Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiekkomaailman luoja inspiroitui Muumeista

Terry Pratchett 1948–2015

Ihmiset
 
Terry Pratchett
Terry Pratchett

Britannian menestyneimpänä fantasiakirjailijana 1990-luvulla tunnettu Terry Pratchett kuoli 66-vuotiaana 12. maaliskuuta kotonaan, lähellä Salisburya, Englannin eteläosassa. Hänellä oli havaittu Alzheimerin taudin alkuaste kahdeksan vuotta sitten. Terence David John Pratchett syntyi Beaconsfieldissä, Buckinghamshiressa, Kaakkois-Englannissa 28. huhtikuuta 1948.

Käytyään teknisen opiston hän työskenteli toimittajana ja sähköyhtiön tiedottajana, mutta jättäytyi 1987 täysipäiväiseksi kirjailijaksi. Ensimmäisen kirjoituskoneensa hän osti jo 15-vuotiaana rahalla, jonka sai esikoisnovellinsa myynnistä. Ensimmäinen romaani oli The Carpet People (1971).

Pratchett kirjoitti 70 kirjaa, joita on myyty maailmanlaajuisesti 85 miljoonaa kappaletta. Niistä kymmeniä on suomennettu. Fantasiaromaaneillaan hän tasoitti tietä myös J. K. Rowlingin Harry Potterille.

Tyylitajuisen ja hauskan Pratchettin rakastetuin luomus on Kiekkomaailma-kirjasarja. Sen tapahtumapaikkana toimii litteä planeetta, jota kannattelee neljä ison kilpikonnan päällä seisovaa norsua. Tuon rinnakkaistodellisuuden kautta hän satirisoi aikaamme ja fantasiagenren kliseitä.

Magian väri (1983) aloitti 40-osaiseksi paisuneen kirjasarjan, ja sen päätti Raising Steam (2013). Sarjaan kuuluu niin koomisia, vakavia kuin myös nuortenromaaneja. Niiden kestohahmoista löytyvät kehno velho Rincewind ja jumalankaltainen Kuolema, joka oli ennen pikaruokalakokki.

"Fantasia on mielelle harjoituspolkupyörä. Sillä ei ehkä pääse mihinkään, mutta se vahvistaa lihaksia, joilla voi päästä", Pratchett määritteli.

Suuri suosio ei noussut päähän kirjailijalle, joka piti Tove Janssonin Muumi-kirjoja inspiraationsa suurena lähteenä.

Pratchettin teoksista on tehty ja tekeillä televisiosarjoja ja elokuvia. Sairaudestaan hän puhui BBC:n dokumentissa Pratchett ja Alzheimer (2008).

Hänet aateloitiin 2009.

Ennen työkykynsä menetystä hän sai valmiiksi nuortenkirjan The Shepherd's Crown, joka ilmestyy postuumisti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit