Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bjarne Kallis palasi politiikkaan – vaimon mukaan "miehen paikka ei ole kotona"

Alun perin Rkp:tä edustanut politiikan veteraani vaihtoi kristillisdemokraatit kokoomukseen. Loikka ei ollut kovin iso, hän sanoo.

Ihmiset
 
Jaana Laitinen
Johannes Tervo
Bjarne Kallis ei pidä puheita papereista vaan kertoo omin sanoin, mitä ihmiset ovat hänelle kertoneet.
Bjarne Kallis ei pidä puheita papereista vaan kertoo omin sanoin, mitä ihmiset ovat hänelle kertoneet. Kuva: Johannes Tervo

Äiti opetti Bjarne Kallikselle kolme asiaa. Ne ovat: älä valita, tee työtä ja kuluta vähemmän kuin ansaitset.

Poika oppi tekemään työtä, kun joulupukki toi kirveen ja sahan. Hän oli silloin viisivuotias. Siitä lähtien hän vastasi polttopuista. Niitä piti riittää kodin lämmitykseen talven yli.

"Kirves vei osan sormestani. Itkin silloin, mutta jälkeenpäin olen ollut siitä ylpeä."

Köyhyys pakotti ahkeraksi. Kallis opiskeli maisteriksi runsaassa kahdessa vuodessa. Se vaati 16-tuntisia opiskelupäiviä. Kesät hän puski töitä Ruotsissa niin paljon kuin sielu sieti. Kesän palkalla hän eli ja opiskeli koko seuraavan talven. "Muut sanoivat, että tulin työhulluksi. On se tottakin. Teen jatkuvasti töitä."

Onnittelijoita riitti, kun Bjarne Kallis valittiin kristillisen liiton puheenjohtajaksi Kuopiossa vuonna 1995.
Onnittelijoita riitti, kun Bjarne Kallis valittiin kristillisen liiton puheenjohtajaksi Kuopiossa vuonna 1995.

"22-vuotiaana olin armeijan käynyt velaton maisteri, naimisissa, yhden lapsen isä ja konttorinhoitaja Naantalissa."

Äiti näytti myös, miten sitkeydellä ja säästämällä saa unelmista totta. Äiti halusi perheelle soutuveneen. Vaikka hän elätti yksin kolmea lasta myyjän pienellä palkalla, hän pani lantin talteen aina kun pystyi. Ajan kanssa rahaa kertyi tarpeeksi, ja perhe sai veneen.

Samalla mallilla Kallis vaurastui. Hän toteutti unelmansa omakotitalosta kotikaupungissa Kokkolassa, elämisestä meren rannalla ja kesämökistä.

Hän työskenteli lehtorina ja rehtorina Kokkolan kauppaoppilaitoksessa ennen kuin nousi eduskuntaan 1991. Ensimmäisestä palkastaan hän pisti sivuun 300 markkaa ja sijoitti sen Enson osakkeisiin. Ajan kanssa hän kasvatti osakesalkun, joka oli eduskunnan suurimpia.

Nyt Bjarne Kalliksella, 70, on uusi unelma. Sijoittaja ja kiinteistöyrittäjä haluaa palata eduskuntaan huhtikuun vaaleissa. Mies kiertää ahkerasti Pohjanmaalla "narraamassa ihmisiä markettien edessä".

Hän edusti eduskunnassa kristillistä liittoa ja oli puolueen puheenjohtajana 1995–2004. Hän reivasi kaudellaan puoluetta yleispuolueen suuntaan ja teki pesäeroa uskonnon ja politiikan välille. Puolueen nimikin muuttui kristillisdemokraateiksi.

Kolme nopeaa

Kalleimmat asiat

1. Usko

"Toivon, että se pysyy aina vahvana. Elämä uskossa vaatii jatkuvaa kamppailua. Ihminen tekee helposti sitä, mitä ei halua muttei tee sitä, mitä pitäisi." 

 

2. Terveys

"Isoisäni kuoli 30-vuotiaana ja isäni 40-vuotiaana. Minä olen saanut elää kauemmin kuin he yhteensä. Ihmettelen itsekin joskus, miten olen näin terve." 

 

3. Perhe

"Se on paras tukipaikka."

Puolueen vanhoillinen siipi ei aina katsonut hyvällä Kalliksen linjaa ja ilkikurisuutta, vaikka puolueen suosio kasvoi hänen kaudellaan. Kallis otti takkiin EU-vaaleissa 2004 ja erosi puolueen puheenjohtajan paikalta kesken kauden. Seuraajaksi valittiin Päivi Räsänen.

Seuraavana syksynä Kallis ei saanut takaisin entistä paikkaansa eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Alun perin Kallis kuului Rkp:hen. Hän siirtyi kristillisiin sen jälkeen, kun hän tuli uskoon kolmikymppisenä. Kokkolassa puhuttiin mersuherätyksestä, kun monet varakkaat kaupunkilaiset alkoivat uskoa Luojaan samoihin aikoihin.

Nyt hän on ehdolla kokoomuksen listoilta. Viimesyksyinen loikka ei ollut kovin iso, hän sanoo. "Puolueilla on samoja arvoja. Kokoomus puhuu työstä ja säästämisestä, ja joillakin siellä on myös syvä ja laaja sosiaalinen sydän."

Kallis jäi pois eduskunnasta omasta tahdostaan 2011 vaaleissa. Vieroituskuuri politiikasta sen jälkeen ei onnistunut.

"Olen ollut 20 vuotta eduskunnassa ja 40 vuotta kaupunginvaltuustossa. On vaikea irrottautua politiikasta, kun asiat kuitenkin kiinnostavat."

Hän otti etäisyyttä muun muassa luopumalla valtuuston puheenjohtajan paikasta ja vietti aikaa Yhdysvalloissa. Siellä käytiin osavaltiovaalit, ja Kalliksen tauti vain paheni.

"Näin siinä sitten kävi", hän kuvaa ehdokkuuttaan.

Puoliso Agneta on asiasta mielissään. "Hän huomasi näiden neljän vuoden aikana, että miehen paikka ei ole kotona."

Jos ovet Arkadianmäelle vielä aukeavat, hän aikoo paneutua veroasioihin ja vientiteollisuuden kilpailukyvyn parantamiseen. "Missään muualla Pohjoismaissa asiat eivät ole yhtä huonosti kuin Suomessa. Tilanne vain pahenee koko ajan. Eduskunta ei ole uskaltanut tehdä kipeitä päätöksiä, joista kansa ei tykkää."

Hän muistuttaa, että "köyhän paras ystävä on julkisen sektorin vahva talous".

Kallis on hauskuuttanut vaalikampanjoillaan. Presidentinvaaleissa 2006 hänen vaalimottonsa oli: Äänesi on Kallis – Bjarne Kallis. Eduskuntakampanjoita ovat vauhdittaneet ravihevonen, kahvipaketit ja miesten alushousut.

Tälläkin kertaa kassaa karttuu kalsareiden myynnillä. Niissä lukee Kallisarvoinen. "Kalsareita pyydeltiin. Eräs mies harmitteli, että appiukko vei häneltä edelliset vaalikalsarit. Toinen mies kertoi, että hän osti vaalikalsarit 1999 ja pitää niitä yhä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit