Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osuuspankkivaikuttaja oli sisukas neuvottelija

Taisto Joensuu 1937–2015

Ihmiset
 
Reijo Karhinen Pauli Komi
Taisto Joensuu
Taisto Joensuu

Toimitusjohtaja Taisto Joensuu kuoli 9. helmikuuta Helsingissä 77-vuotiaana sairauden uuvuttamana. Hän oli syntynyt 14. huhtikuuta 1937 Alajärvellä.

Taisto Joensuu oli pitkäaikainen ja merkittävä osuuspankkivaikuttaja. Vuosina 1988–1996 hän työskenteli toimitusjohtajana Osuuspankkien Keskusliitossa (OKL), joka oli OP Ryhmän nykyisen keskusyhteisön OP Osuuskunnan edeltäjä.

Joensuu tunsi OP Ryhmän ruohonjuuritasolta huipulle. Hänen isänsä hoiti Jussilan sukutilan peräkamarissa pientä Paalijärven Osuuskassaa koko sen toiminta-ajan 1921–66.

Joensuun johtovastuu OKL:ssa osui pankkialan voimakkaan murroksen vuosiin. Finanssialan sääntelyä purettiin 1980-luvun lopussa, mikä tarjosi pankkien näkökulmasta monia uusia liiketoimintamahdollisuuksia, mutta johti myös vakaviin ylilyönteihin ja lopulta pankkikriisiin. OP Ryhmä suhtautui uusiin mahdollisuuksiin pidättyväisesti, mutta lama ja pankkikriisi kouraisi myös monia osuuspankkeja.

Joensuun rooli oli voimakkain pankkikriisin selvittelyvaiheessa. Vuonna 1993 neuvoteltiin ja toteutettiin säästöpankkien (SSP:n) terveen liiketoiminnan myynti OKL:lle, SYP:lle, KOP:lle ja PSP:lle. Joensuulla oli OP:n pääneuvottelijana keskeinen rooli tässä prosessissa. Hänen kerrotaan olleen neuvotteluissa pohjalaiseen tapaan peräänantamaton ja sisukas.

Yhtä tärkeä tehtävä Joensuulla oli oman OP Ryhmän rakenteen uudelleenjärjestelyissä. Hän oli suunnittelemassa järjestelyitä, joiden avulla OP Ryhmän vaikeuksiin joutuneiden pankkien vastuut voitiin hoitaa ryhmän sisällä ilman ulkopuolista tukea.

Lisäksi Joensuu näki jo tuolloin välttämättömäksi tiivistyvään rakenteeseen ja yhteisvastuuseen perustuvan yhteenliittymämallin, joka otettiin OP Ryhmässä käyttöön 1997. Itse hän jäi eläkkeelle 1996.

Johtajana Taisto Joensuu oli pidetty, aktiivinen, analyyttinen ja yhteisöllisyyteen kannustava. Ihmisenä ja työtoverina hän oli ystävällinen, helposti lähestyttävä ja myönteinen.

Nuoruusvuosina Joensuu oli lahjakas urheilija, kansallisen tason seiväshyppääjä ja Alajärven Ankkurien edustusjoukkueen pesäpalloilija. Hän oli myös Suomen Pesäpalloliiton puheenjohtaja vuosina 1987–91.

Lisäksi Joensuu oli lahjakas laulaja ja musiikin ystävä, jolle ooppera ja muu laulumusiikki olivat tärkeitä koko elämän ajan. Iltatilaisuuksissa hän saattoi esittää työtovereilleen mielikappaleensa Anniina.

Reijo Karhinen
Pauli Komi
Kirjoittajat ovat Taisto Joensuun työtovereita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit