Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ainoa täysipäiväinen dragartisti: Tissihuumori toimii, kuolleen laulajattaren esittäminen ei

Marko Vainion luoma dragartisti Miss Divet viettää 10-vuotisjuhlaansa

Ihmiset
 
Marko ansaitsee elantonsa pukeutumalla naiseksi
Marko ansaitsee elantonsa pukeutumalla naiseksi
Turkulainen Marko Vainio eli Miss Divet esittää työkseen kymmeniä julkkisnaisia Paula Koivuniemestä Lady Gagaan. Vainio uskoo, että dragviihteen huumori ei synny ainoastaan siitä, kun mies pukeutuu naiseksi. Mieshahmo kuten vaikka Antti Tuisku voi naurattaa yleisöä samalla tavalla kuin Katri Helena. Toimittaja: Toni Lehtinen, kuvaaja/ leikkaaja: Sami Kilpiö.

Marko Vainio riisuutuu ketterästi ja vetää päälleen mustan korsetin. Kireällä korsetilla on kaksi tehtävää: se puristaa laihalle turkulaismiehelle naisellisen vyötärön, ja sen yläosan täytteet tekevät hänelle b-kupin rinnat.

"Olen luvannut itselleni, että korsettia ei suurenneta kertaakaan. Jos kesällä tulee kiloja, niistä pitää päästä nopeasti eroon", Vainio hymähtää.

Hän on sovittamassa esiintymispukuja ompelija Sari Pirttimäen luona. Korsetin päälle tulee paljettipuku, jonka helmassa roikkuu kiiltäviä naruja.

"Näitä pitää lyhentää vielä reilusti. Tina Turnerilla narut ylettyvät juuri vesirajan alapuolelle", Vainio sanoo.

Paljettipuku ei ole ainoastaan Turnerin kuuluisa intiaanimekko. Tarrakiinnitteisen alaosan ansiosta se taipuu myös Celine Dionin juhlamekoksi. Turner ja Dion ovat Miss Divetin juhlaesityksen hahmoja. Miss Divet on Vainion luoma dragartisti.

Sami Kilpiö
"Suomalaiset esiintyjät pukeutuvat liian usein arkisesti. Ei lavalle voi nousta Zarasta ostetussa jakussa, jollaisia on jo ensimmäisellä katsomorivillä neljällä", Marko Vainio kertoo.
"Suomalaiset esiintyjät pukeutuvat liian usein arkisesti. Ei lavalle voi nousta Zarasta ostetussa jakussa, jollaisia on jo ensimmäisellä katsomorivillä neljällä", Marko Vainio kertoo.

Miss Divet on Suomen ainoa täysipäiväinen dragartisti. Osa-aikaisiakin on vain muutamia: Jarkko Valtee tekee esimerkiksi radiohommia ja Jukka Kuronen teatteritöitä. "Pidin kollegoita urani alkuaikoina kilpailijoina, mutta nyt haluaisin, että alalle tulisi lisää tekijöitä. Drag-viihde tuntuu elävän nykyään noususuhdanteessa."

Kiitos buumista pitää osoittaa osaltaan Marja Tyrnille ja Kissi Vähä-Hiilarille eli MTV3:n Putous-ohjelman miesnäyttelijöiden naishahmoille.

Vainio saa valtaosan tuloistaan esiintymällä erilaisissa yritysjuhlissa. Näitä keikkoja tavoittelevat myös Vainion todelliset kilpailijat eli mentalistit, imitaattorit ja stand up -koomikot.

"Joskus ennen yrityskeikkaa minulle aletaan kertoa firman historiikkia, jotta ottaisin näitä tietoja esitykseen mukaan. Silloin joudun toteamaan, että vaikka puhuisitte mitä, minun Katri Helenani laulaa taustanauhalta aivan samaan tapaan."

Drag-esityksen perusidea on tietenkin naiseksi pukeutuminen. Puolen tunnin firmakeikalla Vainio esiintyy, tanssii ja pelleilee 20 eri hahmona taustanauha äänimaisemanaan. Hän hoitaa nykyään kaikki roolipukujen vaihdot yleisön edessä.

"En voi jättää yleisöä hetkeksikään, sillä puhelimia kaivellaan saman tien taskuista, ja yleisön huomio kiinnittyy muualle."

Vain osa esityksen hahmoista on karrikoituja, suurin osa on mahdollisimman tunnistettavia ja aitoja. Toimivalla hahmolla onkin tunnistettava maneeri. Koska Katri Helena räpyttelee silmiään herkän laulun aikana, dragartisti räpyttelee silmiään potenssiin kymmenen.

"Katri Helena tuli sanomaan erään esityksen jälkeen, että hän aikoo päästä silmien räpyttelystä eroon. Huudahdin, että ei missään nimessä. Se on osa häntä itseään, ja sitä paitsi ilman maneereita minulta lähtisivät työt."

Marko Vainio Miss Divetinä vuonna 2005.
Marko Vainio Miss Divetinä vuonna 2005.

Katrihelenat ja paulakoivuniemet eivät yksin riitä, joten uusia hahmoja on etsittävä jatkuvasti. Ulkomaalaiset artistit takaavat esitykselle näyttävyyden. Esimerkiksi Lady Gagasta Vainiolla on ollut jo viisi eri pukuversiota.

Aina dragesityksen ulkomaalainen hahmo ei tarvitse väriloistoa. Rohkeista kuvistaan tuttu laulaja Miley Cirus kekkuloi Vainion esityksessä ihonmyötäisessä nakupuvussa, johon on ommeltu nännit.

"Tissihuumori toimii vuodesta toiseen", Vainio naurahtaa.

Hän pyrkii pitämään esityksen huumorin sopivan mustana, mutta ei liian ronskina. Toki yritysjuhlissa huumori on erilaista kuin yökerhoissa.

Huumorilla on rajansa, joten Vainio on haudannut vuosien varrella muutaman hahmon. Esimerkiksi Amy Winehouse -asu on naftaliinissa.

" Winehousen kuoleman jälkeisen suruajan jälkeen kokeilin hahmoa, mutta se ei enää naurattanut. Tässä työssä toivoo, että uudet mielenkiintoiset tähdet pysyisivät hengissä."

Vainion mukaan suomalaisyleisöt ovat tottuneet kymmenessä vuodessa dragviihteeseen. 2000-luvun puolella joku saattoi tulla kysymään, onko Vainion drag-show samanlainen kuin Thaimaassa.

"Siis sellainen ladyboy-esitys."

Vainio sai myös uran alkuaikoina naisten vaatteista pitäviltä miehiltä kyselyjä, millaisia sukkahousuja kannattaisi ostaa. "Ne ovat loppuneet. Naiset tulevat joskus kyselemään meikkivihjeitä, mutta eihän niitä minulta saa. Osaan tehdä vain vahvan lavameikin, siinä kaikki".

 

Marko Vainion 10-vuotisjuhlaesityksen toinen näytös Sigyn-salissa Turussa tänään lauantaina 14. 3. Juhlaesitys nähdään myös Savoy-teatterissa Helsingissä 9. 5.

Toni Lehtinen HS
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit