Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Diplomi-insinööri oli kekseliäs seikkailija

Juhana Castrén 1960–2015

Ihmiset
 
Juhana Castrén
Juhana Castrén

Diplomi-insinööri   Juhana Castrén kuoli 15. helmikuuta sairauskohtaukseen Lahdessa. Hän oli 54-vuotias, syntynyt 3. marraskuuta 1960 Helsingissä. Lapsuutensa Castrén vietti Espoossa ja kirjoitti ylioppilaaksi Pohjois-Tapiolan lukiosta.

Castrén aloitti opinnot Teknillisen korkeakoulun sähköosastolla. Sujuvakynäisenä hän hankki opiskelurahoja kirjoittamalla säännöllisesti tekniikan alan julkaisuihin.

Diplomityönsä Castrén teki Nokian tutkimuskeskuksessa 1986, jossa hän toimi uransa ensimmäiset vuodet tutkijana.

Castrén oli seikkailijaluonne. Parin vuoden päästä hän lähti ensimmäiselle ulkomaan komennukselleen Dakariin Senegaliin. Siellä hän opetti YK:n ylläpitämässä oppilaitoksessa tietoliikennetekniikkaa Länsi-Afrikan maiden lupaaville nuorille.

Dakarissa Castrén ystävystyi paikallisen uskonnollisen johtajan kanssa. Tämä päätti kunnianosoituksena lahjoittaa ystävälleen vuohen.

Kerrostalossa miljoonakaupungin keskustassa asuvalle miehelle vuohi oli jonkinmoinen haaste. Castrén ratkaisi asian niin, että läheinen ravintola teurasti vuohen asianmukaisin menoin. Sen jälkeen vuohiateria nautittiin ystävien kesken.

Castrén oli köyhässä Senegalissa hyvätuloinen, ja hänen velvollisuudekseen katsottiin tarjota työtä paikallisille. Hän osti auton, ja suurkaupungissa uusi Peugeot olisi helposti lähtenyt omille teilleen. Omintakeisella kekseliäisyydellään Castrén ratkaisi tämänkin asian. Paikallinen mies elätti perheensä sillä, että nukkui yönsä auton alla vahtina.

Suomessa Castrén palasi Nokian palvelukseen ja lähti komennukselle Casablancaan Marokkoon.

Tässä vaiheessa kuvioon tuli mukaan Marja-Terttu, lahtelaisnainen, joka sai espoolaispojan muuttumaan lahtelaiseksi silloin kun perhe asui Suomessa. Pian kansainvälinen uusioperhe jo asui Britanniassa. Poika kasvoi maailmankansalaiseksi. 2006 perhe muutti Marokkoon, jossa Castrén johti Nokia Networksin Pohjois-Afrikan myyntiä.

Missä tahansa perhe asuikin, ovi oli aina auki. Castrénien kodista tuli suosittu matkailukohde. Castrén oli innokas yhteiskunnallinen keskustelija. Keskustelut keittiön pöydän ääressä venyivät usein aamuyöhön.

Castrénilla oli osuus myös purjelentokoneesta. Konetta kunnostettiin, kurssit käytiin. Ainoaksi jäänyt lento omalla koneella päättyi laskeutumiseen pellolle. Sen jälkeen Castrén osallistui harrastukseen lähinnä lentokoneenvarustajana.

Castrén hoiti kuntoaan pyöräilemällä. Jo nuorena hän oli tyyliniekka. Hän tunsi musiikin virtaukset ja klubit. Kun muilla oli rähjäiset farkut, hän pukeutui punaisiin nahkahousuihin.

Pekka Numminen
Kirjoittaja on
Juhana Castrénin ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit