Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensimmäinen porolähetys Suomesta Japaniin päättyi murheellisesti – "Aavistin, että poroille ei kävisi hyvin"

Juhani Länsman vei kymmenen poroa Japaniin 1975. Neljä niistä oli raskaana.

Ihmiset
 
Erkki Laitila
"Kolme suurta porolaatikkoa ja yksi valtaisa jäkäläiglu täyttivät melkoisen osan SAS:n rahtikoneen tiloista", HS raportoi 5. 3. 1975.
"Kolme suurta porolaatikkoa ja yksi valtaisa jäkäläiglu täyttivät melkoisen osan SAS:n rahtikoneen tiloista", HS raportoi 5. 3. 1975. Kuva: Erkki Laitila
Sarjassa liikutaan ajassa taaksepäin. Tänään matkaoppaana on inarilainen poromies Juhani Länsman, joka vei ensimmäisenä suomalaisena Japaniin kymmenen poroa.

Nuorta poromiestä hirvitti. Hän oli lupautunut lentämään Tokioon seuranaan kymmenen poroa. Miten eläimet selviäisivät lennosta? Mitä ne söisivät Japanissa? Ja miten hän itse selviäisi, kun ei ollut koskaan käynyt edes Helsingissä?

Kun japanilainen matkailuyritys osti Lapista kymmenen poroa 40 vuotta sitten, 25-vuotias Juhani Länsman tarjoutui viemään ne perille. Sovittiin, että hän olisi Japanissa kevään ja turvaisi, että porot pysyvät hengissä.

Tehtävä ei ollut helppo. Poroista neljä oli raskaana, ja Länsman pelkäsi, että matkan aiheuttama stressi saisi vasat syntymään ennenaikaisesti.

"Yksi keskenmeno tapahtui jo koneessa. Perillä syntyi kolme pienikokoista vasaa."

Tokiosta porot kuskattiin rekalla karanteeniin läheiseen kaupunkiin. Länsman majoitettiin tokiolaiseen hotelliin.

"Olin asunut ikäni 30 asukkaan metsäkylässä, joka oli kaukana kaikesta. Yhtäkkiä olin suurkaupungissa, jossa saattoi kävellä lauantaina kadulla miljoona ihmistä. Se oli hurja kokemus."

Hän oli huolissaan poroista ja viestitti suurlähettiläälle haluavansa niiden luo. Muutaman päivän päästä asia järjestyi.

Karanteenin jälkeen porot kuljetettiin Karuisawan kaupunkiin, jossa ne suljettiin kahdeksi viikoksi lumiselle golfkentälle.

Kun lomakylän poroaita saatiin valmiiksi, eläimet siirrettiin 1 300 metrin korkeuteen turistien ihmeteltäviksi. Suurin haaste oli löytää poroille sopivaa ravintoa. Lentokoneeseen oli pakattu monta säkkiä jäkälää, mutta sen loputtua eläinten piti pärjätä japanilaisella ruualla. Metsästä kyllä löytyi jäkälää, mutta Länsmania kiellettiin kajoamasta luonnonsuojelualueen kasveihin.

Heikolla englannillaan hän yritti selvittää paikallisten rehujen energiamääriä.

"Kun sopivaa sapuskaa ei löytynyt, aloin kauhistua. Pääravintona ollut sokerijuurikas oli liian karkeaa ravintoa poroille, samoin tarjolla ollut kuivaheinä."

Matkailuyrittäjä yritti houkutella Länsmania jäämään Japaniin kolmeksi vuodeksi, mutta tämä kieltäytyi.

"Aavistin, että poroille ei kävisi hyvin. En halunnut olla näkemässä sitä."

Oleskeltuaan Japanissa neljä kuukautta Länsman jätti porot paikallisten hoidettaviksi. Hän ei koskaan saanut tietää, miten niiden kävi.

Porotutkija Mauri Nieminen osaa kertoa nyt, että viidessä vuodessa ne kuolivat.

Karuisawan matkailuyrittäjä ei enää ostanut Lapista lisää poroja.

Sen sijaan Hokkaidon saarelle vietiin 1980- ja 1990-luvulla Suomesta lähes 200 poroa, ja nykyisin niitä on noin 300. Sarvipäitä on viety Suomesta myös useisiin Euroopan maihin.

Poronhoidon neuvonnasta vastaava Paliskuntain yhdistys ei nykyisin tue porojen vientiä vieraaseen ympäristöön. Yhdistys ei esimerkiksi saata myyjiä ja ostajia yhteen.

Poronomistajilla on silti oikeus tehdä kuten parhaaksi näkevät.

Länsman työskenteli Japanin-matkan jälkeen tutkimusapulaisena Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksessa ja kalatalouskonsulenttina yhteensä 17 vuotta. Sen jälkeen hän palasi juurilleen eli poronhoitajaksi. Tänä vuonna alkavat eläkepäivät. Nuorimmainen poika saattaa jatkaa elinkeinoa.

Voisiko Länsman myydä omia porojaan ulkomaille? "Jos se olisi taloudellisesti kannattavaa, niin voisihan niitä myydä."

Erkki Laitila
"Kaksikymmentä lentotuntia on edessä, ympärillä outoja ääniä ja vilkkuvia valoja. Porosiirtolaisten matka Suomesta Japaniin on alkamassa", HS kertoi.
"Kaksikymmentä lentotuntia on edessä, ympärillä outoja ääniä ja vilkkuvia valoja. Porosiirtolaisten matka Suomesta Japaniin on alkamassa", HS kertoi.
Juhani Länsman
Juhani Länsman
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit