Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Samantha Fox sekoitti Tahkovuoren 1987 – "Paikallinen urheiluseura turvasi, ettei muita laskijoita ollut lähellä"

Kun laulaja halusi lasketella, muut hiihtokeskuksen vieraat saivat pysytellä poissa rinteestä.

Ihmiset
 
Mauno Hämäläinen Savon Sanomat
Hiihdonopettaja Pekka Partanen opetti Samantha Foxia laskettelemaan Tahkolla 28 vuotta sitten.
Hiihdonopettaja Pekka Partanen opetti Samantha Foxia laskettelemaan Tahkolla 28 vuotta sitten. Kuva: Mauno Hämäläinen Savon Sanomat
Sarjassa liikutaan ajassa taaksepäin. Tänään matkaoppaana on Pekka Partanen, joka opetti hiihtoa laulaja-malli Samantha Foxille, kun tämä kävi Nilsiässä 1987.

Se oli maaliskuu 1987, jolloin nilsiäläisillä riitti puhetta muustakin kuin Syväri-järven jään paksuudesta tai polttoaineen hinnasta.

Tahkolla tapahtui kummia. Turvatoimet olivat tiukat kuin valtiovierailuilla, mutta Nilsiän Tahkolla Savossa ei tuolloin vieraillut kuninkaallisia, presidenttejä eikä edes pääministereitä. Sinne saapui brittiläinen laulajatähti Samantha Fox, 20.

Vuotta aiemmin Fox oli noussut suursuosioon läpimurtohitillään Touch Me. Alun perin hän oli ponnahtanut julkisuuteen poseerattuaan yläosattomissa brittiläisen iltapäivälehti The Sunin kolmossivun tyttönä.

Maaliskuussa 1987 Samantha Fox tupsahti keskelle savolaisia keväthankia.

Pekka Partanen
Pekka Partanen

Brittitähti halusi myös kokeilla pohjoisen talven mahdollisuuksia Nilsiässä, jonka hiihtokeskus toimi tuolloin nimellä Nipas-Sport. Hiihdonopettaja Pekka Partaselle ilmoitettiin, että Fox ja hänen äitinsä Carol Fox halusivat rinteeseen.

"He olivat aamusamppanjalla, kun menimme heitä hotellilta hakemaan", kertoo Partanen, joka työskentelee nykyään Iisalmen kaupungin vapaa-aikajohtajana.

Rinteeseen Fox pukeutui vaaleaan toppahaalariin sen ajan muodin mukaisesti. Pipoa hän ei laittanut päähänsä, ja kypärästä ei siihen aikaan edes puhuttu.

Partasen mukaan Fox ja hänen äitinsä eivät olleet juuri lasketelleet ennen Tahkolle tuloa.

"Samantha oli aika varovainen suksilla. Muutamaan kertaan hänet piti nostaa ylös. Hänen äitinsä oli käynyt aikaisemmin hiihtokoulussa", Partanen muistelee.

"Kyllä me muutaman kerran rinteestä alas tulimme. Rinteessä oli joitakin aloittelijalle jyrkempiäkin kohtia, ja kyllä hän niistä ihan tyylikkäästi alas pääsi."

Foxin Tahkon vierailu oli suuri mediatapahtuma. Toimittajia ja kuvaajia oli kutsuttu paikalle, mutta kuvata ja haastatella sai vain sovittuina aikoina – eikä se onnistunut aina silloinkaan.

Järjestysmiehet ympäröivät Foxia kaikkialla, mutta rinteeseen hän lähti ilman heitä. Sielläkin tähden turvallisuudesta huolehdittiin.

"Paikallinen urheiluseura turvasi, ettei muita laskijoita ollut lähellä. Seuran juniorit laskivat takana muurina, ettei kukaan päässyt lähelle oppilaita. Taisi olla muilta rajoitettu jopa rinteeseen pääsyä."

Savon Sanomien ja Ilta-Sanomien mukaan Foxia varten hotelli Nipasen sviittiin oli toimitettu vesipatja ja lisää peilejä.

Illalla Samantha Fox esiintyi hotellin ravintolassa. Tapahtumaa varten saattoi lunastaa 300 markan illalliskortin. Hotellihuone irtosi tuolloin 600 markalla, kun normaalihinta oli 125 markkaa.

Myös Fox äiteineen illallisti ravintolasalissa. Tarjolla oli muun maussa vasikanleikettä, salaattia ja leipäjuustoa.

Itse keikka oli tiivis paketti. Savon Sanomat laski sen kestäneen vain 8 minuuttia ja 30 sekuntia, jona aikana Fox esitti lavalla kaksi kappaletta. Paikallaolijoiden mukaan laulut soitettiin nauhalta.

Nimikirjoituksia Fox ehti jakaa kuitenkin Tahkon vierailullaan. Pekka Partanenkin sai omansa.

"Totta kai minäkin pyysin omiin suksiin nimikirjoitukset ja taisin muutaman lakkakerrankin vetää päälle", hän naurahtaa.

"Sukset eivät kyllä ole enää tallessa. Olisiko joku ostanut ne suoraan jalasta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit