Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Kävelyllä moottoritien yllä

Ihmiset
 
Pentti Koskinen
Tyylikäs pariskunta kävelee ylikulkusillalla lastenvaunujen kanssa. Missä ja milloin kuva on otettu?
Tyylikäs pariskunta kävelee ylikulkusillalla lastenvaunujen kanssa. Missä ja milloin kuva on otettu? Kuva: Pentti Koskinen
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Suojeluskuntatalo. Veroviraston talo. Tärkeällä rakennuksella on useampi nimi, ja lähes kaikki 69 vastaajasta tunnistivat Pohjoisella Hesperiankadulla sijaitsevan rakennuksen, vaikka se on heinäkuussa 1940 julkaistussa kuvassa vasta rakennusvaiheessa.

"Talo on valmistunut välirauhan aikana 1941. Se rakennettiin Helsingin suojeluskuntapiirin käyttöön ja myytiin sodan jälkeen perustetulle Urlus-osuuskunnalle, kun suojeluskuntatoiminta lakkautettiin. Osuuskunta muutettiin säätiöksi 1951. Talossa toimii edelleen erilaisia maanpuolustus- ja reserviläisjärjestöjä", kertoo Eero Åkerblom.

Rakennuksen suunnitteli Toivo Jäntti, kuten monet vastaajat tiesivät. Kalevi Saanilahti osasi kertoa, että rakennuksen perustamistöihin ryhdyttiin aivan talvisodan kynnyksellä. "Ja poikkeuksellisesti rakentamista myös jatkettiin koko sodan ja välirauhan ajan", hän kirjoittaa.

"Kuvan vasemmassa alalaidassa pilkottaa rakentajan, Oskari Vilamon, kyltti. Hän oli isoisänisäni." Jyri Vilamo kertoo.

Vuonna 1939 syntyneelle Marjaleena Lampelalle talon kellari oli sota-aikana pommisuoja. "Hälytyksen tullessa juoksimme puiston poikki turvaan, jos kerkesimme, sillä oma suojamme oli vain hirsillä tuettu halkokellari."

"Viereisen Mehiläisen talon ja tämän talon välissä oli rakentamaton alue täynnä halkopinoja. Sieltä sai mäenlaskulle pitkän lipun Döbelninkadulta alas Hesperiankadulle, jonka autoliikenne oli tuolloin lähes olematonta", Lampela muistelee.

Anssi Wainio asui lapsena vastapäätä kuvan rakennusta, Lallukan taiteilijakodissa. "Talossa oli silloin verovirasto, ja ikkunoiden heijastukset häiritsivät aurinkoisella säällä Lallukan taiteilijoiden työrauhaa."

Tietysti rakennuksessa sijaitsi myös kuuluisa ravintola Motti. "Se tunnettiin muun muassa Kekkosen ja Mannerheimin kantapaikkana. Motti tuli tunnetuksi Helsingin gastronomian Mekkana eli muun muassa liekitetyistä pässinkiveksistä ja riistaherkuista kuten karhu, hirvi, peura, poro, metso, teeri, riekko ja villisika. Sain ilon ja kunnian työskennellä hovimestarina ravintola Motin juhlakerroksessa kymmenen vuoden ajan 1970-luvulla. Sain Motista myös vaimon, jonka kanssa on vietetty jo yli 40 vuotta yhdessä", sanoo Keijo Bäckström.

Jyrki Vehviläinen asui Suojeluskunta talon lähistöllä vuodet 1949–1976. Hän muistaa, että osa rakennuksesta oli henkilökunnan asuntoja. "Talo oli hyvin rakennettu täystiilitalo ruskealla ulkorappauksella. Sisätilat olivat valoisat ja avarat suurten ikkunoiden ansiosta. Ovet olivat komeroiden ovia myöten täyttä koivua. Viimeistä tekniikkaa oli käytetty: ovisummerit, sisäpuhelimet ja niin edespäin. Erikoisuus oli talon nurkissa sijaitsevat niin kutsutut keittiöhissit, joilla pääsi suoraan isojen asuntojen keittiöön katu- tai pihatasolta, mikä helpotti nopeaa siirtymistä asuntoon ja poistumista sieltä sekä kaikenlaisia huoltotoimenpiteitä", hän kuvailee.

Muutama vastaaja osasi kertoa, että nykyään toimisto- ja liiketilakäytössä olevaan taloon tehdään tulevaisuudessa asuinhuoneistoja. Urlus-säätiön asiamies Kari Rimpi vahvistaa, että se on suunnitelmissa. Urlus on hakenut kaavamuutosta, joka mahdollistaisi osan tiloista muuttamista asuinkäyttöön.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Seppo Vaahteran. Hän saa Lauri Eirolan romaanin Assurin kehrä (Like). Tämän viikon arvoituksessa on ylikulkusilta. Missä ja milloin kuva on otettu? Entä onko sinulla kuvan paikkaan liittyviä omakohtaisia muistoja?

 

Lähetä vastauksesi 26. maaliskuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kirjoita otsikoksi Bongaa paikka. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Neittamo
"Suojeluskunnan käyttöön varataan laajasta 8-kerroksisesta talosta 60 prosenttia", kertoi HS 9.7.1940.
"Suojeluskunnan käyttöön varataan laajasta 8-kerroksisesta talosta 60 prosenttia", kertoi HS 9.7.1940.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit