Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasemmistoliiton Annika Lapintie katuu 1990-luvun leikkauksia

Eduskuntaryhmänsä puheenjohtajan mukaan vuonna 2011 ei ollut vaihtoehtoja: Kataisen hallitukseen kannatti mennä

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Mika Ranta HS
"Aina Vasemmistoliiton mennessä hallitukseen puolueen ristiriidat pulpahtavat esiin", Annika Lapintie sanoo kokemuksesta.
"Aina Vasemmistoliiton mennessä hallitukseen puolueen ristiriidat pulpahtavat esiin", Annika Lapintie sanoo kokemuksesta. Kuva: Mika Ranta HS

"Turku, sehän on maailman paras paikka", Annika Lapintie tokaisee hymy huulessa.

Tänään 60 vuotta täyttävä kansanedustaja on jo 20 vuotta reissannut töihin Helsinkiin, mutta sydän sykkii yhä täysillä kotikaupungille.

Kolme nopeaa

Lainsäätäjän lempihankkeet

1 Työmarkkinatuen

kohennus

"Hallituksessa 2011–14 saimme aikaan, että työmarkkinatuesta poistui puolisovähennys. On huomattava toimeentulo- ja periaatekysymys, että puolison tulot eivät enää leikkaa toisen puolison tukea." 

 2 Lapsen oikeus

päivähoitoon

"Toivon, että uusi hallituskin pitää yllä päivähoito-oikeuden. Lapsen on hyväksi saada nauttia varhaiskasvatusta, vaikka toinen tai kumpikin vanhemmista olisi kotona." 

 

3 Harmaan talouden ja veronkierron torjunta

"Nämä saatiin hallitusohjelmaan 2011. Pieni askel otettiin, kun rakennustyömailla on nyt pakko olla verotusnumero näkyvillä. Suurempi askel olisi, että Suomesta voittonsa keräävätkin maksaisivat veronsa tänne."

"Jotkut moittivat meitä nurkkapatriooteiksi, mutta Turussa ollaan avaria ja suvaitsevaisia. Kaupunki on kaksikielinen, ja paljon on muualtakin tulleita", hän jatkaa.

Lapintie syntyi ja kasvoi Aurajoen kaupungissa, luki siellä juristiksi, avioitui ja sai kaksi lasta, toimi lakimiehenä ja meni politiikkaan.

Hän on varttunut työläisperheessä, ja kotona pidettiin arvossa lukemista, koulunkäyntiä ja sivistystä. Vuodet oppikoulussa ja yliopistossa olivat hänelle mieluisia ja vaivattomia.

Varhaisteininä kuvaan astuivat yhteiskunnan ja maailman asiat.

Vasemmalle häntä veivät voimakkaimmin 60-luvun yleiset sytykkeet: kolmas maailma, Afrikan nälkäänäkevät lapset, Vietnam. . .

"Mutta vältin ylenpalttista hurmoshenkeä."

Turku antoi myös aihetta politikoida.

"1980-luvun alussa oli iso kampanja Turun Vartiovuoren suojelemiseksi, johon osallistuin. Siitä lensin sisään kunnallispolitiikkaan."

Eduskuntaan Lapintie ponnisti 1995. Vasemmistoliiton riviedustajalle oli kovin paikka joutua heti hyväksymään toimia, joihin oma puoluekin sitoutui Lipposen hallituksessa.

Ensimmäisellä kaudellaan Lapintie ei vielä kylliksi tohtinut pistää hanttiin. Asiat kierrätettiin lähinnä vain nuijankopautusta varten eduskuntaryhmässä.

"Olihan se kamalaa olla siunaamassa niitä pankkikriisin jälkisäästöjä. Kiistaton virhe oli, että juuri pienituloisten etuuksista ja eläkkeistä leikattiin", hän tuskailee yhä.

"Siitä sitten kuulimmekin pitkään ja ansaitusti kansan suusta."

Lapintie vertaa silloista talouslamaa ja hallitusvastuuta tilanteeseen, jossa oma puolue meni uudelleen kriisiajan hallitukseen keväällä 2011. Yhtäläisyyttä on, jos eroavaisuuksiakin.

Erään vissin eron hän näkee:

"Keväällä 2011 aloitti Kataisen vasemmistohallitus. Saimme ohjelmaan painavia sosiaalisia kohtia, joten mukaan kannatti mennä. Haaveiksi olisivat muuten jääneet työttömyysturvan korotus, harmaan talouden torjunta ja puolustusrahojen indeksiautomaatin poisto."

Hallituksesta oli vuosi sitten pakko lähteä pääpuolueiden kajotessa pyhimpiin sosiaalietuihin, kuten lapsilisiin.

Lapintie on johtanut eduskunnan vassariryhmää peräti yhdeksän vuotta. Ei kaikkein leppoisin homma, mutta eräät läheltä seuranneet luonnehtivat häntä lehmänhermoiseksi ihmiseksi. Hän ei kuulemma suutu koskaan.

"Taidan olla melko pitkäpinnainen. Töissä en polta päreitäni, kiukuttelen sitten kotona."

Ryhmänjohtajan työtä sinänsä hän arvostaa, sillä politiikanteko on kallistunut yhä enemmän eduskuntaan ja ryhmiin päin, etäämmäs puoluetoimistoista. Se korostaa ryhmyrinkin merkitystä.

Lapintie istuu ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä, ja on sikäli määrittämässä puolueensa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Perusvalinta ei yllätä:

"Natoon ei Suomen tule liittyä, se vain lisäisi turvattomuutta."

Mutta:

"Turvallisuusyhteistyö Ruotsin kanssa on kiintoisa ajatus. Sehän voisi jopa jarruttaa puolustusbudjetin hillittömiä nousupaineita, jos joitakin kustannuksia jaettaisiin Ruotsin kanssa."

Sitä vastoin EU-armeijan hän nimeää oitis kuopattavaksi ideaksi.

Venäjän synnyttämän kriisin tiimoilta Lapintien puheessa vilisee ilmaisuja, kuten "Suomen heikentynyt turvallisuustilanne" ja "todella huolestuttava".

Vuoden aikana koetut käänteet korostavat EU:n harmonisen ulkopolitiikan tarvetta. "Nyt se on aika onnetonta."

Unionin yhtenäinen ulkopolitiikka edellyttäisi Lapintien mukaan sitä, että EU:lla olisi myös omat edustustot kaikkialla.

Venäjän talouspakotteiden takana on pysyttävä, Lapintie painottaa. Hän ei nyt näe muuta tepsivää keinoa, jolla Kreml saataisiin tosissaan neuvottelupöytään.

Syntymäpäiväänsä Annika Lapintie sentään malttaa viettää – ja turkulaisittain. Hän tarjoaa tänään kansalaisille lettuja Turun kauppatorilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit