Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juristi kehitti ulosottotoimea

Pekka Louekoski 1943–2014

Ihmiset
 
Juhani Toukola
Pekka Louekoski
Pekka Louekoski

Helsingin ulosottoviraston eläkkeellä ollut johtava kihlakunnanvouti, oikeustieteen kandidaatti Pekka Louekoski kuoli sairauskohtaukseen Espoossa 16. joulukuuta 2014. Hän oli 71-vuotias, syntynyt 11. helmikuuta 1943 Kuusamossa.

Nuoruutensa Kerimäellä asunut Louekoski valmistui Helsingin yliopistosta juristiksi 1971 ja työskenteli verohallinnon palveluksessa. Hänen tehtävänsä keskittyivät veronperintään.

Kun valtiolla ei ollut juuri yhtään virkamiestä ulosottolaitosta kehittämässä, perustettiin Ulosottokäytännön kehittämistoimikunta, sittemmin nimeltään Ulosottoasiain neuvottelukunta. Louekoskesta tuli sen päätoiminen sihteeri ja hän siirtyi verohallinnosta ensimmäiseksi kokopäivätoimiseksi ulosottovirkamieheksi oikeusministeriöön.

Vuonna 1980 presidentti Urho Kekkonen nimitti hänet ulosoton ylitarkastajan virkaan. Kun presidentti tuli nimityksissä Louekosken kohdalle, nuija pysähtyi ilmaan ja Kekkonen totesi hämmästyneenä: "Ulosoton ylitarkastaja. Siinäpä rohkea mies!"

Ministeriössä ulosottotoimi organisoitiin myöhemmin omaksi toimistoksi, jonka päällikkönä Louekoski työskenteli. Vuonna 1990 hän siirtyi kaupunginvoudiksi Helsingin ulosottovirastoon. Viraston päällikkönä hän oli 2001–2006, eläkkeelle siirtymiseensä saakka.

Louekoski oli ulosottotoimen keskeinen kehittäjä. Merkittävin hänen ansionsa on hajallaan olleen ulosotto-organisaation saaminen kokonaan oikeusministeriön alaisuuteen.

Se merkitsi alan nopeaa kehittymistä sekä tehokkuuden ja tuottavuuden nousua. Louekoskella oli huomattava rooli myös ulosoton atk-järjestelmän kehittämisessä.

Esimiehenä ja työtoverina Louekoski oli työteliäs, avulias, helposti lähestyttävä ja asiaansa uskoessaan peräänantamaton. Henkilöstön hyvinvointia tuettiin perustamalla yhdessä Suomen Lääkäriliiton kanssa kuntosali yhteisen virastotalon alakertaan.

Louekoski sai ansioistaan muun muassa Suomen Leijonan komentajamerkin ja oikeuslaitosmitalin.

Pekka Louekoski oli huolehtiva ja kannustava puoliso ja kolmen tyttären isä. Erityisen rakkaita hänelle olivat kaksi tyttärentytärtä, joiden kanssa hän käytti aikansa liikkuen, pelaten, lukien ja kekseliäin leikein. Hän harrasti monipuolisesti kuntoliikuntaa.

Kesäisin hän teki Kesälahden mökillä Puruveden rannalla vaimonsa kanssa mielellään piha- ja ulkotöitä. Siellä ihailtiin auringonlaskun maisemaa, Pohjois-Karjalan kaunista luontoa ja kesäiltojen täydellistä hiljaisuutta.

Juhani Toukola
Kirjoittaja on
Pekka Louekosken työtoveri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit