Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urologi ryhtyi kotiseutututkijaksi

Matti Lepäntalo 1921–2015

Ihmiset
 
Lasse Oikarinen Jaakko Heiskanen Mauri Lepäntalo
Matti Lepäntalo
Matti Lepäntalo

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, ylilääkäri Matti Lepäntalo kuoli 1. tammikuuta Tilkantoivon hoivakodissa Helsingissä pitkän sairauden uuvuttamana. Hän oli 93-vuotias, syntynyt Kankaanpäässä 4. heinäkuuta 1921.

Lepäntalo aloitti koulunkäyntinsä isänsä vasta rakentamassa, kotikuntansa ensimmäisessä kansakoulussa. Aloitusluokka tosin piti käydä kahteen kertaan, kun esikoispoika oli pantu kouluun juuri kuusi vuotta täyttäneenä. Sittemmin oppiminen ei tuottanut vaikeuksia.

Sodan aikana Lepäntalo oli tykistössä laskija-aliupseerina ja tulenjohtajana. Lääketieteen opinnot hän suoritti Turussa ja valmistuttuaan erikoistui kirurgiaan "Klossnerin koulussa" Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Lepäntalo väitteli tohtoriksi 1958 Turun yliopistosta ja erikoistui vielä urologiaan Helsingissä. Siellä hän työskenteli kaksitoista vuotta apulaisylilääkärinä Marian sairaalassa ja tämän jälkeen Malmin sairaalassa kirurgian ylilääkärinä vuoteen 1984, viimeiset viisi vuotta myös sairaalan johtajana. Hän työskenteli myös vakuutuslääkärinä ja piti yksityisvastaanottoa Mehiläisessä.

Lepäntalo oli potilaidensa arvostava kliinikko ja tarkka kirurgi. Hoitosuhteet muodostuivat usein pitkiksi, ja Lepäntalo sai monista potilaistaan perheineen myös läheisiä ystäviä.

Lepäntalo oli innostuva, kokeilunhaluinen ja impulsiivinen ihminen. Hän harrasti nuorena laulua, innostui myöhemmin oopperasta ja aloitti eläkeläisenä pianotunnit. Hän oli kiinnostunut myös kuvataiteista. Lepäntalo oli myös eräänlainen taidemesenaatti, joka toi tuntemiaan ulkomaisia taiteilijoita Suomeen näytille.

Jäätyään eläkkeelle Lepäntalo jätti lääketieteen ja omistautui kotiseutunsa tutkimiselle ja sukunsa perinnön vaalimiselle. Hän hankki pienen asunnon Kankaanpäästä entisen kotitalonsa naapurista ja lähti nauhureineen jututtamaan kankaanpääläisiä ikäihmisiä, sukulaisiaan ja muita tarinankertojia.

Kaksi vuosikymmentä kestäneen uurastuksen jäljiltä pieniä ääninauhoja on tallella laukullinen, litteroituja tekstejä hyllymetrejä ja julkaistuina kaksi omakustannetta. Niissä kertojanäänen antavat kyläkauppias Vihtiläjärveltä ja kankaanpääläinen kaiken nähnyt pitäjäkokki. Isänsä, liikemies Artturi Leppäsen värikkäät edesottamukset eivät ehtineet painoon asti.

Matti Lepäntalo oli alullepanijana, kun Leppäsläisten sukuseura perustettiin 1995. Se kokosi yhteen laajan suvun.

Lasse Oikarinen
Jaakko Heiskanen
Mauri Lepäntalo
Kirjoittajat ovat Matti Lepäntalo kummipoikia ja poika.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit