Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos kondiittorimestari käy liian itsevarmaksi, suklaa antaa litsarin

Eero Paulamäki sanoo silti, että hän tekee hankalimmankin kakun tai leivonnaisen

Ihmiset
 
Katso ja opi: Kondiittorimestari Eero Paulamäki valmistaa valkosuklaalumpeenkukan
Katso ja opi: Kondiittorimestari Eero Paulamäki valmistaa valkosuklaalumpeenkukan
Kondiittorimestari Eero Paulamäki opastaa vaihe vaiheelta, kuinka suklaasta syntyy kaunis lumpeenkukka. Toimittaja: Jose Riikonen, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru.

Eero Paulamäki harjoittelee kaksi viikkoa täysipäiväisesti. Hän valmistaa uudelleen ja uudelleen suklaasta teoksia ja miettii, miten ne saisi tietyssä ajassa ja olosuhteessa mahdollisimman näyttäviksi ja herkullisiksi.

Sitten hän lähtee ensimmäinen maaliskuuta laivalla Ruotsiin ja siitä Kööpenhaminaan osallistuakseen World Chocolate Masters -kilpailun pohjoismaiden karsintaan. Voittaja pääsee Ranskaan loppukilpailuun.

"Se on heittämällä maailman arvostetuin yksilökilpailu suklaan saralla", Paulamäki sanoo.

Paulamäki, 31, on valmistautunut näihin kisoihin jo yli kymmenen vuotta. Kun hän valmistui ammattikoulusta leipuri-kondiittoriksi, hän tiesi äkkiä, että suklaa on se juttu.

"Se on niin vaikea raaka-aine, että se on kiehtova. Vaikka sen tuntisi kuinka hyvin, niin juuri kun alkaa liian itsevarmaksi, suklaa antaa litsarin. Se sanoo, että 'nyt, täällä on suklaa!'" Paulamäki sanoo.

Nyt suklaa on jo aika hyvä kaveri, mutta osaa edelleen yllättää. Se on pahan sortin diiva: jos kaikki ei ole juuri niin kuin se haluaa, se pistää läskiksi.

"Jos kisoissa seisoo vaikka oven vieressä, sieltä voi käydä veto, jolloin paikalla on liian kylmä. Tai jos kisapaikalla on paljon porukkaa, lämpötila nousee hieman ja siellä on liian kuuma."

Silloin suklaa ei tottele.

Vaikuttavimmat suklaa-asiat

1 Suklainen samppanjapullo
"Se oli ensimmäinen suklaatyöni. Olin 16-vuotias, enkä ollut tehnyt koskaan edes suklaakakkua ja tuohon valmistin itse muotin sekä onnistuneen tuotteen. Se voimaannutti, teen yhä ison osan muoteistani itse." 

 

2 Suklaatastingit
"Ne ovat innostavia pidettäviä. Lähes jokaisessa huomaa, kuinka joku oppii maistamaan suklaata sen syömisen sijaan. ja se muutos on iso." 

 

3 Oppi-isäni Petri Nieminen
"Hänen tapaamisensa muutti maailmankuvani. Vuosien saatossa opeteltiin valmistamaan tuotteita, käytiin läpi alan historiaa, perinteitä ja juteltiin elämästä. En olisi tässä ilman häntä."

Kokkaamisella ja konditorialla, etenkin suklaaseen liittyvällä konditorialla, ei ole juurikaan tekemistä keskenään.

"Suklaan työstäminen on fysiikkaa ja kemiaa. Kokkina ja paistan pihvin tiettyyn kypsyyteen näppituntumalta. Suklaassa ei ole mikrogrammaakaan näppituntumaa."

"Suklaakisoissa voit olla lähtökohtaisesti heittämällä paras, pyörittelet jauhoissa muita. Mutta jos joku ihan pieni asia klikkaa, voit hävitä paidan päältäsi."

Vantaalla asuva Paulamäki on tällä hetkellä töissä Kluuvikadulla Karl Fazer Cafessa tittelillä kondiittorimestari. Hän tekee tuotekehitystä, käy ulkomailla katsastamassa maailman konditoriatrendejä ja koristelee ja valmistaa tuotteita konditoriassa. Paulamäki on myös varmistamassa, että asiakas saa hankalammankin kakun tai leivonnaisen niin halutessaan.

"Jos se ei joltain muulta onnistu, niin minulta se onnistuu lähes varmasti."

Paulamäki on toista kertaa Fazerilla hommissa, tai kuten Paulamäki muotoilee, hän on "palannut kotiin".

Valmistuttuaan leipurikondiittoriksi 2003 Paulamäki oli muutamassa firmassa töissä, kunnes hänet palkattiin tekemään sokeritöitä Kluuvin Fazeriin.

Pari vuotta myöhemmin hän siirtyi Hans Välimäen La Société du Cochoniin, koska halusi opetella jälkiruokien tekoa. Sitten hän vietti yli kaksi vuotta Chjokossa opettelemassa suklaata. Seuraava opinahjo oli Coquus, joka keskittyi isomman mittakaavan teolliseen leipomiseen ja konditoriaan. Lisäksi Paulamäki opetti alaa kaksi vuotta.

"Minulle on tärkeää, että koko ala menisi Suomessa eteenpäin. Hyvä pitää laittaa kiertämään", Paulamäki sanoo. Hän iloitsee siitä, että nykyään konditoriaa arvostetaan huomattavasti enemmän kuin silloin, kun hän aloitteli.

"Silloin kun sanoi, että olen kondiittori, tyypit sanoivat, että aijaa, sä teet siis ne pasteijat sinne juhliin."

Vajaa vuosi sitten Paulamäki tapasi sattumalta nykyisen esimiehensä. Lyhyen keskustelun jälkeen hänet palkattiin Kluuvikadun Fazerille kondiittorimestariksi. Tämä on Paulamäelle unelmahomma.

Esa Syväkuru HS
Eero Paulamäki tekee usein sokeritöitä Karl Fazer Cafén näyteikkunassa Kluuvikadulla. "Tykkään työskennellä ihmisten edessä."
Eero Paulamäki tekee usein sokeritöitä Karl Fazer Cafén näyteikkunassa Kluuvikadulla. "Tykkään työskennellä ihmisten edessä."

Paulamäki on kilpaillut ja menestynyt useissa yksilö- ja joukkuekonditoriakisoissa, mutta tämän kevään World Chocolate Masters -kisaan hän oli valmistautunut pisimpään.

Kädet adrenaliinista täristen Paulamäki valmisti neljä erilaista teosta neljässä kilpailulajissa kahden päivän aikana.

Toisen kisapäivän niin sanottu showpiece-kilpailu eli vähintään metrin korkuisen suklaaveistoksen valmistaminen oli kaikkein tärkein osa-alue. "Jos jotain halusin voittaa, niin sen."

Kun tulokset tulivat, kilpakaveri Tor Stubbe voitti kolme ensimmäistä kategoriaa, Paulamäki yhden – sen tärkeimmän eli showpiecen.

Se tarkoittaa, että Paulamäellä oli hyvä mahdollisuus voittaa kokonaiskilpailu.

"Jännitti ihan hulluna, koska showpiecen piti olla ratkaiseva."

Se ei riittänyt. "Kun Torin nimi sanottiin, sydämeni putosi. Niin paljon jäi hampaankoloon, ettei tosikaan. Kahden vuoden päästä tuon sen lipun kotiin."

Fazer
Paulamäki teki World Chocolate Master -kilpailun karsinnassa yli metrin korkuisen suklaaveistoksen.
Paulamäki teki World Chocolate Master -kilpailun karsinnassa yli metrin korkuisen suklaaveistoksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit