Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suosittu pakinoitsija kirjoitti dekkareita ja sanoitti ikivihreän

Mikko Haljoki 1936–2015

Ihmiset
 
Tuomo Pöntynen
Mikko Haljoki
Mikko Haljoki

Toimittaja, kirjailija, pakinoitsija, sanoittaja Mikko Haljoki kuoli Hämeenlinnassa 20. helmikuuta. Hän oli 78-vuotias, syntynyt Anjalassa vuonna 1936.

Haljoki työskenteli koko ikänsä erilaisissa lehtialan tehtävissä, toimittajana vuodesta 1962, muun muassa Viikkosanomissa ja VIP-lehdessä. MTV:ssä hän työskenteli asiaohjelmajaoston jaospäällikkönä.

Muutettuaan vuonna 1971 Hämeenlinnaan, "vähän kauemmaksi Helsingin ja Tampereen hulinoista", kuten hän itse luonnehti, Haljoki teki työtä freelance-toimittajana sekä aikakauslehtiin että televisioon.

Työtä riitti, kunnes tuli 1990-luvun alan lama. Se iski myös aikakauslehdistöön. Vakinaisia toimittajia vähennettiin ja freelancereiden käyttö romahti. Juttuja piti ruveta tyrkyttämällä myymään, mikä ei oikein sopinut Haljoen luonteelle. Tilanne jatkui vuosikausia.

Haljoki oli myös kirjailija. Hän kirjoitti muun muassa dekkarit Nuori, ikävöity kuollut, Tonttujoukko varpahillaan ja Kadonneitten hotelli. Yhdessä Jouko Sorjasen kanssa Haljoki kokosi kirjan Sano teeveesti vaan: hymyä, huulta ja herjaa kuvaruudun maailmasta.

Yksi Seura-lehden luetuimmista palstoista olivat Mikkosedän pakinat, joita Haljoki kirjoitti vuosikausia. Niistä hän toimitti myös pakinakokoelman.

Lisäksi Haljoki sanoitti lauluja, esimerkiksi Rauno Lehtisen säveltämän, ikivihreän Toiset meistä -kappaleen. Kun se soi Haljoen kantaravintolan kovaäänisistä Hämeenlinnassa, kaikki läsnäolijat tiesivät sanoittajan istuvan keskuudessaan.

Mikko Haljoelle myönnettiin valtion ylimääräinen sanomalehtimieseläke.

Haljoki tunnettiin yhteiskunnallisesti valistuneena, tietorikkaana ihmisenä, joka ei aina kätkenyt tietojaan vakan alle. Omista saavutuksistaan hän ei halunnut puhua. Jos joku ryhtyi häntä kehumaan, huitaisi Mikko kädellään: mitä noista vanhoista.

Viimeinen keskusteluni Haljoen kanssa käytiin puhelimitse. Siinä yhteydessä syntyi kahden minuutin väittely ikääntyneille entisille toimittajille sopivasta aiheesta: käytetäänkö muotoa kiikari vai kiikarit. Soromnoo, päätimme kaikkien puolesta. Kelvatkoot molemmat.

Tuomo Pöntynen
Kirjoittaja on Mikko Haljoen ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit