Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pieni viluinen mies vierailulla

Venäjän keisari Nikolai II kävi ainoan kerran Helsingissä 1915, lähes vihamielisissä tunnelmissa

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Ivan Timiriasew
Keisari Nikolai II tulossa jumalanpalveluksesta Uspenskin katedraalista 10. 3. 1915. Kuva on Helsingin kaupunginmuseon arkistosta.
Keisari Nikolai II tulossa jumalanpalveluksesta Uspenskin katedraalista 10. 3. 1915. Kuva on Helsingin kaupunginmuseon arkistosta. Kuva: Ivan Timiriasew

Venäjän keisari, Suomen suuriruhtinas Nikolai II (1868–1918) lomaili perheineen joka kesä Virolahden saaristossa vuosina 1906–1914. Se oli heidän lomaparatiisinsa, jossa he viettivät yhteensä noin vuoden päivät. Kaiken kaikkiaan keisari vietti Suomessa tiettävästi 366 päivää. Tähän sisältyi seitsemän virallista vierailua ja 23 lomamatkaa.

Viimeisen kerran keisari kävi Suomessa 10. maaliskuuta 1915. Tämä jäi myös hänen ainoaksi Helsingin vierailukseen. Päivän mittaisen matkan tarkoitus oli tutustua kaupungin puolustuslinnoituksiin ja sotalaivoihin ja vierailla sotilassairaaloissa.

Nikolai II saapui keisarillisella junalla klo 8.40 Tsarskoja Selosta, joka sijaitsi 24 kilometriä Pietarin keskustasta etelään. Keisarin suuri seurue oli saapunut jo tuntia aiemmin toisella junalla.

Helsingin Sanomat kuvaili vierailua artikkelissaan 11. maaliskuuta hyvin seikkaperäisesti: "Rautatieasema oli koristettu lipuilla ja köynnöksillä, asematalon saleja ja torinpuoleista ulkoseinää koristivat lisäksi kilvet Hänen Majesteettinsa nimikirjaimin. Kaupunki ylt'yleensä oli liputettu. Yleisöä oli liikkeellä laajat joukot.

Junan saapuessa vastaanotettiin korkea vieras soiton sävelin ja hurraa-huudoin. Asemasillalta Hänen Majesteettinsa kunniavahdin lomitse kulkien siirtyi seurueineen aseman saleihin, missä armollisesti suvaitsi sallia hänen ylhäisyytensä kenraalikuvernöörin esittelyttää itselleen läsnäolijat."

HS luettelee kaikki vastaanottajat nimeltä. Lähetystö tarjosi Nikolaille vanhan tavan mukaisesti suolaa ja leipää ja piti puheita. Keisari kiitteli ja sanoi olevansa iloinen, kun on Helsingissä.

Tosi asiassa vierailu oli huonosti ajoitettu: Vuotta aikaisemmin Nikolai II oli vahvistanut suunnitelman Suomen venäläistämiseksi. Maassa elettiin toista sortokautta. Suomalaiset eivät enää luottaneet keisarin lupauksiin ja Nikolain vastaanotto oli kaikkinensa viileä, virallinen ja muodollinen.

Kirjailija Eva Illoinen (1934–1987) kuvaili romaanissaan Keisarin tanssijatar: "Keisari näytti viluiselta ja väsyneeltä, nosti vaisusti kättään lapsille. Pieni yksinäinen mies vihollismaassa."

Tunnelma oli alakuloinen, lähes vihamielinen. Ihmisten kasvoilla ei näkynyt iloa eikä kunnioitusta. Monet olivat tulleet lähinnä ihmettelemään keisarin autosaattuetta, joka koostui 29 ajoneuvosta. Tuohon aikaan auto oli vielä melko harvinainen näky varsinkin Helsingin ulkopuolella. Nikolailla itsellään oli käytössä loistokas ranskalainen Belaunay-Belleville, jota pidettiin tuohon aikaan mahdollisesti maailman parhaana autona.

Vierailu jatkui: "Asemalta poikki Rautatientorin sekä pitkin Mikon- ja P. Esplanadikatua oli muodostettu kunniakuja, oikealla puolella sotaväki ja vasemmalla pääkaupungin oppikoulujen oppilaat opettajineen kaksimiehisissä riveissä. Klo ½ 10 tienoissa lähti Hänen Majesteettinsa seurueineen liikkeelle aseman pääportailta. Hänen Majesteettinsa, joka oli kaartin meriväen puvussa, ajoi avonaisessa automobiilissa, joka verkalleen eteni eläköönhuudoilla tervehtivien rivien lomitse, ja suvaitsi mitä armollisimmin tervehtiä molemmille puolille. Kansanjoukko, joka täytti torin ja kadunvieret, tervehti kunnioittaen lakkeja ja nenäliinoja heiluttamalla."

Keisari kävi Uspenskin katedraalikirkossa, jossa venäläinen papisto arkkipiispa Sergiuksen johdolla toimitti rukouksen. Myös Nikolainkirkossa pidettiin rukoushetki. Seuraavana oli vuorossa Viaporin linnoituksen tarkastaminen, minkä jälkeen nautittiin aamiainen keisarillisessa junassa. Sitten keisari tarkasti linnoitusvarustuksia ja jakoi haavoittuneille sotilaille kunniamerkkejä sotilassairaaloissa. Päivällinen toimitettiin taas junassa. Paluumatkalle seurue lähti illalla kello 22.

Suomalainen elokuvaaja Oscar Lindelöf (1887–1954) kuvasi vierailun vastoin sensuurin määräyksiä. Keisarin miehet vaativat filmiä sensuroitavaksi Pietariin, mutta Lindelöf piileskeli neljä vuorokautta. Tuloksena oli kymmenen minuutin mykkäelokuva, joka on nykyisin yksi arvokkaimpia Yleisradion filmejä. Se on katsottavissa kokonaisuudessaan Ylen Elävässä arkistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit