Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvaan Tähtitorninmäelle ja sieltä Stockmannin kellariin – tällainen oli koulupojan päivä, kun talvisota syttyi

Håkan Branders oli 11-vuotias, kun rehtori keskeytti matematiikan tunnin: "Nyt on sota. Koulu päättyy tähän."

Ihmiset
 
Outi Pyhäranta HS
Håkan Branders seisoo Tähtitorninmäellä. Kun talvisota syttyi, ruotsinkielisen Norssin rehtori komensi hänet ja noin 500 muuta koulun oppilasta tähän samaan paikkaan, koska aukiota pidettiin turvallisena.
Håkan Branders seisoo Tähtitorninmäellä. Kun talvisota syttyi, ruotsinkielisen Norssin rehtori komensi hänet ja noin 500 muuta koulun oppilasta tähän samaan paikkaan, koska aukiota pidettiin turvallisena. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Marraskuun viimeisestä päivästä 1939 piti tulla juhlapäivä, Antin eli Andersin nimipäivä. Päivänsankari Håkan Anders Ericson Branders sai aamulla lahjaksi suklaasikarin, jota hän ei kuitenkaan ennättänyt heti syödä. Ulkona oli kuulas sää ja pieni pakkanen.

11-vuotias Håkan käveli kotoa Töölöstä läpi heräävän Helsingin Kaivopuistoon. Siellä oli ruotsinkielinen Norssi, jonka toisen luokan oppilas hän oli. Hän, pieni herrasmies, jolla oli solmio ja kauluspaita.

Koulu oli syksyllä keskeytetty sodan uhkan takia ja taas alkanut, sillä uhkan piti olla ohi.

Kello 9 alkoi matematiikan tunti. Nuori opettaja oli etevä laskemaan päässään ja esitteli taitojaan. Aurinko paistoi kirkkaasti luokkaan.

Yhtäkkiä ovi vetäistiin auki. Ovella seisoi rehtori, professori Simolin. Hän oli aivan kalpea ja sanoi kuuluvalla äänellä: "Nyt on sota. Koulu päättyy tähän."

Helsinkiläisiä meni suojaan Esplanadilla ensimmäisen hälytyksen aikaan aamulla 30. marraskuuta 1939.
Helsinkiläisiä meni suojaan Esplanadilla ensimmäisen hälytyksen aikaan aamulla 30. marraskuuta 1939.

Tuosta koulupäivästä on jo pitkä aika, 75 vuotta ja kolme kuukautta, mutta Håkan Branders, 86, kertaa tarkasti päivän kulun. Välillä hän pitää taukoja, kerää voimia ja jatkaa sitten.

Rehtorin käskystä oppilaiden piti kokoontua Tähtitorninmäelle. Aukiota pidettiin turvallisena paikkana, ja niin 500 poikaa tiiraili kirkkaalle taivaalle.

Yksinäinen lentokone kaartoi poikajoukon ylitse. Heti ei erotettu, oliko se oma vai vieras. Pian selvisi, että se oli ollut tiedustelukone, joka oli etsinyt ensimmäisiä pommituskohteita.

Neuvostoliittolainen lentokone oli Norssin pojille ensimmäinen kosketus sotaan. Vanhimmat heistä joutuivat rintamalle ja monet menettivät henkensä.

Kello 11 aikoihin Håkanille tuli nälkä ja hän lähti kävelemään kotiin päin. Stockmannin tavaratalon kulmalla matka keskeytyi, sillä hänet komennettiin menemään tavaratalon kellariin. Sinne oli tehty asiakkaille tilapäinen väestönsuoja.

Håkan pujahti kellarista ulos ja jatkoi kotimatkaa. Elokuvateatteri Capitolin kohdalla hän näki kaksi miestä vartiossa. He olivat pukeutuneet pitkiin päällystakkeihin, mutta heittäneet hattunsa pois ja panneet päänsä suojaksi metallikattilat.

Näky oli niin hassu, että Håkan purskahti nauruun.

Kuka?

Häkan Branders

 Håkan Branders on 86-vuotias eläkkeellä oleva diplomaatti, joka asuu Helsingin Kruununhaassa.

 Hän on ollut muun muassa Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan pääsihteerinä vuosina 1975–1989 sekä Suomen suurlähettiläänä Islannissa vuosina 1989–1993.

Kun hän pääsi kotiin, pöydällä oli vain lappu, jossa käskettiin tulemaan kellariin.

Håkan muisti tärkeän asian. Suklaasikari oli aamun kiireessä jäänyt syömättä.

"Pistin poskeeni sen sikarin. Ajattelin, että käy miten käy, sikari on pelastettava."

Talvisota kesti 105 päivää marraskuun viimeisestä maaliskuun 13. päivään, jolloin rauha solmittiin. Rauhan teosta tulee tänään perjantaina 75 vuotta.

Ensimmäisen sotapäivän iltana Håkan, pikkusisko ja äiti pakenivat Helsingistä. Pitkästä päivästä jäi viimeiseksi mieleen, kun Hietalahden talot paloivat ja maantiellä vaelsi paljon ihmisiä.

Turvapaikka löytyi sukulaistalosta Pohjan pitäjästä. Parin viikon päästä vanhemmat päättivät lähettää lapset Ruotsiin.

Lapsia lähdettiin viemään Turkuun. Auto oli kesken matkan ajettava piiloon, sillä kahden neuvostoliittolaisen koneen huomattiin lähestyvän tien yläpuolella. Neuvostoliittolaisilla oli tapana ampua konekiväärillä autoja ja ihmisiä.

Kolme nopeaa

Sodasta ja rauhasta

1Talvisota

"Arvelen, että olen ajatellut talvisotaa myöhemmän elämäni jokaisena päivänä. Talvisodan jälkeen emme palanneet enää entiseen rauhalliseen Suomeen."

 

2Välirauha

"Koko ajan oli sellainen tunne, että tämä on vain välivaihe, koska venäläiset ryhtyivät pian talvisodan rauhan jälkeen painostamaan ja kiusaamaan meitä."

 

3Jatkosota

"Sodan alussa tuntui, että nyt korjataan vääryys, joka meille oli talvisodassa tehty. Niin ei sitten käynyt. Saimme karvaasti oppia, että suuret ovat suuria."

Turun satamassa kohtasi uusi kauhistuttava näky. Puutalot loimusivat pommitusten jäljiltä.

Laivaan koottiin arvokas lasti: satoja sotalapsia. Valot pimennettiin, ja laivaa saatteli vain pieni sota-alus. Piti koko ajan pelätä sukellusveneitä.

Matka tehtiin lumimyrskyssä ja se kesti yli vuorokauden.

"En unohda milloinkaan sitä hetkeä, kun näin ensimmäisen kerran Tukholman. Katsoimme pimeältä mereltä, miten kaupungin jouluvalot loistivat. Tukholma oli kuin satukaupunki."

Sisarukset vietiin sodan ajaksi virkamiesperheeseen Nyköpingiin, Tukholman eteläpuolelle.

Sijaisperheen arki ei poikennut kotioloista. Aamuisin syötiin kaurapuuroa, ja Håkan pantiin ruotsalaiseen kouluun.

Lapsia vaivasi kova koti-ikävä, mutta mieliala nousi, kun kuultiin hyviä uutisia Suomen rintamalta. Siellä saatiin voittoja, ja venäläisten eteneminen onnistuttiin pysäyttämään.

Ruotsalaiset valtasi auttamishalu. Järjestettiin keräyksiä ja juhlia. Tunnus kuului: "Finlands sak är vår."

Sotalapsista pidettiin huolta: tarjottiin karamelleja ja vapaalippuja elokuviin.

"Ruotsin valtio oli puolueeton, mutta ruotsalaiset olivat meidän puolellamme. Sen tunsi kaikkialla", Branders muistaa.

Oli suuri järkytys, kun yhtäkkiä tuli tieto rauhasta. Lapsetkin ymmärsivät, että Suomelle kävi huonosti: Viipuri ja suuri osa Karjalaa menetettiin.

Pian mielen täytti kuitenkin kotiin pääsyn odotus.

"Palasimme Bore-laivalla huhtikuussa Tukholmasta Turkuun. Laivamatka tehtiin valtavien jäälohkareiden keskellä."

 

Kuvakooste talvisodan viimeisestä päivästä, Kotimaa A 14–A 15.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit