Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Aikoinaan lautainen juttu

Ihmiset
 
Neittamo Oy
Missä rakennetaan taloa ja milloin kuva on otettu?
Missä rakennetaan taloa ja milloin kuva on otettu? Kuva: Neittamo Oy
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu

Niukka saalis, mutta kelpo osumisprosentti. Näin voisi luonnehtia viime viikon Bongaa paikka -lukijakilpailun vastaussatoa.

Vajaan 30 vastauksen joukossa oikeita oli yli puolet. Saavutus oli hyvä, sillä arvoitus oli kauniisti sanottuna haasteellinen. Siitä kertoo se, että rakennuksen tunnistaneet olivat useimmiten olleet siellä itse joskus töissä.

Tammikuun 14. päivä 1972 otettu kuva on Vantaan Jokiniemessä sijaitsevasta silloisesta Maatalouden tutkimuskeskuksesta. Nykyisin rakennus on osa Luonnonvarakeskusta (Luke).

Tutkimuskeskus oli Riku Hyvärisen isän työpaikka.

"Rakennuksena se oli jännittävä, joskin akateemisen unelias paikka, jonka hämärillä käytävillä naksahtelivat suuret kellot minuutin välein. Vitriineissä olevat ja vierailijoille näytteille asetetut maanäytteet saivat jakamattoman huomioni."

Huvittavimman yksityiskohdan Hyvärinen löysi pohjakerroksen pienestä lattiakaivosta.

"Sen molemmille puolille oli luonnosteltu keltaisella maalilla kengänpohjakuviot nähtävästi äärimmäistä hätätilannetta varten."

Ritva Vanhanen on työskennellyt paikalla vuodesta 1971 lähtien.

"Vuonna 1964 valmistuneessa laboratoriorakennuksessa toimivat kasvitautien-, tuhoeläin- ja maantutkimuslaitokset. Kuva lienee otettu joskus 1960- tai 1970-luvulla. Sen voi päätellä autoista – ilmeisesti Lada ja Volga – sekä juuri istutetuista marjakuusista."

Nykyisin marjakuuset yltävät katon yläpuolelle, vaikka ne ovatkin katkenneet pari kertaa lumen painon alla.

Kasvimuistoja on myös Tiina Niemisellä. "Kuvassa vasemmalla olevien mäntyjen taakse istutetut kaksi vuorimännyn taimea ovat kasvaneet isoiksi pensaiksi", kertoo Nieminen.

"Heti kuvan ulkopuolella vasemmalla sinnittelee pieni ihme, syreenipensaiden suojaama valkoakaasia (Robinia pseudacacia L.). Se jäi 1990-luvun puolivälissä taivasalle, kun kasvihuonesiipi purettiin pois."

Piti vähän aikaa tuijottaa kuvaa ennen kuin välähti, että siinähän on oma työpaikka, kirjoittaa Marjatta Joutsimäki.

"Kuva voisi olla 60-luvulta, koska japaninmarjakuuset näyttävät vasta istutetuilta. Nyt ne peittävät koko seinän."

Joutsimäki aloitti työt vuonna 1993, jolloin rakennuksessa toimi Metsäntutkimuslaitos. "Silloisen työhuoneeni ikkuna on kuvassa reunimmainen oikealla."

Maija Rouskulle tutkimuskeskuksen koeviljelmät tulivat tutuiksi useana kesänä kesätöissä. "Tuolloin ajattelin porkkanapenkkien harventamisen olevan tylsintä mitä tiedän, mutta mitenkä mukavaa puuhaa se nykyään onkaan", kirjoittaa Rousku.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Hannele Nikanderin. Hän saa Annika Christensenin ja Ulrica Otterlingin teoksen Ruukkupuutarha – iloa ympäri vuoden (Minerva).

Tämän viikon arvoituksessa nousee talo. Milloin ja missä kuva on otettu? Entä tiedätkö, mitä talossa on tapahtunut ja onko sinulla paikasta omakohtaisia muistoja?

Kotikulmilla-palstalle puolestaan etsitään tällä hetkellä lukijoiden kuvia Tikkurilasta. Kuvia kaikilta vuosikymmeniltä voi lähettää osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. 

 Lähetä vastauksesi 19. maaliskuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kirjoita otsikoksi Bongaa paikka. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Maatalouden tutkimuskeskus sijaitsi Tikkurilassa vuonna 1972.
Maatalouden tutkimuskeskus sijaitsi Tikkurilassa vuonna 1972.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit