Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dramaturgi nautti opettamisesta

Anja Kolehmainen 1941–2015

Ihmiset
 
Rauni Paalanen Titta Karakorpi von Martens
Anja Kolehmainen
Anja Kolehmainen

Dramaturgi, käsikirjoittamisen opettaja ja suomentaja Anja Kolehmainen kuoli syöpään Helsingissä Suursuon sairaalassa 27. helmikuuta. Hän oli 73-vuotias, syntynyt 16. toukokuuta 1941 Viitasaarella.

Kolehmainen suoritti kirjeenvaihtajan tutkinnon Helsingin kauppakorkeakoulussa. Kuitenkin jo lapsuudessaan hän oli haaveillut vieraiden kielten opettamisesta, ja "vielä salaisemmin", kuten hän itse kertoi – teatterista. Niinpä hän opiskeli edelleen saksaa ja englantia Jyväskylän yliopistossa.

Kolehmainen aloitti pitkän uransa Yleisradiossa vuonna 1969 TV 1:n Televisioteatterin sihteerinä. Hän alkoi opiskella dramaturgiaa, näytelmien suomentamista ja käsikirjoittamista muun muassa Teatterikorkeakoulun täydennyskursseilla (1986–1995) ja Ylen Radio- ja tv-instituutin kursseilla. Hän perehtyi tv-sarjojen käsikirjoittamiseen ja kansainvälisiin yhteistuotantoihin opintomatkoillaan Saksaan, USA:han ja Englantiin.

Kolehmainen työskenteli Televisioteatterin ja TV 1:n draamaohjelmien dramaturgina ja käsikirjoittajana 1993–2004. Hän työskenteli dramaturgina myös TV1:n kulttuuriohjelmissa, ja dramatisoi Televisioteatterin seuraajan, TV 1:n draamaohjelmien esityksiä.

Kolehmaisen käsikirjoituksiin perustuivat muun muassa Timo Bergholmin ohjaamat Aktivistit ja Andersson (1988) ja Meil Kosola (1989). Hän oli dramaturgina muun muassa Tuija-Maija Niskasen ohjaamissa näytelmissä Ihon aika (1998) ja Enkeli tulessa (2003).

Kolehmainen osasi työskennellä erilaisten ohjaajien, tuotantoryhmien ja kirjoittajien kanssa. Hän paneutui työhönsä intensiivisesti ja hänessä yhdistyivät harvinaisella tavalla asiallisuus, tarkkuus, herkkyys ja luovuus.

Vuosina 1995–2004 Kolehmainen osallistui Ylen draamaohjelmien kansainvälisiin yhteistyöprojekteihin. Hän oli vetämässä tiivistä pohjoismaista yhteistyötä muun muassa Pohjoisvision draamaryhmän puheenjohtajana.

Jäätyään eläkkeelle Yleisradiosta 35 vuoden jälkeen Kolehmainen opetti usean vuoden ajan tv-käsikirjoitusten kehittelyä ja draamallisen tarinan perusteita muun muassa Oriveden opistossa. Hän jatkoi opetustyötään niin kauan kuin voimia riitti. Hänellä oli yhteyksiä oppilaisiinsa vielä syksyllä 2014.

Kolehmainen kirjoitti töistään: "Rakastan draamallista tarinaa, kun näen sen kuoriutuvan esiin niin kuin veistos muotoutuu aihiosta. Innostun, kun näen kirjoittajan löytävän tarinansa ytimen."

Hän rakasti myös kotiseutunsa Viitasaaren maisemia ja puuhailua lapsuutensa pihapiirissä. Anja Kolehmainen jaksoi ja osasi kuunnella. Hän oli valoisa, huumorintajuinen, helposti innostuva, myötätuntoinen ja solidaarinen lähimmäinen.

Rauni Paalanen
Titta Karakorpi von Martens
Kirjoittajat ovat Anja Kolehmaisen työtovereita ja ystäviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit