Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sakari Timonen toi Papa-kokeen New Yorkista Suomeen, vaikka asiantuntijat olivat epäuskoisia

Tänä päivänä Papa-kokeella pystytään ennaltaehkäisemään jopa 80 prosenttia kohdunkaulansyövistä

Ihmiset
 
Sirpa Räihä HS
Sakari Timonen seuraa edelleen aktiivisesti uutisia ja on erittäin huolestunut Suomen nykyisestä henkisestä ja taloudellisesta tilanteesta.
Sakari Timonen seuraa edelleen aktiivisesti uutisia ja on erittäin huolestunut Suomen nykyisestä henkisestä ja taloudellisesta tilanteesta. Kuva: Sirpa Räihä HS

Ensimmäinen maailmansota ei ollut vielä saavuttanut puoltaväliään, kun Suomen suuriruhtinaskunnan itärajan tuntumassa sijaitsevaan pieneen Nurmeksen kauppalaan syntyi poikavauva, joka pian ristittiin Sakari Timoseksi. Timosen edellytykset elämään olivat materiaalisessa mielessä keskimääräistä paremmat, kuuluihan hänen kauppiasisänsä omistavaan luokkaan.

Mutta vielä materiaalisiakin edellytyksiä tärkeämpiä vauvan tulevalle elämälle taisivat olla sairaanhoitajana työskennelleen äidin elämänohjeet. Tai niin Timonen ainakin itse ajattelee.

Kolme nopeaa

Tärkeimmät uran aikana tapahtuneet käänteet

1. "Synnytyskuolleisuuden lasku. Synnytyksissä kuolee nykyään radikaalisti vähemmän sekä lapsia että äitejä kuin minun urani alussa."

 

2. "Naisille tyypillisiä syöpiä pystytään nykyään ehkäisemään paljon entistä paremmin."

 

3. "Sosiaalisen lääketieteen nousu. Potilaita kohdellaan tänä päivänä paljon paremmin kuin ennen."

Äiti Siiri Timonen kannatti terveellisiä elämäntapoja, monipuolista ruokailua ja aktiivista liikuntaa. Niinpä Sakari Timonen kävelee nytkin, sata vuotta syntymänsä jälkeen, omin jaloin Helsingin Kulosaaressa sijaitsevan kotinsa keittiönpöydän ääreen ja alkaa kertoa tarinaansa.

"Kyllä se on hyvä elämä ollut", Timonen sanoo.

Erilaisia vaiheita Timosen elämästä ei ainakaan ole puuttunut. Jo ennen kuin Timonen siirtyi työelämään, Suomessa ehti tapahtua monenmoista, kolme sotaa esimerkiksi.

"Vapaussodan näin pienenä poikasena. Muistan ihmiset nälkäjonoista, mutta en tietenkään juuri ymmärtänyt, että mistä siinä oli kyse", valkoiseen perheeseen syntynyt Timonen kertoo.

Vuonna 1939 alkoi sitten talvisota ja vuonna 1941 jatkosota. Niissä Timonen palveli pataljoonan lääkärinä. Hän oli ehtinyt aloittaa lääketieteen opinnot Helsingissä muutamaa vuotta ennen talvisodan syttymistä.

"Pääosin rintamalla annettiin ensiapua. Plasmansiirtoja ja verensiirtoa", Timonen sanoo.

Välillä lääkäripula johti poikkeuksellisiin tilanteisiin. Talvisodassa Timonen joutui leikkaamaan sotilaan, jonka kallon kranaatinsirpale oli halkaissut.

Lääketieteen opintoja oli takana vasta kaksi vuotta, mutta kokeneempia lääkäreitä ei ollut saatavilla.

"Leikkasin auki, ongin sirpaleen pois ja ompelin kiinni. En tiedä, miten selvisi", Timonen muistelee.

Koska Timosen joukko-osasto koostui pääosin Pohjois-Karjalan miehistä, hoidettavaksi tuli jatkuvasti myös oman kylän poikia – vanhoja ystäviä ja tuttuja. Sen muisteleminen saa silmät vieläkin kostumaan.

"Ikävä oli nähdä heidän tuhoutumisensa."

Sodan jälkeen kuolema vaihtui elämäksi. Timonen oli opintojensa aikana tutustunut muutamaan poikkeuksellisen inhimilliseltä vaikuttavaan lääkäriin ja koska nämä olivat gynekologeja, hän päätti itsekin erikoistua alaan.

Vuonna 1953 hän matkusti New Yorkiin Rockefeller-säätiön tarjoaman tutkijastipendin turvin. Tutkimuslaitosta vastapäätä työskenteli kreikkalainen Georgios Papanicolaou, jonka käänteentekevästä solututkimuksesta Timonen oli lukenut lääketieteellisistä julkaisuista.

"Otin häneen puhelinyhteyden ja kysyin, että voisinko tulla kurssille. Mutta hän sanoi, että ei teidän tarvitse kurssille tulla. Minä annan avaimen, niin voitte tulla milloin vaan tutkimaan näytteitä", Timonen sanoo.

"Aloin sitten ravata hänen laboratoriossaan."

Suomeen palattuaan Timonen oli vakuuttunut Papanicolaoun kehittämän kohdunkaulansyövän esiasteita havainnoivan Papa-kokeen tehokkuudesta ja alkoi soveltaa sitä käytäntöön Hyksin Naistenklinikalla.

"Kohdunkaulansyöpä syntyy hitaasti ja näkyy useimmiten solujen olemuksesta ja jakaantumisesta. Papa-kokeen avulla se voidaan havaita jo siinä vaiheessa, kun se on syntymässä, mutta ei ole vielä tauti", Timonen kertoo.

Aluksi asiantuntijat suhtautuivat koko kokeen tehokkuuteen epäuskoisesti, mutta pikkuhiljaa vastustus alkoi murtua.

1960-luvun lopulla Papa-kokeita tehtiin jo 97 prosentille suomalaisista naisista ja tänä päivänä menetelmällä pystytään ennaltaehkäisemään jopa 80 prosenttia kohdunkaulansyövistä.

Vuodet 1968–1978 Timonen työskenteli Naistenklinikan ylilääkärinä sekä naistentautien ja synnytysopin professorina Helsingin yliopistossa. Sitten hän jäi eläkkeelle.

Eläkepäivät ovat kuluneet leppoisasti, koska kunto on ollut hyvä. Kaksi vuotta sitten 96-vuotiaana kuolleen Lea -vaimon kanssa pelattiin vielä kahdeksankymppisinäkin tennistä. Liikuntakyvyn heikkenemisen jälkeen päivät ovat täyttyneet kirjojen ja lehtien lukemisella. Syntymäpäiviään hän viettää lähipiirissä.

Kokonaisuutena maailma on Timosen mielestä muuttunut hänen elinaikanaan parempaan suuntaan. Itsekkyyttä on liikaa, mutta demokratiaa paljon entistä enemmän.

"Ja naisten asema on ihan toisenlainen kuin ennen vanhaan."

Sitten hänen silmänsä osuu kaapin päällä olevaan vanhaan kuvaan. Siinä on nuori ruudulliseen mekkoon pukeutunut nainen.

"Tuo on äitini. Hän eli 97-vuotiaaksi. Meillä on tätä pitkäikäisyyttä suvussa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit