Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tähtien sodan ikimuistoisen R2-D2-robotin luoja "kaapattiin" Espoon Haukilahteen

Professori Tony Dyson uskoo, että robotiikka ratkaisee ihmiskunnan ongelmat

Ihmiset
 
Tähtien sodan R2-D2-robotin luoja kohtaa luomuksensa
Tähtien sodan R2-D2-robotin luoja kohtaa luomuksensa
Tähtein sota -fanien muodostaman Nordic Garrison -toimintaryhmän Suomen maavastaava Johnnie Saares kertoo, miksi he "kidnappasivat" robotiikan professorin Tony Dysonin Espoon Haukilahteen. Toimittaja: Marko Ylitalo. Kuvaaja: Trond H. Trosdahl.

Siinä se törröttää. Ei, se seisoo: maailman kenties tunnetuin robotti R2-D2. Kaikilla kolmella jalallaan, joista keskimmäisellä se rullaa eteenpäin.

Espoolaisessa rivitaloasunnossa pyörii myös professori Tony Dyson, joka alun perin loi R2-D2:n lähes 40 vuotta sitten.

Jälleennäkeminen on koskettava, vaikka robotin luoja tietää, ettei kyseessä ole originaali yksilö.

"Piip pop poop piip piip piip", metrinen pönttö vilkuttaa innokkaasti ledivalojaan, kun Dyson kysyy kuulumisia.

Piipittävä pikkurobotti tunnetaan George Lucasin luomista Tähtien sota -tieteiselokuvista, joista ensimmäinen ilmestyi vuonna 1977.

"George ei ehkä ole maailman paras ohjaaja, mutta hän omaa poikkeuksellisen näkemyksen, jota ei ole muilla. Kukaan koko maailmassa ei silloin tiennyt, että erikoistehosteet valtaavat elokuva-alan."

Tähtien sodissa sympaattinen mutta rohkea hahmo esiintyy ystävädroidinsa C-3PO:n kanssa. Kylpyhuoneen roskapöntöltä näyttävä R2-D2 on kuitenkin kultaista kaveriaan rakastetumpi, koska ei muistuta ihmistä – eikä ole neuroottinen snobi.

Trond H. Trosdahl
Robotiikan professori Tony Dyson puhuu koneiden puolesta. Taustalla on kopio hänen tekemästään R2-D2-robotista.
Robotiikan professori Tony Dyson puhuu koneiden puolesta. Taustalla on kopio hänen tekemästään R2-D2-robotista.

Dyson ei tullut Suomeen pelkästään tervehtimään läpimurtoluomuksensa kopiota. Robotiikan professori osallistui Espoo Innovation Gardenissa järjestettyyn seminaariin, jossa puitiin alan tulevaisuuden näkymiä.

Tilaisuudessa keskusteltiin muun muassa hyvinvoinnista ja hyötypeleistä. Jälkimmäisellä tarkoitetaan pelejä, jotka on suunniteltu muuta kuin viihdekäyttöä varten.

Otaniemessä hänet nähtiin jo toissa vuonna, kun hän oli yksi valtakunnallisen robottiviikon avainpuhujista. Nyt Dyson etsii rahoittajia ympäristönsuojeluun liittyvälle projektilleen, joka hyödyntää miehittämättömiä koptereita.

Professori intoilee maapallonpelastamisesta kuin missivoittaja palkintopuheessaan.

"Jos sinä olisit luova nero, mihin itse ryhtyisit", hän kysyy.

Maailmanparannukseen?

"Se on se syy, miksi kiinnostuin robotiikasta. Ei oikeastaan ole olemassa muita globaaleja matemaattisia haasteita. Insinööritieteet, elektroniikka, ohjelmointi ja niin edelleen. Ne kaikki liittyvät robotiikkaan."

Kolme nopeaa

Ällistyttävimmät robotit

1Asimo

"Androidin kyvyt ovat legendaariset, mutta rakastan sitä eniten sen vuoksi, koska se inspiroi nuoria opiskelemaan robotiikkaa."

 

2Nixie

"Kamera, joka osaa lentää. Yhdellä kädenliikkeellä se nousee ilmaan, tallentaa hetken ja palaa takaisin. Ei ehkä ole paras laite selfieitä varten, mutta rakastan lennokin kekseliästä tulevaisuuden robotiikkaa. Siitä syntyy unohtumaton wow-vaikutus."

 

3Geminoid DK

"Ensimmäinen geminoidi [ultrarealistinen, ihmisenkaltainen robotti], joka ei perustu japanilaiseen henkilöön ja ensimmäinen, jolla on parta. Myöhemmissä malleissa tulemme näkemään vieläkin sulavampia liikkeitä."

Dysonin mukaan jopa sosiaalitieteet liittyvät robotiikkaan – jos on rakentamassa humanoidia eli ihmistä muistuttavaa robottia.

Vuonna 1947 syntyneen Dysonin ura alkoi elokuvien erikoisefekteistä parikymppisenä. Alkuun oli vastoinkäymisiä: Keltanokka asteli kuuluisan brittistudio Pinewoodin porteille ja pyysi päästä sisään. Vahtimestari ei päästänyt.

"Mutta osaan tehdä mitä tahansa", Dyson yritti selittää.

Hänen ystävänsä ihmetteli, miksei tämä ollut kulkenut takaportin kautta.

"Koska en tiennyt sellaisesta!"

Dyson otti neuvosta vaarin ja marssi sisään kuin kuuluisi jo kalustoon. Hän etsi erikoistehosteista vastaavan työntekijän, puhui tämän ympäri ja sai tehtäväkseen suunnitella kuuraketin samannimiseen James Bond -filmatisointiin. "En vielä silloin tiennyt mitään elokuvista saati avaruusaluksista."

Sen jälkeen hän työskenteli Lucasin lisäksi muun muassa Steven Spielbergin ja John Cleesen kanssa ennen kuin perusti yrityksen, joka rakensi mainosrobotteja Sonyn kaltaisille suuryhtiöille.

Nykyisin Dyson pitää päätyökseen motivaatiopuheita nuorille, jotka ovat kiinnostuneita opiskelemaan robotiikkaa. Hän myös yrittää käännyttää dystopiapelkoiset maallikot koneiden puolelle.

Nyt ollaan kuitenkin Espoon Haukilahdessa. Pohjoismaisen Nordic Garrison -toimintaryhmän Suomen maaosasto on leikkimielisesti kidnapannut Dysonin hotelliltaan ja muiluttanut professorin tilataksilla yhden jäsenen kotiin.

Unicefin ja Lucasfilmin kanssa yhteis- ja hyväntekeväisyyssyystyötä tekevä Star Wars -fanijoukko rakentelee täydellisiä kopioita asuista, joita pimeän puolen joukot käyttävät elokuvissa.

He ovat myös hankkineet ruotsalaisen R2-D2-kopion, jota haluavat esitellä idolilleen. Dyson on vaikuttunut, vaikka onkin tottunut fanaattisiin nörtteihin ympäri maailman.

Viimeiset 25 vuotta englantilaissyntyinen professori on asunut Maltalla. Hän muutti sinne lämpimän sään vuoksi, mutta ilmastonmuutos on pilannut senkin. Hän uskoo kuitenkin robotiikan ratkaisevan ongelman ennen pitkää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit