Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heikki Takkunen on auttanut yli 230:tä seksuaalirikoksista tuomittua muuttumaan – tulokset ovat todella hyviä

Psykologi työskentelee nykyään Riihimäen vankilassa, jossa hän vetää Stop-ryhmäterapiaa

Ihmiset
 
Venla Rossi
Kari Pullinen
Heikki Takkunen katsoo vankien tilannetta kokonaisuutena. Ryhmien lisäksi hän tapaa ihmisiä kahden kesken.
Heikki Takkunen katsoo vankien tilannetta kokonaisuutena. Ryhmien lisäksi hän tapaa ihmisiä kahden kesken. Kuva: Kari Pullinen

"Seurasin asiakkaita." Sillä tavalla psykologi Heikki Takkunen päätyi työskentelemään vankilassa.

Aiemmin hän teki töitä syrjäytyneiden nuorten kanssa erilaisissa työpajaprojekteissa. Niissä yritettiin toiminnan ja keskustelun kautta saada nuorten elämä takaisin raiteille.

Kolme nopeaa

Tärkeimmät asiat rikollisten kanssa työskennellessä

1. Taisteleva humanismi

"Aina täytyy olla ihmisen puolella." 

 2. Muutosprosessi ja sen omistajuus

"Terapeutti ei voi muuttua asiakkaan puolesta." 

 3. Ei saa olla liian naiivi

"Varsinkin nuorten kohdalla asioihin pitää puuttua ajoissa, ja pysäyttää sekä päihde- että rikoskierre. Silloin annetaan myös tilaisuus ajatella sitä, mihin suuntaan elämä on menossa."

Aina se ei onnistunut. 2000-luvun alussa Takkusen projektissa mukana ollut nuori tuomittiin vankilaan. Psykologi meni tapaamaan häntä ja sai ajatuksen.

"Tajusin, että eihän tämän olisi pakko loppua tähän. Ihmisiä voisi auttaa vielä vankilassakin."

Takkunen, 62, muistelee menneitä työpöytänsä ääressä. Riihimäen vankilassa sijaitsevaan pieneen huoneeseen pitää kulkea monen oven läpi. Joissakin niistä on kalterit. Vankilaympäristö hajuineen ja käytäntöineen oli Takkuselle aluksi järkytys.

"Menin hakemaan asiakasta osastolta, ja vangit kysyivät, että mitä tuo pamppu täällä tekee", hän kuvailee.

Ensimmäinen vakituinen työpaikka muurien sisältä löytyi Kylmäkosken vankilasta. Vuodesta 2007 Takkunen on työskennellyt Riihimäellä, jossa hän ollut alusta asti vetänyt seksuaalirikollisille suunnattua Stop-ryhmäterapiatoimintaa. Vankeja hakeutuu siihen joka puolelta Suomea.

"Oli siinä aluksi miettimistä, että miten löydän ne lauseet, jotka auttavat näitä ihmisiä muuttumaan."

Niitä lauseita on kuitenkin vuosien aikana löytynyt. Stop-ohjelmassa on ollut mukana yli 230 seksuaalirikoksista tuomittua. Heistä kaksitoista on uusinut rikoksensa. Se on huikeasti parempi prosentti kuin vangeilla keskimäärin, lukee tilastoja miten tahansa.

Riihimäellä toimii samaan aikaan kaksi noin seitsemän hengen ryhmää. Ne kokoontuvat puolen vuoden ajan useita kertoja viikossa keskustelemaan vetäjien ohjaamina. Keskusteluissa pyritään ymmärtämään ne prosessit, joiden seurauksena ihmiset ovat päätyneet tekemään rikoksen. Mietitään myös, miten häpeän ja syyllisyyden kanssa voi elää.

Takkusen mukaan tärkeintä on katsoa tulevaisuuteen, ja miettiä mitä siellä voisi olla. "Usein ihmisillä on ajatuksia, että tämä asia pitää muuttaa, ja tästä pitää päästä pois. Pitää kuitenkin löytää uusia tavoitteita ja merkityksiä elämään. Muuten palaa helposti vanhoihin kuvioihin."

Vaikka asiakkaiden kanssa työskentely on välillä haastavaa, Takkusta turhauttaa enemmän muun henkilökunnan käytös. "Ei riitä että täällä yksi terapeutti tai pari muuta kuntouttajaa yrittävät touhuta tämän kuntoutuksen kanssa, jos muut sabotoivat sitä työtä."

Sabotoimisella hän tarkoittaa muun muassa sitä, että vangille ei anneta muutosprosessiin tukea. Käytännössä tämä voi näkyä vaikka niin, että psykologin lausunnosta huolimatta vankia ei päästetä lomille.

Rikosseuraamuslaitoksen virallisiin arvoihin kuuluu usko ihmisen muutokseen. Käytännössä tämä ei kuitenkaan aina Takkusen mukaan näy.

"Usein asenne on se, että kerran rikollinen, aina rikollinen. En ole ratkaissut sitä ongelmaa, että miten täällä saataisiin henkilökunta päivittämään ihmiskuvansa 2000-luvulle."

Tällä hetkellä seksuaalirikollisten kanssa tehdään ryhmissä työtä vain Riihimäellä. Muualla Suomessa on alettu käyttää psykologi Niina Nurmisen Uusi suunta -terapiamenetelmää. Siitä Takkunen on tyytyväinen, mutta parannettavaakin löytyisi. Hänen mielestään seksuaalirikoksista ei pitäisi tuomita ehdollisia tuomioita, mikäli tuomittua ei velvoiteta myös käsittelemään seksuaalisuuteen liittyviä teemoja jonkun kanssa.

Kaikki ei liity vankienhoitoon. Takkunen kaipaa Suomeen matalan kynnyksen tukea ihmisille, jotka huomaavat saavansa mielihyvää esimerkiksi lapsipornon katselusta.

"Suurin osa näistä ihmisistä ei koskaan siirry ajatuksista tekoihin, mutta se ei tarkoita, etteikö tukea pitäisi tarjota."

Esimerkiksi Saksassa ja Englannissa on auttava puhelin ja erilaisia vertaisryhmiä pedofiilisia taipuvuuksia itsessään tunnistaville.

Pelastakaa lapset -yhdistys on avannut verkkoon tukisivun seksuaalista vetoa alaikäisiin tunteville, mutta muutakin ennaltaehkäisevää hoitoa tarvittaisiin.

Takkusella on takanaan jo pitkä ura, ja pian hän jää eläkkeelle. Sitten on enemmän aikaa lukea myös kaunokirjallisuutta, esimerkiksi Juha Hurmeen kirjoja.

Hänen kanssaan Takkunen on tehnyt myös töitä. Psykologi ja kirjailija-ohjaaja järjestivät yhdessä teatteria ja luovaa kirjoittamista yhdistelevän projektin Kylmäkosken vankilassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit