Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ohjaaja Albert Maysles dokumentoi käsivaralla ja suoraan sydämestä

Albert Maysles 1926–2015

Ihmiset
 
Albert Maysles
Albert Maysles

Nykyaikaisen dokumenttielokuvan edelläkävijöihin kuulunut ohjaaja, kuvaaja ja tuottaja Albert Maysles kuoli syöpään kotonaan New Yorkissa 5. maaliskuuta 88-vuotiaana.

Maysles oli syntynyt 26. marraskuuta 1926 juutalaiseen siirtolaisperheeseen Bostonissa, jonka yliopistossa hän opetti kolme vuotta psykologiaa ennen ensimmäistä elokuvaansa Psychiatry in Russia (1955). Sen hän kuvasi moottoripyörämatkalla Neuvostoliitossa.

Maysles erikoistui dokumentaariseen tyyliin, jota ryhdyttiin kutsumaan Yhdysvalloissa 1950-luvun lopulla "direct cinemaksi". Nimen mukaisesti hänkin pyrki kuvaamaan todellisuutta mahdollisimman suoraan ja totuudenmukaisesti "kuin kärpäsenä katossa" – siis ilman suunnittelua, käsikirjoitusta ja kysymyksiä tai edes jälkikäteistä kommentointia.

Samaan ydinryhmään kuuluivat Yhdysvalloissa Mayslesin ohella Richard Drew, Richard Leacock ja D. A. Pennebaker, joiden yhteinen dokumentti John F. Kennedyn esivaalitaistelusta (1960) on "direct cineman" läpimurtoteoksia.

Mayslesin läpimurto oli raamattukauppiaasta kertonut Salesman (1968), jonka hän teki pikkuveljensä, äänittäjä David Mayslesin kanssa. He olivat työpari vuoteen 1987, Davidin kuolemaan.

Salesmania seurasivat muun muassa Rolling Stonesin kohtalokkaasta rockkonsertista muistettava Gimme Shelter (1970) ja Grey Gardens (1976), tragikomedia rappeutuneessa lomakartanossa asuvasta erakoituneesta äidistä ja tyttärestä. Siitä on tehty muun muassa dokumentti, näytelmä, musikaali ja elokuva.

Veljeksillä oli lahja päästä poikkeuksellisen lähelle kohteitaan. Maysles selitti sitä osittain lapsuudellaan: keskittymis- ja kommunikaatiovaikeuksien takia hänestä kehkeytyi hyvä kuuntelija.

"[Haastateltavan] avautuminen perustuu luottamuksen luomiseen sekä tietysti siihen, ettei petä luottamusta. Kokemuksesta minun on helppo uskoa, että ihmisillä on suurempi tarve paljastaa kuin peittää", Maysles sanoi haastatellessani häntä New Yorkissa vuonna 2007 Helsingin Sanomiin.

Maysles teki toistakymmentä dokumenttia taiteilijoista ja muusikoista. Erityisen tärkeää oli yhteistyö taiteilijapari Christon ja Jeanne Clauden kanssa: veljekset tekivät kuudesta heidän ympäristöteoksestaan dokumentit, joista viimeiseksi jäi New Yorkin Keskuspuiston suuresta porttiprojektista kertonut The Gates (2007).

Viitisenkymmentä dokumenttia tehnyt Maysles työskenteli kuolemaansa saakka. Viime vuoden lopulla valmistui dokumentti 93-vuotiaasta muoti-ikoni Iris Apfelista, huhtikuussa tulee ensi-iltaan junissa kuvattu In Transit. Työn alla oli myös omaelämänkerta Handheld and From the Heart, jonka nimeen tiivistyy hänen mottonsa: käsivaralla ja suoraan sydämestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit