Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori uudisti opettajankoulutusta

Veli Nurmi 1928–2015

Ihmiset
 
Erkki Aho
Veli Nurmi
Veli Nurmi

Professori Veli Nurmi kuoli pitkään sairastettuaan 27. helmikuuta. Hän oli 86-vuotias, syntynyt Pöytyällä 2. marraskuuta 1928.

Nurmi suoritti oppikoulun yksityisesti, käyden samoja kursseja kuin tuleva tasavallan presidentti Mauno Koivisto. Molemmat kirjoittivat ylioppilaiksi Turun suomalaisessa yhteiskoulussa 1949.

Valmistuttuaan kansakoulunopettajaksi Nurmi työskenteli Jyväskylän kasvatusopillisessa korkeakoulussa 1953–1965. Hän väitteli tohtoriksi 1964. Nurmi osallistui aktiivisesti tiedeyhteisön ja ylioppilaskunnan toiminnan kehittämiseen.

Nousussa ollut akateeminen ura sai väistyä, kun Nurmi nimitettiin 1965 kouluhallituksen kouluneuvokseksi ja seuraavana vuonna opetusministeriön opetusneuvokseksi. Vuodet 1970–80 hän oli ministeriön opetusosaston apulaisosastopäällikkönä. Hän toi uutta tuoretta asiantuntemusta juristivoittoiseen ministeriöön ja sai vastuulleen opettajanvalmistuksen uudistuksen, jonka tavoitteena oli nostaa koulutus akateemiselle tasolle.

Peruskoulun opettajien valmistus oli siirrettävä yliopistoihin ja ajettava alas seminaarilaitos. Uudistuksen valmisteli Nurmen johtama komitea.

Yhdentoista seminaarin lakkauttaminen vaati puheenjohtajalta vahvaa opettajankoulutuksen tuntemusta sekä neuvottelutaitoa. Nurmelta löytyi molempia, ja komitean yksimielisen ehdotuksen pohjalta säädettiin 1971 uusi opettajankoulutuslaki. Ensimmäiset askeleet kohti nykyistä opettajankoulutusta oli otettu.

Vuodet 1969–1971 Nurmi oli käynnistämässä Joensuun korkeakoulua vt. rehtorina ja kasvatustieteen professorina. Hän loi uuteen akateemiseen yhteisöön avoimen ja innostavan työkulttuurin ja rakensi toimivat yhteydet ympäröivään maakuntaan.

Palattuaan ministeriöön hän osallistui myös aktiivisesti koulutuspoliittiseen keskusteluun. Akateemiselle uralle hän palasi 1980 ja oli 1980–88 Oulun yliopiston kasvatustieteen professori ja osaston dekaani.

Nurmen pedagogiikkaa, kouluhistoriaa ja koulutuspolitiikkaa koskeva kirjallinen tuotanto on poikkeuksellisen laaja, yli 20 teosta.

Nurmi oli sosiaalinen lahjakkuus ja karismaattinen esiintyjä. Hän oli pidetty luennoitsija, joka ei vetäytynyt akateemiseen kuoreensa, kun työrupeaman jälkeen tarvittiin musiikkiohjelmaa. Upean lauluäänen ohella hänen instrumenteikseen taipuivat trumpetti, alttotorvi, balalaikka ja läskibasso.

Erkki Aho
Kirjoittaja on Veli Nurmen ystävä ja työtoveri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit