rinnallaan."

Juuri vaikeasta alusta Miekkailija kertoo Peeter Nelisin mielestä hyvin.

Entäpä elokuvan miekkailu? Millaiselta se näyttää ammattilaisen silmin?

"No joo", Nelis huokaa. "Siitä keskusteltiin aika paljon. Mutta elokuvassa on kyse aloittelijoista, joten ehkä he eivät ihan osaa vielä kaikkea."

Säännöissä otetut erivapaudet tuntuvat silti hieman harmittavan. "Säännöissä seurataan välillä nykypäivää ja välillä 1950-lukua. Ja tytöt ja pojat eivät kyllä miekkaile vastakkain, eivät nyt, eivätkä 1950-luvulla."

Entä nähdäänkö vielä joskus jatko-osa Miekkailijan poika?

"Ei nähdä. Minun elämäni ei ole ollut yhtä kiinnostava", Peeter Nelis kuittaa.

 

Lue arvio Miekkailijasta huomenna perjantaina Nytistä.

Tuomo Manninen Making Movies
Märt Avandi näyttelee Miekkailija-elokuvassa Endel Nelisiä, Peeter Nelisin isää.
Märt Avandi näyttelee Miekkailija-elokuvassa Endel Nelisiä, Peeter Nelisin isää.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit