Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viimeinen Tapperin taiteilijaveljeksistä

Yrjö Tapper 1932–2014

Ihmiset
 
Kirsi Tapper
Yrjö Tapper
Yrjö Tapper

Lavastaja Yrjö Tapper kuoli 82-vuotiaana Tampereella 29. joulukuuta 2014. Hän oli syntynyt 19. elokuuta 1932 Saarijärvellä. Yrjö Tapper oli nuorin saarijärveläissyntyisistä Tapperin taiteilijaveljeksistä. Hänen veljiään olivat kirjailija Marko Tapio, kirjailija Harri ja kuvanveistäjä Kain.

Yrjö Tapper teki elämäntyönsä lavastajana. Hän aloitti lavastajana Tampereen teatterissa, siirtyi sitten Suomen kansallisteatteriin ja myöhemmin Porin teatteriin. Vuonna 1973 hän palasi takaisin Tampereen teatteriin, josta jäi eläkkeelle vuonna 1994.

Tapper oli suuri kaunokirjallisuuden ystävä ja luki paljon jo ammattinsakin puolesta. Hän toimi usein kirjailijaveljiensä luotettuna ja arvostettuna kotikriitikkona ennen kuin tekstit lähtivät kustantajille. Kesäisin Tapper palasi kotiinsa Juholaan Saarijärvelle. Kuitenkin heti näyttämökauden päätyttyä hän matkusti joksikin aikaa lomalle Keski-Eurooppaan.

Urheilu oli Tapperin veljeksille lapsuudesta asti tärkeä osa elämää. Hiihto oli päälaji. He kaikki kuuluivat Saarijärven Pullistukseen.

Vuonna 1945 Veli Saarinen kävi Saarijärvellä opastamassa Pullistuksen nuoria. Hän opetti sauvoitta hiihtämistä sekä kaksitahtisen ja nelitahtisen vuorohiihdon. 1955 Marko, Kain ja Yrjö tekivät maakuntaviestissä ihmeteon: he kilpailivat tasapäisesti Tapio Mäkelän, Urpo Korhosen ja Veikko Hakulisen kanssa, vaikka nämä olivat olympiatason kultamitalimiehiä.

Vielä ikämiehinä Yrjö ja Kain osallistuivat Sulkavan Soutuun parisoudussa ja sijoittuivat palkinnoille muutamana vuonna.

Yrjö Tapper oli ystävällinen ja hillitty. Hän aiheutti monesti hämmennystä suorilla kommenteillaan. Tapperilla ei ollut tapana mielistellä ketään. Hän arvosti perheenjäsentensä tavoin luonnonläheisyyttä ja aitoutta.

Tapperin veljesten kotitila Juhola on nykyisin museoitu ja se kuuluu Saarijärven museon kulttuurikohteisiin. Juhola on avoinna yleisölle kesäviikonloppuisin.

Toimin toisena kesäoppaista. Meiltä oppailta kysellään kaikenlaista: mitä tapperius on, missä on koski, onko täällä käärmeitä? Ensi kesänä laitamme kynttilän tuvan pöydälle kunnioittamaan Yrjö Tapperin muistoa.

Yrjö Tapperin uurna on laskettu sukuhautaan Saarijärvelle. Hautakivi on toisinto Kainin Surumarssi-veistoksesta. Kiven päätyyn on jo kaiverrettu nimet poismenojärjestyksessä: Vihtori, Marko, Aino, Kain, Harri. Nyt on viimeisen vuoro. "Laita yksi verenpisara, ei muita kukkia", neuvoi veljesten äiti Aino minua ennen kuolemaansa.

Kirsi Tapper
Kirjoittaja on
Yrjö Tapperin veljentytär

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit